Bespreking communicatierapport in commissievergadering d.d. 25 nov. 2009
De fractie van de ChristenUnie is blij dat de raad destijds het initiatief heeft genomen tot dit onderzoek. Wij hebben de indruk dat er een evenwichtig rapport voorligt waarin naast de kritische opmerkingen ook de positieve dingen bij name worden genoemd.
Verder zijn wij ook erg content met de discussieleidraad die door een drietal mensen is opgesteld. Het is een goede hulp om de hoofdlijnen in de gaten te houden en niet te verzanden in allerhande details of voer en weer elkaar vliegen af te vangen.
Wat altijd de intentie van de Rekenkamercommissie is geweest, en waar de ChristenUnie het helemaal mee eens is, is dat het niet gaat om kritiek op zich maar om, door gewezen te worden op eventuele onvolkomenheden, verbeteringen te bewerkstelligen ten dienste van de burgers. Want daarvoor zitten we hier toch?
Uit her rapport wordt duidelijk dat de interne cultuur en organisatie slechts in beperkte mate dienstbaar is aan de externe communicatie en wisselwerking met de burgers. Onze fractie onderschrijft deze conclusie. Voor ons is duidelijk dat dit verandering behoeft. Wij willen het omgekeerde bereiken van wat de onderzoekers hebben geconcludeerd. Wij realiseren ons dat dit niet iets is wat je alleen maar even op papier in een of andere nota vastlegt, maar dat hier een verandering in denken en doen noodzakelijk is, en dat van hoog tot laag.
Wij moeten met zijn allen ons meer realiseren dat wij er zijn ten behoeve van de burgers en dat de burgers er niet zijn voor ons. Dat zullen we meer dan tot nu toe moeten laten zien.
Wij realiseren ons dat het onderzoek zich tot twee zaken heeft beperkt. Wij weten ook dat er zaken wel goed gaan. Hier hebben we iets van kunnen zien tijdens het werkbezoek vorige week dinsdag. Maar dit laat onverlet dat er in een aantal gevallen het nodige mankeert aan de communicatie en dat er het nodige verbeterd moet worden.
Zoals zojuist is aangegeven zijn wij er ten behoeve van de burgers. Dit is een taak voor zowel de raad, als het college als het ambtelijk apparaat. En dat stelt hoge eisen aan communicatie. Dit moet beter tussen de oren van alle betrokkenen komen en vergt de nodige vaardigheden van een ieder. Het is dus duidelijk dat er grote veranderingen noodzakelijk zijn. De taak waarvoor we staan is, naar de mening van de ChristenUnie, het veranderen van de houding van alle betrokkenen zodat de dienstbaarheid aan de samenleving van iedereen op een goede manier wordt gerealiseerd.
Als het ons ernst is om het communicatieproces te verbeteren dan is het noodzakelijk om op korte termijn hiervoor een duidelijke visie te ontwikkelen. En met korte termijn bedoelen we enkele maanden zodat er voor de nieuwe raadsperiode een duidelijke communicatievisie ligt. Als we er voor zorgen dat er een goede visie ligt waarin beschreven staat het “waarom” en het “hoe” dan kan er direct na de verkiezingen ( en zo mogelijk al eerder, maar dat lijkt wishful thinking) ook aan de implementatie worden gewerkt. Het resultaat hiervan moet, naar onze mening, binnen een half jaar zichtbaar worden.
Volgens ons hoeft dit niet per definitie te betekenen een personele uitbreiding van de afdeling communicatie. Maar wel een grotere betrokkenheid van deze afdeling bij veel projecten en daarnaast een attitude verandering bij alle betrokkenen. Deze houding realiseer je niet zo maar. Hier moet op getraind worden onder deskundige leiding. En deze leiding moet extern gezocht worden. Dat kost wel geld, maar als we hier goed mee omgaan dan verdient het zichzelf terug. Immers, het zal leiden tot minder klachten van de burgers en een vlottere afhandeling van veel zaken en dus een vermindering van personele inzet. Deze besparing kan aangewend worden voor een continu trainingsproces. En al levert het geen financieel voordeel op, het leidt zeker tot een betere verstandhouding tussen gemeentebestuur en bevolking en dat zal het geschonden vertrouwen
In de politiek voor een deel kunnen herstellen. En het voorkomt wellicht dat er nog meer groeperingen aan de verkiezingen gaan meedoen uit onvrede over d huidige manier van communiceren, en dat is alleen maar winst.
Resumerend, en dat is tevens een antwoord op de in de discussieleidraad gestelde vragen:
Wij onderschrijven de conclusies zoals die in het rapport zijn verwoord.
Ook de aanbevelingen onderschrijven wij, waarbij wij ons kunnen voorstellen dat bij aanbeveling 1 ook de griffier en de secretaris worden betrokken.
De aanbevelingen 2 en 3 verdienen het zeker opgevolgd te worden.
Kortom, als kader zouden wij mee willen geven om de aanbevelingen nader uit te werken in overeenstemming met de suggesties die daarbij worden gedaan. Als ChristenUnie bepleiten wij het beleggen van een werkconferentie voor de verkiezingen en daarbij het opstellen van een communicatienota. En direct na de verkiezingen hieraan verdere uitvoering geven.
Reacties op 'Bespreking communicatierapport in commissievergadering d.d. 25 nov. 2009'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.