Omgevingsbeleid 30 november 2011

donderdag 01 december 2011

Voorafgaande aan de vergadering vond een presentatie van de AFLO plaats. AFLO staat voor Adviescommissie voor de fysieke leefomgeving Drenthe.
Leden van de AFLO zijn : Rijkswaterstaat, 2 leden van de vereniging Drentse gemeenten, 2 leden van de Drentse waterschappen, Waterleidingmaatschappij Drenthe, de ANWB, Recron, LTO Noord, Kam van Koophandel en Staatsbosbeheer. Het Rijk nam eerder ook deel, nu staat het Rijk op afstand. Wanneer nodig is zij op afroep beschikbaar. De AFLO is een onafhankelijke commissie die Provinciale en Gedeputeerde Staten gevraagd en ongevraagd adviseert. Zij wil graag aan de voorkant van een traject meedenken en doen. De AFLO bundelt expertise en is een platform voor de leden, zo werd gesteld - hier vindt "kruisbestuiving" plaats.
Provinciale Staten werd opgeroepen met gerichte vragen voor advies te komen.

Op de agenda staat ook het Luchthavenbesluit Hoogeveen. Ook hierover werden we apart geïnformeerd. De gemeente Hoogeveen heeft een aanvraag ingediend om o.a. bouwplannen te realiseren op locaties waar nu nog ruimtelijke beperkingen gelden. Vanwege het huidig gebruik van de luchthaven zouden de beperkingen niet nodig zijn. De bevoegdheid over de luchthaven is overgegaan van het Rijk naar de provincie en moet Provinciale Staten het Luchthavenbesluit goedkeuren. De conclusie is dat het gebruik van de luchthaven terug gaat van bijna 34.000 naar 26.000 bewegingen met vliegtuigen. Het huidige gebruik van de luchthaven komt niet in het gedrang, er kan zelfs een beperkte groei (ca. 10%) plaatsvinden. Vliegtuigbewegingen kunnen uitgeruild worden voor helicopterbewegingen tot een maximum van 2.000, zonder dat daarmee de geluidbelasting wordt overschreden.
De luchthaven, de gemeente, de provincie en CRO bereikten hierover overeenstemming. Het besluit heeft ter inzage gelegen en er zijn geen zienswijzen ingebracht. Hiermee kunnen we vaststellen dat de voorbereiding goed is geweest en dit een maatschappelijk gedragen besluit is. De provincie Drenthe heeft hiermee als eerste van Nederland een Luchthavenbesluit.
Tijdens de vergadering was dit punt dan ook geen uitgebreid punt van bespreking meer. We konden met het voorstel instemmen.

De tekorten van het OV  Bureau zouden we bespreken. Gedeputeerde Brink meldde dat de tekorten nog hoger zouden uitvallen. Hij gaat in gesprek met het OV bureau hierover. Wij zullen over de uitkomsten nader worden geïnformeerd. Besloten wordt, omdat dit niet alleen onze provincie aangaat, maar ook de provincie en de stad Groningen, om dit gezamenlijk te bespreken. Dus wordt vervolgd......

Het jaarverslag van de Intergemeentelijke structuurvisie Leek-Roden was het volgende bespreekpunt. De ChristenUnie heeft begrip voor de behoudende aanpak en we drongen, evenals de andere partijen, aan op grondige herijking van de woningbouwopgave gezien de woningmarkt en de economische situatie. De gedeputeerde vroeg zich af hoe je het beste dit proces zou  kunnen begeleiden, want je gaat met elkaar de trap af! Waar liggen de verantwoordelijkheden? De meeste liggen bij de gemeenten. Wanneer de provincie ingrijpt kan dit forse financiële consequenties met zich mee brengen voor de gemeenten. Nog niet eens de helft van de woningbouw, wat in de bestemmingsplannen is goedgekeurd, wordt gerealiseerd. Hooguit maar 1/3!
Een herijking van de agenda van de hele Regiovisie, hierin moeten ook de bedrijventerreinen worden meegenomen, zal moeten plaatsvinden.

D66 wil herbezinning en onderzoek naar noodzaak van bestrijding van muskus- en beverratten. Met de nieuwe Waterwet en het Bestuursakkoord is de verantwoordelijkheid voor de bestrijding, inclusief financiering per 2011 volledig de verantwoordelijkheid van de waterschappen. Oftewel de provincies gaan er niet meer over. Een eventuele discussie moet dus gevoerd worden in de waterschapsbesturen en naar de mening van de ChristenUnie geen regionale maar een landelijke discussie moeten zijn. De gedeputeerde mevrouw Klip wees ons op de vele onderzoeken die op internet te vinden zijn over deze discussie.
Dit punt hoorde dus niet op onze agenda te staan!

Labels
Commissie
Drenthe

« Terug

Archief > 2011 > december

Geen berichten gevonden