Raadslid ChristenUnie uit werkgroep "werkwijze raad"
Afgelopen woensdag 30 maart heeft ons raadslid, Klaas Haan, in het presidium aangegeven voornemens te zijn niet meer deel te willen nemen aan de raadswerkgroep “ werkwijze raad”. Hij heeft aangegeven niet te kunnen functioneren onder de voorzitter van een partij (Lijst Groen Noordenveld) die niet schroomt om via de pers andere partijen en met name het college in diskrediet te brengen, daarbij gebruik makend van halve waarheden en hele onwaarheden.
Afgelopen woensdag 30 maart heeft ons raadslid, Klaas Haan, in het presidium aangegeven voornemens te zijn niet meer deel te willen nemen aan de raadswerkgroep “ werkwijze raad”. Hij heeft aangegeven niet te kunnen functioneren onder de voorzitter van een partij (Lijst Groen Noordenveld) die niet schroomt om via de pers andere partijen en met name het college in diskrediet te brengen, daarbij gebruik makend van halve waarheden en hele onwaarheden. Klaas Haan heeft zich daarbij gebaseerd op een artikel in “De Krant”, die nagenoeg gelijkluidend is aan een artikel op de website van LGN. Enkele punten van de kritiek van LGN en de weerlegging daaran:
Het college schuift belangrijke onderwerpen om beslissingen over te nemen opzij of vooruit. Onderwerpen die o.a. worden genoemd: de woningbouw volgens de structuurvisie Leek – Roden. Gemakshalve gaat LGN er aan voorbij dat het gaat om een afspraak met meerdere partijen en als je daarvan af wilt wijken, je dit wel op een zorgvuldige manier en in overleg met je partner moet doen.
De Vrijetijds boulevard. Het college is afhankelijk van een eigenaar die een belangrijke grondpositie heeft. In overleg met deze eigenaar kan een besluit worden genomen, maar dan moet de eigenaar wel actie ondernemen.
Openbaar verlichtingsplan. Is in de raad aan de orde geweest. Als gevolg van de inspraak heeft het college besloten dat een deel van dit plan aanvulling behoefde en daarna opnieuw ter inzage moest worden gelegd. Het college heeft dus de opmerkingen van een inspreker zeer ter harte genomen en daarmee aangetoond dat men zeker naar de burgers luistert. Iets waarmee wij in ieder geval erg ingenomen zijn. Wij dachten dat dit ook gold voor LGN, maar blijkbaar vinden die het behandelen van plannen belangrijker dan het honoreren van bijdrages van de burgers.
Vervolgens stelt LGN dat er geen actie wordt ondernomen om projectontwikkelaars in actie te krijgen waarbij verwezen wordt naar Nieuw Roden, Nietap, de Vluchtheuvel in Norg en de Albertsbaan. Als LGN tijdens de raadsvergaderingen goed had opgelet had het kunnen weten dat er diverse acties zijn ondernomen. Waar baseert LGN deze loze bewering op?
Dan zegt men zeer suggestief dat de meeste raadsfracties in een besloten bijeenkomst de kerntakendiscussie voorlopig hebben gestopt. De doorsnee lezer zal uit deze passage op kunnen maken dat LGN niet bij deze vergadering aanwezig was want deze partij zegt immers dat bijeenkomsten in de beslotenheid niet moeten. Wel, LGN was wel terdege aanwezig. Het ging om een vergadering van de stuurgroep met de mogelijkheid van ambtelijke ondersteuning. Omdat ambtenaren zich in het openbaar debat niet kunnen verweren worden dit soort vergaderingen niet publiek gehouden. Dat er bij deze bijeenkomst toevallig geen ambtelijke ondersteuning aanwezig was doet niets af aan het feit dat de stuurgroep Kerntakendiscussie tot dusver alle vergaderingen heeft gehouden buiten de openbaarheid . LGN heeft hier de afgelopen periode volop aan meegedaan.
Vervolgens de opmerking dat er van een open, transparante en nieuwe manier van besturen niets te merken is, is duidelijk bezijden de waarheid. In het kader van Noordenveld 2025 (onderdeel van de bestuurlijke vernieuwing) zijn in een aantal dorpen sessies gehouden met inwoners van onze gemeente. Ook hier wordt het door LGN weer niet zo nauw genomen met de waarheid.
Wij kunnen begrijpen dat LGN teleurgesteld is dat de kerntakendiscussie geen invloed meer kan hebben op de bezuinigingen 2012, maar daarmee is het natuurlijk geen verloren jaar. De kerntakendiscussie kan nog veel bijdragen aan de bezuinigingen in de jaren die komen na 2012.
In de beleving van LGN maakte het CDA blijkbaar in de vorige periode deel uit van het college, gelet op de opmerking dat voor de partijen van het oude beleid (PvdA, Gemeentebelangen en CDA) geen meerderheid meer was. Wel de afgelopen periode werd het college alleen gevormd door Gemeentebelangen en PvdA. Hiervoor was in de nieuwe periode, gelukkig, geen draagvlak meer. Daarom zijn CDA/ChristenUnie en GroenLinks toegetreden. Dit heeft er toe geleid dat de bestuurlijke vernieuwing in het collegeprogramma is opgenomen en ook krachtdadig ter hand is genomen. Dat dit niet precies gaat zoals LGN het graag wil betekent niet dat er daarom niets gebeurt. Als klap op de vuurpeil komt LGN met de opmerking dat men het hart vasthoudt als het college met onvermijdelijke bezuinigingen komt. Tijdnes een presidiumvergadering is aan de orde geweest of de raad bezuinigingsvoorstellen in zou moeten brengen of dat het college voorstellen zou doen. Wij hebben gezegd dat het goed zou zijn wanneer de raad daarin het voortouw zou nemen. LGN echter gaf de voorkeur aan voorstellen van het college. En dan nu het hart vasthouden. Het is niet meer dan de goedkoopste manier om oppositie te bedrijven. Zelf geen voorstellen willen doen maar dit aan een ander overlaten. En deze vervolgens afschieten.
Het is een trieste ontwikkeling dat de bevolking van Noordenveld zulke volksvertegenwoordigers heeft. De fractie van de ChristenUnie zal zich in ieder geval, zoals we altijd al doen, onthouden van een dergelijke manier van politiek bedrijven. Wij zouden ons schamen als we zo naar buiten zouden treden.
Reacties op 'Raadslid ChristenUnie uit werkgroep "werkwijze raad"'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.