ChristenUnie in college in Noordenveld
Nadat de besprekingen tussen Gemeentebelangen, PvdA, Groen Noordenveld en de VVD waren gestrand is er een vervolggesprek gehouden, onder leiding van mevrouw de Jong met als deelnemers de partijen Gemeentebelangen, PvdA, CDA, ChristenUnie en GroenLinks.
Deze bespreking heeft plaatsgevonden op zaterdag 27 maart van 9.00 uur tot ca. 15.00 uur. Tijdens deze besprekingen konden alle partijen hun punten op tafel leggen, zowel de punten die men als erg belangrijk in een collegeprogramma op wilde nemen als ook de punten waarover men geen compromis wilde sluiten. Deze discussie heeft verhelderend gewerkt en aan het slot kon worden geconcludeerd dat er geen onoverkomelijke twistpunten lagen. Toen kwam de vraag aan de orde welke partijen het college dan zouden moeten vormen.
Behalve CDA en ChristenUnie waren alle partijen voor een college bestaande uit Gemeentebelangen, PvdA, CDA, ChristenUnie en GroenLinks. Van onze kant is de voorkeur uitgesproken over een college zonder GroenLinks. De reden hiervoor was dat door Klaas Haan tot tweemaal toe was gehoord dat de heer Huisman in de voorgaande periode de bewering heeft geuit dat religie of geloof uitgebannen en verboden moest worden omdat dit de oorzaak is van alle ellende in de wereld. Deze uitspraken waren voldoende om geen vertrouwen te hebben in een goede samenwerking.
De afwijzing door CDA en ChristenUnie bracht een schrikreactie te weeg. Een van de deelnemers van GroenLinks merkte direct op dat, indien de heer Huisman dergelijke uitlatingen zou hebben gedaan, hij dan zeker niet het GroenLinks standpunt daarmee had verwoord. Hij zegde toe dat er over dit onderwerp onderling tussen beide partijen gesproken zou moeten worden om de lucht op te klaren. Vervolgens werd er geschorst om het CDA en de ChristenUnie de gelegenheid te geven om zich nader te beraden.
Dit beraad was constructief. Het CDA gaf duidelijk aan dat wanneer de ChristenUnie definitief zou besluiten niet mee te werken dat het CDA er dan ook uit zou stappen. Op basis van de uitspraak door GroenLinks dat dit onderwerp besproken en uit de wereld geholpen zou moeten worden is uiteindelijk toch besloten om aan de collegevorming deel te nemen. Hiervan werd door de andere partijen uiteraard met veel genoegen kennis genomen. Een belangrijke overweging in het geheel is geweest dat we door mee te doen meer invloed uit kunnen oefenen op punten waar we als ChristenUnie zwaar aan tillen dan wanneer we weer in de oppositie waren gegaan.
Inmiddels wordt er gewerkt aan een collegeprogramma en zijn de beoogde wethouders bekend. Namens Gemeentebelangen zal dit Jacob Dam zijn, namens de PvdA Oeds Keizer, namens CDA / ChristenUnie Gerrit Alssema en namens GroenLinks Otto Huisman.
Duidelijk is aangegeven dat de rol van de ChristenUnie een volwaardige is. In sommige gemeenten zie je dat de ChristenUnie een zogenaamde gedoogpartij is. Een partij die het college steunt maar in feite niets heeft in te brengen. Een dergelijke rol is in Noordenveld niet aan de orde geweest. Ook het CDA hecht er aan dat de ChristenUnie volwaardig meedraait. We doen dus volop mee, maar zonder wethouderszetel.
Afgesproken is dat er structureel overleg zal zijn tussen beide fracties (die overigens wel afzonderlijk hun fractievergaderingen blijven houden) en dat er regelmatig overleg zal zijn tussen de fractievoorzitter van de ChristenUnie en de CDA/CU wethouder. Zoals het er nu naar uitziet zal het collegeprogramma binnen 14 dagen aan alle partijen kunnen worden aangeboden en kunnen de beoogde wethouders op 28 april worden geïnstalleerd.
Vol vertrouwen op God en met goede moed gaan wij de komende tijd tegemoet.
Reacties op 'ChristenUnie in college in Noordenveld'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.