Het eerste half jaar als statenlid: Margriet Stijkel

Margriet Stijkelwoensdag 17 oktober 2007

Ruim een half jaar ben ik nu actief als statenlid namens de ChristenUnie. Hoogste tijd om de afgelopen periode even de revue te laten passeren. Daar is nu tijdens de herfstvakantie mooi de gelegenheid voor.
7 Maart 2007, een spannende verkiezingsdag! Met een geweldig resultaat! Van 2 van de 51 naar 3 van de 41! Als je dan nummer 4 op de lijst staat hoop je natuurlijk op een plaatsje wanneer jouw partij mee mag doen binnen de coalitie. Het pakte verrassend anders uit. Met voorkeurstemmen verkozen, een mooiere start is niet denkbaar.
En dan 15 maart de plechtige installatie. Je spreekt het, toch wel stamelend, als een gebed uit: zo waarlijk helpe mij God almachtig. Zonder Hem zou ik het ook beslist niet kunnen, niet willen ook overigens. De mensen die je na staan zijn aanwezig op de publieke tribune. Met hen ga je ’s avonds heerlijk uit eten. Maar eerst nog naar Radio Drenthe, mijn eerste “optreden” als statenlid. Direct de tongen maar losgemaakt: ik voel wel voor een coalitie met de PvdA, SP, Groen Links en de ChristenUnie! Misschien een optie voor over 4 jaar?
Ook radio Borger-Odoorn wil graag een interview. Ik mag de muziek meenemen. Een heel plezierig gesprek met Geert van Delden. Naast de christelijke muziek ook gekozen voor het prachtige “Koningin” van Daniel Lohues, want zo willen we Drenthe toch graag houden!
De griffie heeft voor de statenleden een introductie-programma samengesteld die ons wegwijs zal maken in het functioneren als statenlid. Op elke woensdagmiddag in maart, april en begin mei komen heel wat onderwerpen voorbij: de provinciale ambtelijke organisatie (op inhoud van beleidsthema’s); het communicatiebeleid; het politieke handwerk; SNN; Europa; De Noordelijke Rekenkamer; het Onderzoeksbureau CWZ. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Elke keer weer een goed inhoudelijk programma waar je veel van opsteekt. Hulde aan de samenstellers en de sprekers/docenten.
De ChristenUnie biedt tevens een cursus voor de nieuwe statenleden aan. Twee zaterdagen naar Amersfoort. Het was heel goed om je te bepalen hoe je als christen invulling kunt geven aan het statenlidmaatschap. We stonden even stil bij twee leuke uitspraken van “Loesje”: Tegenwoordig hebben ouderen de toekomst en Denk je net dat de toekomst eraan zit te komen komt de ChristenUnie in de regering. Beiden spreken me erg aan, wat wil je ook als je op je 55e nog politieke carrière maakt!
De eindredacteur van het prachtig uitgevoerde personeelsblad van de provincie, John Tits, kwam langs voor een interview. Naast een goed inhoudelijk gesprek kwamen we erachter dat we samen een voorliefde delen: IJS.
Tijdens de werkconferentie “Van signaal tot zorg” in Papenvoort werden we bepaald bij samenhangend instrumentgebruik als basisvoorwaarde voor goed signaleren en zorg verlenen. Voor mij een eerste kennismaking met bureau Jeugdzorg Drenthe, Jeugdzorg Drenthe, GGD Drenthe, Icare jeugdgezondheidszorg en anderen. We probeerden samen meer zicht te krijgen op de doelmatigheid en doeltreffendheid van de zorg voor de Drentse jeugd. We constateerden dat samenwerking tussen de verschillende instellingen en sectoren binnen en buiten de jeugdzorg weliswaar toeneemt, maar nog veel te wensen overlaat. We gingen aan de slag, en er komt nog een vervolg. Ik zie er naar uit!
Hier sloot de conferentie cliëntenbeleid jeugdzorg “Kennis van de cliënt”, mede georganiseerd door Zorgbelang Drenthe, mooi bij aan. Deze dag kennis gemaakt met Nien Karelsen, Landelijk cliëntenforum Jeugdzorg, en Felicia Molema, ouder en verzorger. Met hen heb ik een paar gesprekken gehad. Felicia vangt kinderen op die tussen wal en schip zijn beland. Zwervende kinderen, kinderen aan de drank cq drugs, kinderen die in de criminaliteit zijn beland. Indrukwekkend hoe deze vrouwen zich inzetten voor hun kinderen! Felicia had een bijeenkomst bij haar thuis belegd waar ze verschillende relaties had uitgenodigd. Hier waren ook een aantal van haar kinderen. Het was goed om niet eens alleen eens te spreken met de zorgverleners maar ook eens met hen die deze zorg nodig zijn. Eén van de zorgverleners vertelde dat het eerste wat zij doet is zoeken naar één bruikbare ouder. Soms is deze moeilijk te vinden…… Deze bijeenkomst zal me nog lang heugen. Van harte hoop ik dat de droom van Felicia werkelijkheid wordt en zij een goed huis vindt voor haar, haar eigen kinderen en de kinderen die zich onder haar zorg geplaatst hebben.
Werkbezoeken zijn heel nuttig, voor kennismaking met de organisatie, maar vooral om inzicht te krijgen betreffende hun visie, doelen, werkwijze. Zo bezochten we o.a. de Provinciale Bibliotheekcentrale, Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe en Stamm CMO.
In het kader van de cultuur bezocht ik het Drents Museum en de Buitenplaats in Eelde. Deze musea ontvangen subsidie van de provincie. Zo ook het Hunebedmuseum en het Herinneringscentrum. De laatste twee ken ik goed, meerdere malen bezocht, vandaar een bezoek aan de andere twee om te kijken waar de subsidie terechtkomt!
De culturele Uitdag, 15 september, met de bus enkele plaatsen bezocht. De gezamenlijke afsluiting vond plaats in de culturele hoofdstad van Drenthe Hoogeveen. Alle 12 gemeenten hebben enorm hun best gedaan om deze eerste culturele uitdag tot een succes te maken.
Een andere busreis leidde ons naar Brussel, de statenexcursie. We werden deze dagen prima verzorgd, deskundig geleid door een zeer intensief programma. We kregen een goed beeld van het Europees parlement. Enkele vertegenwoordigers vertelden over hun werk. Nu weten we waar we moeten zijn en wie we eventueel kunnen benaderen! Gelukkig was er ook een stukje ontspanning. In het museum voor oude en nieuwe kunst kom ik zeker bij gelegenheid een keer terug. Voor de onderlinge contacten is zo’n excursie ook erg goed. Jammer was wel dat de statenexcursie samenviel met de gala-avond van de ondernemers. Als statenlid ben ik gekoppeld aan de heer Heeremans van Fresenius in Emmercompascuum. Een ondernemer die mij trots rondleidde door het bedrijf. Een tegenbezoek staat in november gepland.
Een leerzaam werkbezoek was het gesprek met Peter van der Noord, directeur behandelzaken forensische jeugd- en ortho psychiatrie van Accare. FJP bestaat 5 jaar en tijdens een druk bezochte jubileum middag bij v.d. Valk in Assen konden we kennismaken met de uitgangspunten, werkwijze en behandelprogramma’s.
En dan een dagje Den Haag! Op bezoek bij het ministerie van WVS om samen met andere bestuurders te spreken over de Centra voor Jeugd en Gezin. Leuk om Joel Voorindewind en Andre Rouvoet te ontmoeten en mee te mogen denken en doen!

Zo heb ik me de afgelopen maanden mogen inwerken. De komende maanden probeer ik de opgedane kennis nog verder uit te diepen om zo beter en gefundeerd invulling te kunnen geven aan het statenwerk.
In mijn volgende bijdrage hoop ik de politieke kant te belichten.

Margriet Stijkel

Labels
Drenthe

« Terug

Archief > 2007 > oktober

Geen berichten gevonden