Werken vanuit vertrouwen in elkaar - Kritiek op integriteitsonderzoek
De ChristenUnie heeft kritiek geuit op het plan van Lijst Groen Noordenveld om de integriteit van wethouders en raadsleden te laten onderzoeken door een extern bureau. "Een beschamend en hypocriet plan", sprak fractievoorzitter Jeroen Westendorp tijdens het debat. De ChristenUnie vindt het spijtig dat een belangrijk thema hier tot partijpolitiek is gemaakt.
Lijst Groen Noordenveld liet onlangs in de pers liet weten dat sommige pasbenoemde, met naam en toenaam in de pers genoemde, wethouders en raadsleden functies bekleedden waardoor vriendjespolitiek op de loer ligt. De ChristenUnie is van mening dat Lijst Groen Noordneveld met dit voorstel (en vooral ook de timing hiervan) de bestuurders op voorhand verdacht maakt. "Dit is niet manier waarop wij met elkaar om willen en dienen te gaan" stelde Jeroen Westendorp tijdens het debat.
Luister ook naar het interview op RTV Drenthe: http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/kritiek-op-integriteitsvoorstel-lijst-groen-noordenveld
Hieronder een stuk uit de voordracht van Jeroen Westendrop op 13 mei 2014
Voorzitter, het voorstel van Lijst Groen Noordenveld om te komen tot een integriteitstoets voor Raadsleden en Wethouders lijkt een lekkere en gezonde appel, maar het is een zure appel.
Waarom is dit een hypocriet plan?
Voorzitter, ik vind de timing van dit voorstel ronduit hypocriet. De handreiking dateert van september 2013 en is via een nieuwsbrief van VNG in oktober 2013 tot ons gekomen. Als Lijst Groen Noordenveld dit onderwerp zo belangrijk vond en vindt, waarom wacht zij dan tot na de installatie van de nieuwe raad en na de vorming van het college? U had de Handreiking toch prima aan de fracties cq. partijbesturen kunnen sturen in aanloop van de verkiezingen. Of in aanloop naar de collegevorming mee kunnen nemen. U zat daar zelf aan tafel…. Ik constateer dat dat niet is gebeurd. De raad is geïnstalleerd en het college is gevormd en dan komt u met dit voorstel. En dat vind ik hypocriet.
Wat mij verder opviel in de voorbereiding op vanavond is dat de daarvoor bestemde pagina’s met beschrijving van de nevenfuncties van uw fractie op de website van Gemeente Noordenveld nagenoeg leeg zijn. Dit terwijl u toch al 4 jaar in deze Raad zetelt. Ook op uw eigen website heb ik niets kunnen vinden over uw eigen nevenfuncties.
Waarom een beschamend plan?
Voorzitter, het bij voorbaat verdacht maken van een selecte groep aan personen door hun persoon of (neven)functie te noemen in artikelen en daarbij suggestief vast te stellen dat hier in Noordenveld wellicht vriendjespolitiek en belangenverstrengeling plaatsvindt, vind ik, ronduit beschamend en onrechtvaardig. Onrechtvaardigheid; omdat deze personen niet een weerwoord wordt gegund. Beschamend; omdat voor personen die in een nieuwe functie aan de slag gaat, al omkleedt met vooroordelen. Oordeelt u pas, wanneer u moet oordelen. In mijn ogen overschrijdt u hierbij een –toch wel gewenste- norm, die van fatsoenlijke omgang met elkaar.
Vertrouwen in elkaar
In de politiek draait het om vertrouwen. Vertrouwen in elkaar als bestuurders. Vertrouwens in elkaar opdrachtgever en opdrachtnemer. Vertrouwen dat elke stemt telt in een land met een goede democratie. En tenslotte vertrouwen in elkaar als persoon. De kern is: vertrouwen.
In de politiek gaat het om volksvertegenwoordiging, draagvlak creëren en gezamenlijk besluiten nemen. Ik begrijp, zeker als kleine fractie, dat ik anderen nodig heb om iets voor mekaar te krijgen, en je dus niet bij iemand op de tenen moet gaan staan. Ik denk dat als je op iemands tenen blijft staan, degene je eerder ruw wegduwt dan dat hij je vriendelijk verzoekt om naast je te komen staan, om de echte problemen recht in de ogen te kunnen kijken.
Maar ik snap ook, zeker in de politiek, het recht is om iets te vinden. Dat recht ontneem ik niemand, maar ik stel wel vast dat als het om een frisse wind in de Noordenveldse politiek gaat, we daar ook samen verantwoordelijk voor zijn. De wind waait niet altijd vanuit dezelfde richting. En dus moeten alle windstreken hun best moeten doen om die frisse wind te laten waaien. Dit is mijn oproep vanavond dan ook opnieuw: Laten we samen de schouders eronder zetten.
Voorzitter, ik sluit af, ik heb niets te verbergen en ik zal altijd blijven proberen te verbinden met iedereen. Ik doe mijn best om een goede betrouwbare politieke ambtsdrager te zijn, maar dat gaat mij niet altijd lukken, omdat ik fouten maak. Maar, u begrijpt mijn boodschap; Ik ga ervan uit dat een ieder zijn stinkende best doet om alle inwoners, werkgevers en verenigingen van Noordenveld te dienen. Dat is niet te vatten in een toets, dat is een oprechte overtuiging die moet komen vanuit een ieders hart.
Daarom wijs ik deze vorm van deze –in mijn ogen- onrechtvaardige vorm van politiek ten sterkste af. Dit vind ik niet van bestuurskracht en respect tonen, en dat wordt door onze inwoners van ons allemaal, als bestuurders, wel verwacht.
Jeroen Westendorp / 14 Mei 2014
Reacties op 'Werken vanuit vertrouwen in elkaar - Kritiek op integriteitsonderzoek'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.