Kamerlid Carla Dik bezoekt Drenthe

DSC09550 - kopiemaandag 20 mei 2013

ChristenUnie Kamerlid Carla Dik-Faber was afgelopen zaterdag in Drenthe. De Parlementariër bezocht op uitnodiging van de Statenfractie van de ChristenUnie bakkerszaak ’t Brughoes in Tynaarlo, die wordt bemenst door gehandicapten en het gebied voor Windpark De Drentse Monden. Dik-Faber: “Twee fantastische initiatieven, waarbij burgers de handen ineen slaan”.

Dik-Faber bezocht Zorgbelang Drenthe om door te praten over de gevolgen van de decentralisatie op het gebied van de zorg en de bezuinigingen. Het Kamerlid ging in gesprek met Jan van Loenen (directeur Zorgbelang), Marisca Wesselius (projectmanager sociale innovatie), Dirk jasper Keegstra (projectmanager zorg en leefbaarheid) en Lieke Ruijgers (sectormanager WMO bij Promens Care). Dik-Faber: “Dit heeft grote gevolgen voor bijvoorbeeld de gehandicapte werknemers van bakkerszaak ’t Brughoes in Tynaarlo. Het is niet uitgesloten dat er minder begeleiding kan worden gegeven en dat veroorzaakt veel onrust bij de cliënten. Tegelijkertijd zie je dat er ook veel creativiteit los komt. Door de bezuinigingen op het vervoer dragen nu vrijwilligers daaraan bij”. De bakkerszaak biedt niet alleen beschermde werkplekken, maar heeft als ontmoetingsplek ook een sociale functie in het dorp.

De Statenfractie is voorstander van het “ kwartje van Jan”. Dit houdt in dat iedere zorgverzekerde  één kwartje per maand aan de zorgverzekering meer betaald en dat dit gebruikt zal worden voor de belangenbehartiging. Nu bepaalt de politiek hoe de belangen van een ieder behartigd wordt, en dat vindt de Statenfractie geen goede zaak. Belangenbehartiging behoort onafhankelijk te zijn.

DUURZAME ENERGIE

Later die dag bezocht de delegatie Windpark De Drentse Monden. Het Kamerlid sprak met de initiatiefnemers van Duurzame Energieproductie Exloërmond B.V., waarin 30 agrariërs zich hebben verenigd, de heren Olthuis en voorzitter Mentink van Windpark Oostermoer, en de heer Vermeulen van Raedthuys. Dik-Faber: “Dit project is een mooi voorbeeld van lokaal initiatief voor duurzame energie. Tenminste 200.000 huishoudens worden hiermee van energie voorzien”. Een groep bewoners voert actie tegen de plannen. Dik-Faber: “Ik ben een groot voorstander van het Deense model, waarbij omwonenden profiteren van de windenergie, bijvoorbeeld door gratis energie. Desnoods moet dit wettelijk verankerd worden. De Drentse initiatiefnemers hebben alvast aangegeven open te staan voor burgerparticipatie”. De Statenfractie heeft het Kamerlid uitgenodigd om ter plekke de situatie te bekijken. Dit was noodzakelijk omdat het project in De Monden onder de RijksCoördinatieRegeling valt. Tevens was afstemming nodig omdat in juni het Ontwerp Gebiedsvisie Windenergie Drenthe in de Commissie Omgevingsbeleid wordt besproken en later in de maand in Provinciale Staten. Deze Gebiedsvisie is primair gericht op het beïnvloeden van de lopende aanvragen voor de windparken De Drentse Monden en Oostermoer. De Statenfractie van de ChristenUnie neemt in haar besluit over Windenergie de rapporten mee over de Milieu Effectrapportage, het onafhankelijk onderzoek over de consequenties voor LOFAR en het onderzoek naar gevolgen voor de gezondheid dat wordt uitgevoerd door de RIVM.

Lees hier de reactie van Carla Dik - Faber

Labels
Drenthe

« Terug

Archief > 2013 > mei

Geen berichten gevonden