Vleugels

H. Baasmaandag 14 januari 2008

Het CDA stuurt mij ieder jaar traditiegetrouw een uitnodiging voor haar nieuwjaarsreceptie, net als de PvdA en VVD. Natuurlijk stel ik die uitnodiging altijd heel erg op prijs, maar het is onmogelijk om alle nieuwjaarsrecepties te bezoeken en om de schijn van voorkeur te vermijden bezoek ik ze geen van alle. Mijn partij belegt nooit zo'n receptie. Voor de ChristenUnie hoeft dat niet zo nodig. Als kleine partij ben je trouwens genoodzaakt je tot je core business te beperken. En dat betekent al genoeg werk aan de winkel.

Achteraf gezien is het jammer dat ik dit jaar niet bij de nieuwjaarsreceptie van het CDA aanwezig was. Fractievoorzitter Klaver maakte de ChristenUnie tot een hoofdonderwerp van zijn nieuwjaarstoespraak. De ChristenUnie maakt tot dusver niks klaar volgens hem, noch van de gedeputeerde noch van de fractie heeft hij iets positiefs kunnen waarnemen. Wij zouden klakkeloos PvdA en VVD volgen.
Het moet gezegd, het CDA, en in het bijzonder de fractievoorzitter spelen hun oppositierol met verve. Ze blikken positief de toekomst in, vanaf 2011 het CDA in Drenthe de grootste partij en natuurlijk in het college.

Ik gun het CDA haar glansrol in de oppositie van harte. Tijdens de vorige collegeperiode liet de partij het lelijk afweten. En dat past niet bij de statuur van de op na grootste partij van Drenthe. Gelukkig gaat het nu veel beter. Dat is ook goed voor GS. Want dat kan alleen maar baat hebben bij een oppositie, die krachtig inhoudelijk tegenspel biedt. Wat mij betreft, het CDA doet als oppositie helemaal mee en dat is goed voor Drenthe. Hulde aan Henk! Het zou mijn inziens dan ook een goede zaak zijn als het CDA die rol vanaf 2011 zou kunnen continueren.

Jammer dus, dat ik niet bij dat nieuwjaarsfeestje was. Ik had Henk en zijn fractie ter plekke kunnen complimenteren en hem al het goede toewensen en daarbij tevens de gelegenheid te baat nemen om een ander beeld van zijn werkelijkheid te schetsen. De ChristenUnie aan de leiband van de coalitie-genoten? Ik kan me uit het blote hoofd al drie gelegenheden voor de geest halen dat de ChristenUnie-fractie niet met de coalitiegenoten op één lijn zat, de ChristenUniemotie over de millenniumdoelen, de Raad van Commissarissen van de WMD en de VVD-motie over het ter kennis brengen van alle GS-voorstellen die meer dan €150.000 kosten.

Bij de collegevorming kreeg de ChristenUnie-gedeputeerde een interessante portefeuille, interessant, mede omdat deze een paar majeure thema's bevat, zoals de profilering van het provinciaal bestuur naar de Drentse samenleving (de provincie doet ertoe!) en de revitalisering van het provinciehuis. Beide onderwerpen helemaal nieuw of weer hernieuwd opgepakt. Beide onderwerpen met grote consequenties voor de provinciale organisatie en de Drentse samenleving. Ook de fractie is bij mijn weten druk doende met het formuleren van enkele initiatieven die recht doen aan het eigen verkiezingsprogramma. Om e.e.a. aan de hand van een voorbeeld nader te verduidelijken (met dank aan mijn kennis van mijn favoriete sport, het wielrennen) we gaan niet zozeer voor een dagprijs (de groene trui), of voor een eenmalig supersucces (de bergtrui), maar voor de gele. Scoren op inhoud vergt tijd, oogt vaak niet spectaculair, maar zorgt op termijn voor het meeste rendement. En daarbij motiveert niets ons meer dan het boegeroep van de ploeg die niet mee mag doen. Dat geeft ons vleugels!</p>
Labels
Drenthe
Weblog

« Terug

Archief > 2008 > januari

Geen berichten gevonden