Heroverweging methode kunstofinzameling: ChristenUnie: plastic scheiden graag per container

vuilniszakdonderdag 04 april 2013 22:26

Tijdens de commissievergadering van 3 april heeft de ChristenUnie Noordenveld het college verzocht om de inzamelmethode van de kunststof opnieuw te bekijken. De ChristenUnie Noordenveld stelde voor te kijken naar inzameling per container. In de commissie werd een levendig debat over afvalinzameling gevoerd, waarop de wethouder toezegde verschillende opties te zullen bekijken. Helaas is er geen meerderheid voor inzameling per container.

Geachte voorzitter, geachte commissieleden,


De ChristenUnie heeft gevraagd de evaluatie kunststofinzameling informatief te bespreken in de raadscommissie. De reden hiervoor is dat deze kunststofinzameling goed gaat en eigenlijk nog beter kan. Het college wil er ook mee door en wij als ChristenUnie ook.  Onze fractie is voorstander van afvalscheiding. Zoals ook uit de evaluatie van de MARN (zo wordt de adviesraad toch nog in keer de raadscommissie genoemd, meneer Epema) valt te lezen gaat de kunststofinzamenling in Noordenveld goed (redelijk hoge kg per inwoner en baten hoger dan de kosten).

 

De afvalwereld is volop in beweging. Afval is niet langer afval, maar kan worden gezien als waardevolle grondstoffen voor producten en soms als brandstof voor duurzame energie, een zogenaamde circulaire economie is in opkomst. In de nabije toekomst zal het volume van de kunstofverpakkingen per huishouden gaan toenemen. Dit heeft te maken met Akkoord van het Rijk met de verpakkingsindustrie. Hierdoor zullen plastic flessen straks ook tot de in te zamelen kunststoffen horen. De ChristenUnie heeft in het nabije verleden aandacht gevraagd voor het behoud van het statiegeld. Dit omdat wij vrezen dat veel van dit plastic in de omgeving terecht komt en omdat wij denken dat het bewust omgaan met afval begint door het waarde toe te kennen. Helaas heeft de regering/ met name dankzij een draai van de landelijke PvdA op dit dossier anders besloten, hierdoor worden verenigingen en instellingen die af en toe lege flessen inzamelden voor een goede doel wel de pas af gesneden.

 

Maar goed, you win some, you loose some. Aan ons is het dan ook de taak om deze ontwikkelingen in een kans voor de gemeente te vertalen. Door het verpakkingsakkoord met de verpakkende industrie heeft kunststof namelijk wel een hogere waarde gekregen. Een waarde die zich kan vertalen in een (flinke) opbrengst voor de inzamelaar, mits effectief ingezameld.

 

De ChristenUnie Noordenveld zou graag zien dat de Gemeente Noordenveld probeert het plastic verpakkingen effectiever (dat wil zeggen met hogere volumes dan tot nu toe) en efficiënter (tegen lagere kosten -niet langer zakken bezorgen- en hogere opbrengsten) probeert in te zamelen. Wij willen deze opbrengsten vertaald zien in een lagere afvalstoffenheffing. Immers wij mogen onze inwoners ook belonen voor hun loyale inspanningen bij dit inzamelsysteem aan een duurzamere leefomgeving. Een beter milieu begint ook echt wat dit betreft bij jezelf (thuis).

 

Daarom zou de ChristenUnie Noordenveld graag zien dat wij een aparte container krijgen om deze kunststof verpakkingen goed te kunnen opbergen (qua volumes) en goed te kunnen inzamelen. Bovendien kunnen extra wellicht kosten worden bespaard bij het ophalen van de grijze container. Daar moet namelijk voor worden betaald per kilogram bij de afvalverwerker!


De huidige zakken hebben bovendien meerdere nadelen: 1) de zakken waaien weg (laatst heb ik nog een zak zien vliegen door de maatlanden), 2) de zakken worden, vooral zomers, open gekrabd door met name katten en 3) de zakken liggen bij ons thuis in de bijkeuken opgestapeld (daar is mijn vrouw niet erg content mee).

 

Uit onderzoeken in den lande (o.a. uit Amsterdam en Enschede) blijkt verder de meeste mensen positief staan tegenover de afvalscheiding.  Een container vindt men handiger dan een plastic zak, en zorgt bovendien voor meer volume.

Verder valt op dat er nog niet genoeg duidelijkheid bestaat over wat er wel en wat er niet in de zak (en straks de container) mag. Verder blijkt uit de onderzoeken dat mensen geen plastic apart willen uitzoeken als het hen teveel moeite kost. Ontzorgen is dus het woord wat hier past. Volgens ons dient dus ook nog te worden gewerkt aan de communicatie.

 

Wij zijn hierbij niet alleen. Ook andere Drentse gemeenten denken na over de plastic inzameling en de bijbehorende methode, zo ook Tynaarlo en Hoogeveen willen doorgaan en uitbreiden met de container.

 

Onze fractie had de evaluatie al eerder willen bespreken, maar helaas was dit niet gelukt. Tijdens de behandeling van het Milieujaarprogramma 2 weken terug is door een aantal fracties (VVD, LGN en Gemeentebelangen) nog gevraagd naar de aanschaf van een nieuwe papierinzamelwagen i.r.t. deze evaluatie.  Als in de aanschaf van de auto bovenstaande ontwikkeling kan worden meegenomen, kan een dubbelslag worden geslagen.

 

Uit ervaringen van de gemeente Hoogeveen wordt duidelijk dat het inzamelen van kunststof via container prima kan. Hierdoor hoeft niet langer een wagen van VIROL te worden gehuurd. Overweging daarbij is wat ons betreft dat er nog steeds gebruikt kan worden gemaakt van mensen met enige afstand hebben tot de reguliere arbeidsmarkt.

 

De wethouder heeft al 1 en ander in deze richting toegezegd tijdens de behandeling van het Milieuprogramma 2013. Graag zou de ChristenUnie zien dat deze toezegging nader wordt gespecificeerd. Wethouder, kunt u toezeggen dat u gaat onderzoeken of het interessant is kunststof verpakkingen in te zamelen via een aparte container, die wellicht door dezelfde wagen als het oud papier kan worden ingezameld. Dit staat ook namelijk zo in uw collegevoorstel genoemd.

 

Verder is onze fractie benieuwd naar de mening van de andere fracties. Tot zover in eerste termijn.

In de tweede termijn heeft de ChristenUnie gevraagd om het KlikM–systeem te onderzoeken en te plaatsen op 'winderige' plaatsen, dit zal het wegwaaien van de groene zakken tegen gaan.

  

In andere gemeente speelt de discussie ook:

http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/leefbaar-tynaarlo-wil-aparte-container-voor-inzameling-plastic

 http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/proef-met-afvalcontainers-voor-plastic-succes-0

« Terug

Reacties op 'Heroverweging methode kunstofinzameling: ChristenUnie: plastic scheiden graag per container'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.