Overheid en samenleving
In dit opinierende artikel vraagt Wethouder Alssema (CDA/CU) zich af waar het veel geprezen Drentse Naoberschap in de Noordenveldse politiek gebleven is.
In het blad Binnenlands Bestuur stond een artikel over het toegenomen aantal klachten over de overheid. De Nationale Ombudsman heeft vorig jaar ruim 30.000 telefoontjes en 14.000 klachten over de overheid ontvangen. Dat is een stijging van veertien procent. Bijna 1900 klachten hadden betrekking op gemeenten, waterschappen en provincies.
In het Jaarverslag van de ombudsman Alex Brenninkmeijer worden harde noten gekraakt. Volgens hem is de ‘relatie tussen burger en overheid 'waardenloos' geworden.’ En de kloof tussen burger is alleen maar aan het groeien, stelt de ombudsman vast.
Burger en overheid ‘praten langs elkaar heen, hechten te weinig waarde aan de wederzijdse relatie. De overheid is te veel gericht op geldstromen, bezuinigingen en het juridische.’ De burger heeft een totaal andere focus. ‘Die wil vooral behoorlijk en met respect behandeld worden. Daar tegenover staat een burger die overdrijft in het negatieve en onterecht vindt dat de overheid één grote puinhoop is.’
Vaak gaat het om gemakkelijk op te lossen ongenoegen bij de burger, is de ervaring van Brenninkmeijer. In zijn jaarverslag zegt hij over de overheden die het dichtst bij de burger staan: ‘Veel van de ontvangen klachten zijn op een eenvoudige, snelle wijze af te doen. Door telefonisch contact op te nemen met de verzoeker of door aan een overheidsinstantie de vraag voor te leggen of zij een tussentijdse oplossing kunnen bereiken. Daarop wordt bijna altijd positief gereageerd.’
Daar ben ik het mee eens. In de dagelijkse praktijk worden op deze wijze vaak problemen opgelost.
Bij mij blijft wel de vraag hangen welke rol speelt de politiek in dit hele verhaal, Vooral wanneer je kijkt naar de uitspraak dat de relatie tussen en burgers en overheid “waardenloos” is geworden. Dit laatste baart mij zorgen. Gaat het hierbij nu over beeldvorming of worden waarden echt losgelaten.
Op vrijdag 18 maart las ik in het Dagblad van het Noorden een stukje met als kop: “Democratie achterhaald”” naar aanleiding van een onderzoek over democratie. De volgende zin uit het artikel is blijven hangen. “De oorspronkelijke neiging er samen uit te komen, legt het vaker af tegen een systeem waarbij een meerderheid beslist. Coalitiefracties staan steeds meer als een gordel om de regering heen”. Verder valt er te lezen dat partijen steeds moeilijker herkenbaar zijn.
Zomaar een tweetal voorbeelden die aangeven dat er veel beweging is in de samenleving en die bij mij de vraag oproept hoe zit dat in de gemeente Noordenveld. Ik loop ook al enige tijd mee in het politieke wereldje in Noordenveld. Daarin kun je lijnen van bovenstaande geschetste ontwikkelingen herkennen. Toch ben ik van mening dat er ook veel goede contacten zijn tussen burger en overheid en dat vanuit deze contacten gebouwd wordt aan de samenleving. Vanuit deze goede ervaringen bekruipt mij ook wel eens het gevoel dat het de politiek zelf is die volop meewerkt aan het scheppen van een negatief beeld over de overheid.
Zaterdag 19 maart las ik in het DvhN dat het Noordenveldse college het niet goed doet. Daarbij worden voorbeelden genoemd waar de gemeentelijke overheid geen invloed op heeft. Zoals bijvoorbeeld de Vrije Tijdsboulevard. Hier is het een private ondernemer die de verantwoordelijkheid draagt. Maar op deze manier een tegenreactie schrijven lijkt op een welles nietes verhaal daar heb ik helemaal geen behoefte aan. Nu ik dit opschrijf herinner ik mij opeens een artikel met de kop: “Politiek is oorlog”. Het gaat over spindoctor Lee Atwater die door het verspreiden van twijfel en halve waarheden twee presidenten in het zadel heeft geholpen.
Wanneer ik de balans op maak kom ik tot de conclusie dat er politieke partijn zijn die bewust gebruik maken van het vertellen van halve waarheden en het zaaien van twijfel. Wanneer de ombudsman zegt dat de “relatie tussen burger en overheid “waardenloos” is geworden. Heeft hij in dat opzicht gelijk. Het is goed om daarbij vast te stellen dat de politiek daar zelf debet aan is en dat het schijnbaar niet meer belangrijk is om er samen uit te komen. Kortom: Waar is het veel geprezen Drentse Naoberschap in de Noordenveldse politiek gebleven?
Gerrit Alssema
Wethouder CDA/CU
Reacties op 'Overheid en samenleving'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.