Provinciale Staten in week 51

OV chipkaartvrijdag 23 december 2011

Het begon met de extra Staten Vergadering op maandag 19 december. Onze commissaris had ons hiertoe uitgenodigd. Dit alles staat in het teken van het Onderhandelingsakkoord Natuur. Afgelopen september was dit akkoord na een jaar onderhandelen tussen de vertegenwoordigers van de provincies en staatssecretaris Bleeker. Onze gedeputeerde Munniksma was één van de onderhandelaars. Dat hij niet blij was met het resultaat. Dit had hij ons in de loop van het afgelopen jaar meerdere keren laten weten. Nu het resultaat er was, mag je verwachten dat een ieder zich aan de afspraken houdt. Munniksma legde verantwoording af van zijn 180 graden ommezwaai: hij is nu tegen het akkoord. Het college heeft hiertoe bij meerderheid besloten. De VVD gedeputeerden zijn nog steeds vóór het akkoord. Onze commissaris moest toen de doorslag geven. Het is gebruikelijk dat hij mee stemt met de indiener. Dus nu komt er een nieuw statenstuk. Hier heeft Tjisse erg op aangedrongen, uiteraard met onderbouwing, waarin het ‘ja, tenzij’ verandert wordt in een ‘nee’. Munniksma kon 30 situaties noemen waaruit blijkt dat de staatssecretaris zich niet houdt aan het akkoord. De situatie rond de rietsnijders in de Weerribben was voor Munniksma de druppel. Zij krijgen in tegenstelling tot het akkoord toch 1 miljoen euro.

Onze fractie heeft begrip voor het gewijzigde standpunt van Munniksma. We hadden al bemerkt dat op onze, en vragen van de andere fracties, Munniksma het erg moeilijk had dit akkoord te verdedigen. Tjisse en ik bemerkten dat de vragen en opmerkingen die we vorige week tijdens de commissievergadering plus gesteld hadden meer richting staatssecretaris waren dan tegen onze eigen gedeputeerde. Vandaar dat we onze bijdrage voor woensdag 21 december aangepast hebben.

Tijdens de ingelaste commissie vergadering Omgevingsbeleid werden de tekorten van het OV bureau besproken. Deze waren in korte tijd opgelopen tot 8 miljoen euro. Met de PvdA kwamen we erachter dat deze tekorten eigenlijk 10 miljoen euro zijn wanneer je het weerstandsfonds, dat nu te laag is, weer moet aanvullen. De rapporten wijzen er op dat het OV bureau weinig kan doen aan de ontstane tekorten. Voornamelijk worden deze veroorzaakt door de invoering van de OV-chipkaart (nu betaling achteraf, strippenkaart vooraf) en dat veel studenten gebruik maken van het OV. Van het bedrag dat het Rijk voor de OV jaarkaart voor de studenten uittrekt ontvangt NS 80% en de 20% worden verdeeld onder de andere vervoerders. Op onze vraag naar besprekingen die gaande zouden zijn (brief 8-11) met VSS vertegenwoordigers over de nauwkeurigheid van het toegepaste verdeelsysteem, moest gedeputeerde Brink het antwoord schuldig blijven. Met ingang van januari 2012 worden al ingrijpende maatregelen genomen om de tekorten op te vangen. In mei volgt de volgende bezuinigingsronde. Het OV bureau zal met voorstellen, oplossingen komen hoe we in Groningen en Drenthe een goed Openbaar Vervoer in stand kunnen houden.

De Staten van Drenthe en Groningen en de gemeenteraad van de stad Groningen zullen op voorstel van Statenlid Beerda (PvdA) bij elkaar komen om de situatie rond het OV bureau samen te bespreken. Alle fracties vinden het nuttig om samen de discussie aan te gaan rond een krimpende regio en een stijging van reizigers in en rond de stad Groningen.

Labels
Drenthe

« Terug

Archief > 2011 > december

Geen berichten gevonden