Motie en inzet voor gevangeniswezen Veenhuizen

Veenhuizenvrijdag 30 november 2012 14:28

Door het tv-programma Nieuwsuur is eind november 2012 duidelijk geworden dat het Kabinet van plan is om elf gevangenissen in Nederland te sluiten. Zo valt te lezen uit het "geheime" rapport dat alle gevangenissen in Noord-Nederland haar deuren op termijn zullen moeten sluiten. Naast de gevangenissen in Veenhuizen en Hoogeveen zou ook die in Ter Apel (Provincie Groningen) de deuren moeten sluiten. Het gevoel in Noordenveld is dat Drenthe onevenredig hard wordt geraakt door de sluiting van de gevangenissen in de provincie. De gemeenteraad heeft daarom op 28 november unaniem een motie aangenomen die oproept om al het mogelijk te doen om het gevangeniswezen voor Veenhuizen te behouden.

Met name het dorp Veenhuizen zal namelijk in haar leefbaarheid zeer worden aangetast door de sluiting van deze belangrijkste werkgever in dit dorp. De roemruchte geschiedenis van het gevangenisdorp Veenuizen dreigt daarmee abrupt tot een einde te komen. Dit lijkt ons als ChristenUnie Noordenveld niet passend.

De plannen van Teeven zijn hard aangekomen in 'gevangenisdorp' Veenhuizen, waar drie gevangenissen zijn. De mogelijke sluiting van gevangenissen is vooral hard aangekomen in ‘gevangenisdorp’ Veenhuizen, waar Justitie verreweg de belangrijkste werkgever is. De Gemeenteraad raad van Noordenveld heeft in een raadbrede motie het college opgedragen om alles te doen om sluiting te voorkomen.

http://bestuur.gemeentenoordenveld.nl/Organisatie/motie-fractie-VVD-inzake-sluiting-PI-Veenhuizen.pdf


Lobby

Door de ChristenUnie Noordenveld is contact gelegd met de fractie van de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Mede door de inzet van de Tweede Kamer-ChristenUnie-fractie heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen die behelst dat het kabinet duidelijk in kaart moet brengen wat sluiting van gevangenissen betekent voor de werkgelegenheid in de regio's en wat het gevolg is voor de betrokken gemeenten, alvorens tot verdere besluitvorming te kunnen overgaan. 

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie stelde in de Tweede Kamer dat hij in april 2013 bekend maakt welke gevangenissen moeten sluiten. Hij zegde daabij toe dat niet alleen het Noorden, maar ook andere regio’s door de bezuinigingen getroffen zullen worden. 

« Terug

Reacties op 'Motie en inzet voor gevangeniswezen Veenhuizen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.