Commissie Omgevingsbeleid en Commissie Cultuur en Economie

Over windmolens, N33 en Green deal...woensdag 26 oktober 2011

Over de verdubbeling N33, windmolenpark De Monden, Green deal, innovatie in Drenthe...

Commissie Omgevingsbeleid

Verdubbeling N33

De PVV heeft contact gehad met de heer Muijzert over de verdubbeling van de N33 tussen Gieten en Zuidbroek. Voor ons als ChristenUnie is dit een gepasseerd station. In de vorige statenperiode zijn de beslissingen hieromtrent genomen. De heer Muijzert denkt dat Rijkswaterstaat, en daarmee de burger, vele miljoenen kan besparen wanneer het werk aan de N33 in delen wordt aanbesteed. De heer Muijzert zegt zelfs te beschikken over geheime stukken. Muijzert uitte zware beschuldigingen richting Rijkswaterstaat. De andere fracties waren ook de mening toegedaan dat het opnieuw op de agenda zetten van de N33 mosterd na de maaltijd is. Op mijn vraag of de PVV hoor en wederhoor gepleegd had, dus ook over de situatie contact had gehad met Rijkswaterstaat, kreeg ik als antwoord dat hen daarvoor de tijd had ontbroken. Gedeputeerde Brink gaf aan dat hij de partijen gelijk gaf, nu nog weer spreken over verdubbeling van de N33, is mosterd na de maaltijd. De aanbesteding van het werk is bijna afgerond. Het opdelen van het tracé is niet mogelijk omdat degene die het werk uitvoert ook voor 20 jaar het onderhoud van de weg doet. Het opdelen van dit onderhoud is beslist niet praktisch. De insteek van Muijzert, zo luidde de conclusie van de meeste partijen inclusief de ChristenUnie, verdient geen politieke steun. Om dit laatste vroeg de PVV.

Windmolenpark de Monden.

De PVV is van mening dat windturbines absoluut niet passen in het Drentse landschap. Zij stelden een herziening van de plannen voor windenergie in het algemeen voor en dus ook in de Drentse Monden. De reactie van de ChristenUnie hierop was dat de Omgevingsvisie vorig jaar is vastgesteld. Wij vinden dat je als betrouwbare overheid hier niet weer zo snel wijzigingen in aan moet brengen, zoals bijvoorbeeld het zoekgebied wat aangewezen is om de bouw van windmolens mogelijk te maken. Het project in de Monden wordt breed gedragen, vele ondernemers doen mee in dit particuliere initiatief. Onze fractie vindt dat het windmolenpark de activiteiten in het gebied van LOFAR niet mogen hinderen. In de Milieu EffectRapportage zal hier aandacht aan worden besteed. Een onafhankelijke deskundige zal worden ingeschakeld om de beïnvloeding van de windmolens t.o.v. LOFAR te bezien. We zijn tot de conclusie gekomen dat we de MER en de gebiedsvisie die door de provincie i.s.m. onder andere de gemeente Borger-Odoorn wordt opgesteld willen afwachten om daarna tot een besluit te komen. De PVV haalde aan dat wanneer er geen wind is de molens niet draaien. Ik woon in dit gebied. Eén ding is zeker: in dit gebied is altijd wind! Of ik nu naar Exloo, Musselkanaal of richting 1e Exloërmond fiets, je hebt altijd wind tegen! En niet zo’n beetje ook! Ik krijg de windmolens bij mij om de hoek. Waarheen ik dan ook kijk, ik zal de windmolens zien. Ik weet dat bij de inwoners van ons dorp, 2e Exloërmond, veel weerstand is. De ChristenUnie is voor duurzaamheid, daar passen windmolens in. Maar wanneer je hoort dat de grondeigenaren € 25.000 of nog meer per jaar per windmolen zullen ontvangen is dat in geen enkele verhouding tot het gemiddelde jaarinkomen van de inwoners in dit gebied. We vroegen de gedeputeerde of de provincie enige invloed heeft op de vaststelling van de vergoeding. Tot slot heb ik opgemerkt dat ik liever een windmolen in mijn achtertuin heb dan een kerncentrale om de hoek.

De gedeputeerde meldde dat de gebiedsvisie voorjaar 2012 gereed zal zijn, ongeveer gelijk met de MER. Zo is dit met het Rijk afgesproken. De provincie heeft geen invloed op de vaststelling van de vergoeding die de grondeigenaren zullen ontvangen, ook juridisch is de mogelijkheid er niet. Wel wordt de initiatiefnemers gewezen op hun maatschappelijk verantwoordelijkheid richting omwonenden. Verdienmodellen zullen worden bekeken.

Green deal.

De fractie van de SP stelde het akkoord aan de orde dat in het Noordelijk verband is afgesproken met het Rijk: de Green Deal Noord-Nederland. We vonden dat er niet veel nieuwe dingen in dit akkoord stonden. We vroegen ons af welke structurele verbeteringen hierdoor in Drenthe worden bereikt. Friesland heeft een prachtig project rond elektrisch vervoer. Blijft Drenthe daarin niet achter? De fractie van de ChristenUnie vindt dat het Rijk maar marginaal bijdraagt. Onze gedeputeerde mevrouw Klip is blij met het resultaat. Vooral de 6 miljoen euro voor Energy Academy Energy College. Zonder de steun van het Rijk zou dit niet van de grond zijn gekomen. Ook was zij zeer ingenomen met het feit dat we door de nauwe samenwerking met het Rijk 1 medewerker, via het Agentschap NL, zich in zal zetten voor de realisatie van de projecten en dat er rechtstreeks een noordelijk aanspreekpunt is bij het Ministerie van EL&I voor deze Green Deal.

Als eerste stond op de agenda het rapport wat opgesteld was door ons eigen onderzoeksbureau: Zorg en vermaatschappelijking. Dit themarapport bestaat uit twee delen. Een deel bevat een overzicht van het aanbod, het gebruik en de bereikbaarheid van de eerste- en tweedelijnszorg in Drenthe en de ontwikkelingen hierin. Het betreft de huisartsenzorg, fysiotherapie, apotheken, ziekenhuiszorg en ambulancezorg. Het andere deel ligt de focus op de huisvesting, de zorg en de dienstverlening voor Drentse ouderen met beperkingen.

We kwamen samen tot de conclusie dat dit rapport vooral voor de gemeenten en de zorgaanbieders van belang is. Het rapport bevat veel cijfermatig materiaal overgenomen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Beleidsmatig kunnen we er provinciaal niet veel mee. Vandaar dat we hebben afgesproken ons onderzoeksbureau een vervolgopdracht te geven. Een verdiepingsslag waar we ons beleid op kunnen aanpassen.

Commissie Cultuur en Economie

We spraken met elkaar ook nog over de schriftelijke vragen die de PvdA en D66 hadden gesteld over innovatie in Drenthe. Aanleiding voor deze vragen was het recente “Kwartaalbericht Regio’s van het ING Economisch Bureau”. De conclusie van dit bureau was dat Drenthe zeer laag scoort voor wat betreft innovatie. Als provincie zetten we in op de Drentse Economische Agenda en het Kader voor Economische Investeringen. Vele vooral kleine bedrijven maken hiervan gebruik. In het voorjaar verscheen daarover een rapport met alle successen, wel meer dan 100 in getal! Ons onderzoeksbureau zal nu gaan onderzoeken wat de effecten zijn geweest van onze inspanningen in Drenthe.

Margriet Stijkel

Labels
Commissie
Drenthe

« Terug

Archief > 2011 > oktober

Geen berichten gevonden