Afscheid in de Gemeenteraad van Klaas Haan
Op woensdagavond 11 januari 2012 werd in de Gemeenteraad van Noordenveld afscheid genomen van Klaas Haan. Na een toespraak van de burgemeester werd Klaas benoemd tot lid van de Orde van de Oranje Nassau en werden versierselen opgespeld door Hennie Haan (zijn vrouw) aangezien de burgemeester nog geblesseerd aan de schouder. Klaas beantwoordde dit gebaar met bijgevoegde afscheidspeech.
Burgemeester Hans van der Laan spreekt Raad toe over 18 jaar Klaas Haan
De versierselen worden voor het nieuwe lid in de Orde van Oranje Nassau uitgepakt.
Klaas Haan spreekt de Gemeenteraad van Noordenveld voor de laaste keer toe.
Afscheidsspeech
Voorzitter, en nu is het dan zo ver. Na bijna 18 jaar raadslidmaatschap is het moment aangebroken om het stokje aan mijn opvolger, Jeroen Westendorp over te dragen.
Een gemakkelijke en gelijktijdig een moeilijke opgave.
Gemakkelijk, omdat ik er van overtuigd ben dat Jeroen een voortreffelijk opvolger is en ik dus met een gerust gevoel afscheid kan nemen. Het ChristenUnie schip blijft op koers.
Moeilijk, omdat ik zoveel jaren bij het raadswerk betrokken ben geweest en vanaf nu op afstand toe mag kijken hoe het verder gaat.
In 1990 werd ik, tot mijn verbazing, aangezocht als lijsttrekker voor de toen nog combinatie GPV/RPF. De aanstichter hiervan was een ambtenaar uit deze gemeente, de heer Jan Korsaan. Na enige bedenktijd te hebben gevraagd heb ik gemeend deze uitdaging op te moeten pakken. Bij de verkiezingen 1990 haalden we net niet de kiesdrempel. Het scheelde 26 stemmen.
In 1994 lukte het wel, dus in maart 1994 werd de raad versterkt met de voorloper van de ChristenUnie het GPV/RPF. In die periode was ook al bekend dat er een gemeentelijke herindeling aan zou komen. De verwachting was dan ook dat dit de eerste en tevens de laatste periode zou zijn dat wij in de raad van Roden vertegenwoordigd zouden zijn. Op zich klopte dit ook want in 1998 hield de gemeente Roden op te bestaan en kregen we de gemeente Noordenveld. Op een voortzetting in de nieuwe gemeente Noordenveld hadden we niet gerekend gezien de stemverhoudingen in het verleden in de gemeenten Peize en Norg. Maar in 1998 kwamen we met een volledige zetel in de nieuwe raad van Noordenveld. We hebben dat beschouwd als een zegen van onze God die dit zo heeft gewild.
Voorzitter, ik heb begrepen dat er leden in deze raad zijn die blij zijn dat ik vertrek. Ik begrijp dat en ik feliciteer ze met mijn vertrek. Maar niet te vroeg gejuichd. Zoals ik al zei heb ik, naar mijn mening, een voortreffelijke opvolger gevonden. Dus, tegenstanders van het beleid en de visie van de ChristenUnie, maak je borst maar nat.
Ook zijn er leden die mijn vertrek betreuren. Dat doet mij goed, want dat betekent dat ik het in hun ogen goed heb gedaan. Maar mensen, treur niet te lang. In Jeroen heb ik een voortreffelijk opvolger gevonden en daar zal de raad en dus de hele gemeente nog veel plezier van hebben.
Voorzitter, als je aan zo’n taak als deze begint, en zeker als eenmansfractie, dan weet je echt niet waar je aan begint. In de overtuiging dat God deze taak op mijn weg heeft geplaatst heb ik mij hieraan niet willen onttrekken. Uiteraard is er in het gezin uitgebreid over gepraat. Voor zover mogelijk hebben we de consequenties van dit besluit overzien. Dat het toch meer tijd vergde dan verwacht, bleek later. Van God heb ik de kracht gekregen om dit werk te doen, ook in een tijd dat ik meer dan een volledige baan had. Van mijn vrouw en kinderen heb ik alle ruimte gekregen om het raadswerk uit te voeren. Met name aan mijn vrouw Hennie ben ik veel dank verschuldigd. Hennie, hartelijk bedankt voor de support die ik altijd van je heb gehad.
Voorzitter, ik beschouw het als een voorrecht dat de ChristenUnie deze periode als coalitiepartner mee kan doen. En dat niet, zoals sommigen hier denken, als gedoogpartij. Wij zijn van mening dat de samenwerking tussen CDA en ChristenUnie voor deze gemeente grote winst heeft opgeleverd in de persoon van wethouder Gerrit Alssema. De vorige perioden zaten we in de oppositie, een goede plaats om te beginnen. In de periode 2006 – 2010 nam de regiovisie en het Intergemeentelijk Structuurplan een grote plaats in. U weet hoe de ChristenUnie daarin stond en waarom. Daarom zijn wij ook niet zo ongelukkig met de huidige ontwikkelingen die voorkomen dat Noordenveld, en met name de dorpen die in het IGS staan genoemd, worden volgebouwd. Helaas gaat dit wel met forse verliezen op de grondaankopen gepaard, naar wij vrezen.
Democratie betekent op enig moment dat de meerderheid beslist. Zo is het ook met het IGS gegaan. Als op democratische wijze een besluit is genomen dan heb je dat, ook al ben je het er niet mee eens, te accepteren. Dat heeft de ChristenUnie dus ook gedaan. Op dit onderdeel lagen er dus geen belemmeringen om aan de coalitiebesprekingen deel te nemen.
Degenen die van mening zijn dat hiermee kiezersbedrog is gepleegd en dat ook aan de bevolking wijs trachten te maken hebben dus nog niet begrepen wat democratie betekent. Maar misschien komt dat nog.
Vanaf deze plaats wil ik iedereen, dus collegeleden, raadsleden, steunfractieleden en ambtenaren bedanken voor de ondersteuning die zij hebben gegeven en waardoor ik dit werk zo goed mogelijk heb kunnen doen. In je eentje red je het niet.
Ik zal niet herhalen wat de heren Kemkers en Stevenson tijdens de vorige vergadering hebben gezegd over de sfeer in de raad en de omgang met elkaar. Ik sluit me daar volledig bij aan en voeg daar aan toe: Doe er wat aan.
Voorzitter, college en raad staan de komende jaren voor een moeilijke opgave. Plannen moeten worden bijgesteld, er zal drastisch bezuinigd moeten worden. Naar ik verwacht nog veel meer dan waar we nu mee bezig zijn.
Om hierin de goede besluiten te nemen in het belang van de meer dan 30.000 inwoners van onze gemeente wens ik u veel wijsheid en sterkte en bovenal de zegen van God toe.
Het ga u allen wel.
Reacties op 'Afscheid in de Gemeenteraad van Klaas Haan'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.