Nieuwsbrief 15, mei 2003

zaterdag 31 mei 2003 11:36

Twee keer per jaar komt er een nieuwsbrief uit van de ChristenUnie te Noordenveld. Deze wordt zowel in geprinte vorm rond gestuurd als op de website gezet.

We willen u met de nieuwsbrief bijpraten over de zaken die het afgelopen half jaar aan de orde zijn geweest in onze gemeente.

Informatie van de fractie in de gemeente Noordenveld.

De fractie wil u, kort voor de vakanties, graag bijpraten over het reilen en zeilen in de gemeente Noordenveld sinds december 2002 (toen u de laatste Nieuwsbrief ontving). In de raadsvergadering van januari zijn er weinig schokkende zaken aan de orde geweest. Regelmatig houdt de voorzitter, burgemeester van der Laan, ons op de hoogte van de ontwikkelingen in Veenhuizen. Inmiddels heeft daar enige uitbreiding van de gevangenis plaatsgevonden. Daarnaast wordt er gewerkt aan een verder ontvlechting van taken die tot voor kort door Justitie werden gedaan maar in feite bij de gemeente thuishoren. Zo is in 2002 de brandweer van Veenhuizen aan de gemeente overgedragen. De voorbereidingen voor realisatie van een nationaal gevangenismuseum zijn in volle gang. In januari heeft het raadslid Roelof Hut van D66 te kennen gegeven zijn werkzaamheden als leraar niet meer te kunnen combineren met het raadswerk. Voor hem in de plaats is gekomen Erik Horstmeijer.

In de vergadering van februari is uitvoerig gediscussieerd over de begroting van de GGD. De gemeenten in Drenthe nemen hier, via een gemeenschappelijke regeling, allemaal aan deel. het blijkt echter dat de kosten van dit soort regelingen moeilijk in de hand te houden zijn. de gemeente Noordenveld heeft uiteindelijk de begroting afgekeurd, maar is toch verplicht de bijdrage te betalen omdat de meerderheid van andere gemeenten wel met de begroting hebben ingestemd.

In maart is gesproken over de uitbreiding van het gemeentehuis. Tengevolge van de herindeling, inmiddels 5 jaar geleden, is het aantal ambtenaren groter dan het gemeentehuis in Roden kan huisvesten. Nagenoeg alle fracties zijn het er over eens dat het wenselijk is dat de gemeentelijke diensten op 1 locatie zijn gehuisvest. Op dit moment wordt er in Roden met noodlocaties gewerkt. Deze tijdelijke oplossing moet uiterlijk 2005 beëindigd zijn. de raad kon zich in grote lijnen vinden in de voorgelegde plannen. Alleen een ondergrondse parkeergarage voor de ambtenaren vonden veel fracties, in navolging van de ChristenUnie, wel iets teveel van het goede.

Verder heeft de raad gediscussieerd over huisvesting van senioren aan de Brinkhofweide in Norg. De ontwikkelingen op volkshuisvestinggebied hebben daar een tijd stilgestaan. Tengevolge van de vergrijzing is het noodzakelijk dat ook in andere dorpen dan Roden voor goede seniorenhuisvesting wordt gezorgd. Er is eerst een inspraakavond gehouden in Norg. Hiervoor was zeer veel animo. Ook blijkt het draagvlak groot om aan de Brinkhofweide te bouwen, alhoewel er ook diverse bezwaren geuit zijn vanwege het landelijke karakter. Onze fractie heeft gezegd dat elke plaats in Norg in feite omstreden is vanwege het fraaie gebied. Toch zal er voor de inwoners van Norg ook voor woonruimte gezorgd moeten worden. Wij zijn dan ook met het voorstel akkoord gegaan. Uiteraard moeten de plannen nog nader worden uitgewerkt.

In april heeft de ChristenUnie een notitie "Waarden en Normen" als initiatiefvoorstel ingediend. Dit in navolging van diverse andere gemeenten. De bedoeling hiervan was dat burgers met elkaar in gesprek gaan over waarden en normen om zo de leefbaarheid en veiligheid in eigen omgeving te verbeteren. Alhoewel verschillende fracties waarderende woorden over het initiatief uitspraken en ook wel (delen van) de notitie herkenden, was er onvoldoende draagvlak om voor dit initiatief een meerderheid te krijgen. Ook nu bleek weer dat wanneer je in de wandelgangen gelijk krijgt dit nog niet betekent dat dezelfde raadsleden dit ook daadwerkelijk ondersteunen in een raadsvergadering. Maar volgens ingewijden had ook de heer Jongeling daar 30 jaar geleden al dezelfde ervaring mee in de Tweede Kamer.

Veel stof heeft de herstructurering van Nieuw Roden doen opwaaien. De verhuurder Woonborg wil het gebied Brinkstraat en Berkenstraat slopen en daar nieuwbouw plegen. De gemeente moet voor de plannen toestemming geven en een financiële bijdrage leveren. Deze financiële bijdrage is nodig om de totale kosten van de woningen naar beneden te brengen zodat de bewoners een huur betalen die in aanmerking komt voor huursubsidie. Verder wil de gemeente een perceel grond (een bosje) wat aan de hertenkamp grenst inbrengen in het geheel zodat ook daar gebouwd kan worden. Dit stuk grond zou aan Woonborg ter beschikking worden gesteld zonder daar een vergoeding voor te vragen. Uit de stukken van Woonborg blijkt dat dit voor hen extra inkomsten van ruim € 1 miljoen oplevert (inclusie de winst op de te bouwen woningen). Een deel van de te bouwen woningen zou voor de verkoop bestemd zijn. de winst die op deze verkoop behaald kan worden kan weer gebruikt worden voor de huurwoningen om deze betaalbaar te houden. Echter, de inwoners van dit gebied willen niets van nieuwbouw weten. Zij willen alleen maar akkoord gaan met renovatie. De verhuurder vindt dit geen reële optie omdat de kosten dan te hoog zouden worden. Aan deze berekeningen wordt weer getwijfeld door de huurders. Men heeft geen vertrouwen in de rapportage van een bedrijf die onderzoek gedaan heeft naar de haalbaarheid van renovatie. Tijdens de laatste vergadering van de commissie, begin mei, kwam dit onderwerp op de agenda. En daar waar de belangstelling voor het raadswerk meestal erg laag is, was er nu volop belangstelling. De raadszaal was overvol. De fractie van de ChristenUnie heeft aangegeven op zich wel vertrouwen te hebben in de voorgelegde cijfers van het onderzoeksbureau. Maar tevens hebben we voorgesteld een heronderzoek te doen om daarmee alle twijfel bij de bewoners weg te nemen en zodoende een breder draagvlak te creëren. Verder vinden wij dat het perceel bos, als daar al gebouwd moet worden, overgedragen moet worden tegen een reële waarde. Daarna kan de gemeente, samen met Woonborg, besluiten een extra bijdrage te leveren om de huurwoningen betaalbaar te houden. Het lag in de bedoeling dat er in de raadsvergadering van mei een definitief besluit genomen zou worden, maar inmiddels heeft het college de raad laten weten meer tijd nodig te hebben zodat het agendapunt in juni weer aan de orde komt.

Zoals reeds eerder opgemerkt hebben wij een initiatiefvoorstel ingediend over waarden en normen. Graag zouden wij vaker dan nu het geval is initiatiefvoorstellen in willen dienen. In een vergadering met het bestuur is gezegd dat het goed zou zijn wanneer leden en sympathisanten hierin een bijdrage zouden leveren. Graag nodigen wij u uit onderwerpen aan te dragen waarvan u het de moeite vindt dat die door de ChristenUnie naar voren worden gebracht. Uiteraard willen wij daar dan graag met u over van gedachten wisselen en zien of we op deze wijze onze inbreng in de raad nog verder kunnen vergroten.

Namens de fractie van de ChristenUnie,
Klaas Haan

« Terug

Reacties op 'Nieuwsbrief 15, mei 2003'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.