Werken aan de Zorg en Zorgen voor Werk
Hierbij de Visie van de ChristenUnie Noordenveld over de voorgenomen decentralisatie van de Jeugdzorg en de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Participatiewet.
Voorzitter,
De beleidsagenda’s, verordeningen uitvoeringsregels die vanavond voorliggen zijn het gevolg van lang proces. Een proces van overheveling van taken naar de Gemeente, met minder budget. Vanavond worden wij als Raadscommissie gevraagd onze visie te geven over deze onderwerpen. De ChristenUnie bekijkt de voorliggende stukken vanuit haar visie op een zorgzame samenleving.
Alvorens in te gaan op de stukken wil onze fractie kenbaar hoe zij naar onze Noordenveldse samenleving kijkt. Onze fractie wil daarom een Bijbelverhaal voorlezen. Het betreft het Bijbelverhaal van de Barmhartige Samaritaan {Uit Lucas 10 vs. 30 tot 35 ( Bron: Bijbel in gewone taal)}
30 Toen vertelde Jezus een verhaal. Hij zei: ‘Een man reisde van Jeruzalem naar Jericho. Maar onderweg werd hij door rovers overvallen. Ze pakten alles van hem af, ook zijn kleren. Ze sloegen hem halfdood, en lieten hem liggen. 31 Toevallig kwam er een priester langs. Hij zag de man wel liggen, maar hij liep hem voorbij aan de overkant van de weg. 32 Toen er even later een hulppriester langskwam, gebeurde hetzelfde. Hij zag de man wel liggen, maar hij liep hem voorbij aan de overkant van de weg. 33 Toen kwam er een vreemdeling langs, een Samaritaan. Hij zag de man liggen en kreeg medelijden. 34 Daarom ging hij naar hem toe. Hij verzorgde de wonden van de man met olie en wijn. En hij deed er verband om. Toen zette hij de man op zijn eigen ezel en bracht hem naar een herberg. Daar zorgde hij voor hem. 35 De volgende dag gaf de Samaritaan geld aan de eigenaar van de herberg en zei: ‘Zorg goed voor de man. Als het je meer geld kost, krijg je dat van me op mijn terugreis.’’
Jezus laat hier een indringende oproep aan ons allen klinken: wees die barmhartige Samaritaan.
Laat niemand aan zijn lot over.
Word de naaste van wie je zorg nodig heeft.
Vanuit dit perspectief kijkt de ChristenUnie naar de nieuwe zorgtaken: Wees barmhartige Samaritaan”,het is eigenlijk een appel op onze overheid en onze inwoners.
U hoort ons niet zeggen: overheid, wees de barmhartige Samaritaan. Voordat je het weet, is het anders een aanmoediging voor een reusachtige overheid met duizenden regeltjes.Daar knapt die halfdode man langs de kant van de weg niet van op.
We moeten ook niet bij elke maatregel om de uitgaven te beteugelen zeggen: dat is onbarmhartig. Als de rollator niet meer door de staat wordt betaald, is dat niet onbarmhartig, maar redelijk, ook al levert dat in kille staatjes een koopkrachtverlies op.
Waar de ChristenUnie zich sterk voor maakt, is dat mensen in de knel zitten of komen op steun kunnen rekenen; chronisch zieken of mensen met een smalle beurs. Wees en steun daarom de barmhartige Samaritaan. Moedig mensen aan en steun mensen royaal om barmhartigheid te tonen. Barmhartigheid: dat is in de praktijk gebrachte Liefde. Steun moeders en vaders, mantelzorgers, vrijwilligers, die de zorgzame Noordenveldse samenleving vormen.
Vanuit dat perspectief kijken wij vanavond naar de voorliggende stukken:
Ten aanzien van de beleidsplan Jeugdhulp en de verordening Jeugdhulp
- Allereerst zijn wij blij met uw afspraken over continuïteit van zorg.
- Wij zijn voorstander van uw regionale samenwerking. Wij hebben waardering voor uw inkooptrajecten (15% minder). De ChristenUnie heeft gezien dat er ruimte blijft voor keuzevrijheid voor de zorgvrager, dit door maatwerk te kunnen leveren middels een PGB. Onze fractie denkt namelijk dat inkoop bij kleinere gecertificeerde zorgorganisaties wel eens beter voor zorgvrager en gemeente kan zijn. Dit is mogelijk gemaakt.
- Toegang: het model van de Noordenveld werker past ons, wij hebben er vertrouwen in dat u in staat bent juiste mensen te vinden die deze functie kunnen vervullen. Ons CJG functioneert goed. Wij zouden graag zien dat u in de sociale teams ook contacten legt met sportverenigingen en kerken. Ook zij hebben zicht op Jeugd.
- Zorgmijders hebben onze aandacht. Wij denken dat een groep bij her-indicatie zal aangeven geen zorg nodig te hebben, dit terwijl dit eigenlijk wel nodig is. Hoewel dit financieel aantrekkelijk lijkt voor de gemeente kan hierdoor iemand dieper in de problemen komen. Contact met de mantelzorger is daarbij van belang. Wij zien graag hier (heel concreet) een zin over opgenomen in de uitvoeringsregel bij punt procedure, onderdeel het gesprek. Wat vindt de wethouder hiervan?
-
Ten aanzien van het beleidsplan en de verordening maatschappelijk ondersteuning
- Complimenten voor afspraken over Huishoudelijke Hulp. Wat mooi nieuws over continueiteit. Nieuwe gevallen komen in een algehele voorziening, waarin keuzevrijhed gewaardborgd is.
- Preventie. Eenzaamheid en zorgvraag. St. 4 het leven en Win. Nadenken over nieuwe projecten om eenzaamheid tegen te gaan. Heeft het college plannen hierop?
- AWBZ – dichtbij en veraf – genoeg? certificering? Passend bij talenten?
- Waardering voor de mantelzorger. Zorg voor je naaste wordt veelal verleend vanuit liefde voor de naaste, maar er mag ook waardering zijn voor de mantelzorger.? Op de dag van mantelzorg worden complimenten uitgedeeld. Kort geleden kwam een onderzoek naar buiten, waaruit blijkt dat mantelzorgers financieel klem zitten door het grote beroep dat op en wordt gedaan. Waardering kan dus ook financieel zijn wat ons betreft
- Maatwerk blijft mogelijk!
De kanteling.
Zorgen en voor je naaste is niet vanzelfsprekend. Dat is iemand volste vertrouwen geven en niet over het probleem over de schutting keeperen en zeggen red je maar. Maar het geven van verantwoordelijkheid doe je met twee handen, met daarbij een blik in elkaars ogen en een Drenthse knik van 'ja wij begrijpen elkaar'.
We nemen de zorg serieus, ook als er straks zaken niet goed lopen, maar we willen incidentenpolitiek voorkomen. Een goede werkende cliëntenraad en onafhankelijke klachtenafhandeling is daarbij van belang. We nemen de zorg ook financieel serieus. Ons voorstel tijdens de algemene beschouwingen is daarom; gezien de fluctuerende zorgvraag om geld apart te zetten voor de 3 decentralisaties en dit ook in eerste 3 jaar nergens anders voor in te zetten. Laten we de tijd nemen om deze taak onder de knie te krijgen. Hoe kijkt het college hier tegen aan?
Wij blijven in het zorgdossier de 'vinger aan de pols’ houden. Maar hebben er op dit moment vertrouwen in dat Noordenveld er klaar voor is. Klaar is om zijn barmhartigheid te tonen.
De Participatiewet
De Christenunie kan zich heel goed vinden in de gehanteerde uitgangspunten: iedereen doet mee (welzijn/welvaart) en uitgaan van talenten van alle mensen.
In de huidige situatie van een toenemend aantal mensen in de bijstand en de afbouw van Novatec, pleiten we ervoor niet alleen naar geld te kijken, maar vooral wat mensen nodig hebben. Vandaar ook ons voorstel om te kijken naar het Talentportaal.
Het vragen van een tegenprestatie bij een uitkering is een gevoelige zaak, maar ook passend voor Noordenveld. Het moet geen regulier werk worden en misbruik ligt daarom op de loer. Wethouder Wekema heeft aangegeven hier oog voor te hebben, vandaar ook dat vooral wordt samengewerkt met niet-commerciele organisaties. Ondersteuning vanuit de bijstand is immers in eerste instantie bedoeld als vangnet tijdens een tijdelijke periode zonder werk.
Wat ons betreft is het vragen van een tegenprestaties gericht op re-integratie richting regulier werk. Werk kan zorgen voor welvaart en daarmee voor welzijn. De Gemeente is er om te staan voor het welzijn van haar inwoners.
De Christenunie ziet bij de uitvoering van de Participatiewet ook kansen: vooral in de combinatie van het sociale en economische domeing. Wij denken aan een lokaal sociaal economisch akkoord met werkgevers in Noordenveld. Ziet u die kansen ook ?
Tot zover in eerste termijn
Em in 2de termijn:
De Christenunie is blij met de antwoorden van de wethouder, als ook met de gedane
toezeggingen in de eerste termijn.
-
- De wethouder heeft aangegeven, dat hij de fracties één keer per 6 week wil bijpraten over
de ontwikkelingen. Dat vinden wij een goede zaak, omdat deze vorm van continue
informatievoorziening ons als raad in staat stelt te monitoren, maar ook bij te sturen indien
nodig. Wat ons betreft praten we tijdens deze sessie niet alleen over cijfers, maar juist ook
over mensen en de zorg aan hen. Deelt u die mening?
- De wethouder heeft toegezegd goed te kijken naar samenwerkingsmogelijkheden met
sport- en buurtverenigingen en kerken. Ook dat vinden we een goede zaak.
- Zoals al eerder aangegeven bekijkt de Christenunie de zorg vanuit perspectief van omkijken
naar onze naaste.
- Onze fractie kan zich erin vinden dat een aantal taken door middel van uitvoeringsregels
worden gedelegeerd aan het College. Dit om zo ook de snelheid van aanpassing aan het
begin van dit nieuwe proces hoog te kunnen houden.
Het College stelt dat de Raad in staat wordt gesteld om deze taak weer naar zich toe te
halen indien zij, na evaluatie, dat zou willen.
- De Christenunie is voorstander van onafhankelijke cliëntondersteuning.
Het College stelt dat MEEdrenthe die rol prima kan vervullen, dat standpunt delen wij.
Wij begrijpen wel de zorgen van het WMO-platform en andere fracties op dit punt.
Het College wijst er op dat deze taak wordt uitgevoerd door andere consulenten en wijst
erop dat dit pas problemen geeft als men er niet uitkomt over wat passende ondersteuning
is. Ons voorstel is dat het College dit in voorkomende gevallen meldt aan de Raad tijdens
het Transitieberaad. Kunt u dat toezeggen?
- Het college stelt dat er sprake is van keuzevrijheid wat betreft het aanwezig zijn van een
mantelzorger bij het gesprek als onderdeel van de toegang. Die mening delen wij.
De Christenunie wil het college vragen om de Noordenveldwerkers de instructie mee te geven de eventuele aanwezigheid van een mantelzorger te bespreken met de cliënt en daarop aan te dringen als de indruk bestaat dat de zorgvrager dat zelf niet kan beoordelen, dan wel eigen mogelijkheden overschat. Kunt u dat toezeggen?
Wij begrijpen dat u keuzevrijheid inzake dagbesteding hoog in het vaandel heeft staan.
De Christenunie hoop dat de bekostiging van het vervoer daarbij onze inwoners ook
daadwerkelijk in staat stelt om keuzes te maken en geen belemmering vormt.
Onze opvatting is dat dagbesteding zoveel mogelijk dient aan te sluiten bij de talenten van
onze inwoners, en niet alleen vanuit vervoerskosten en de aangeboden prijs van de
diensten van zorgaanbieders moet worden bepaald. Deelt u die mening?
- Als het gaat om keuzevrijheid nemen wij aan dat u flexibel met de schotten in de
voorgestelde budgetten mbt PGB en Zorg in Natura om zult gaan. Kunt u dit toezeggen?
- Wij zijn blij met uw gedachten om een laagdrempelige ondersteuning van Mantelzorgers te
organiseren. De CU is hier voorstander van.
- Wij kijken uit naar de beleidsagenda’s die volgen en zullen daarbij vooral letten op de
integraliteit er van.