ChristenUnie Drenthe pleit voor een meer robuuste Drentse Duitsland Agenda

raadzaal 1woensdag 01 juni 2016

Drenthe is onderdeel van de grensregio met Duitsland. Vooral in economisch opzicht is dat van groot belang. De samenwerking met onze Duitse buren (overheden en bedrijven) vraagt van ons veel inzet. Economische versterking van de grensregio en het daarin bieden van werkgelegenheid voor onze inwoners heeft voor de ChristenUnie hoge prioriteit. Formele en bureaucratische belemmeringen die daaraan in de weg staan dienen snel, zo nodig met onconventionele oplossingen, geslecht te worden. Ook willen we meewerken aan het wegnemen van drempels voor onze inwoners om over de grens te kunnen werken, bijvoorbeeld als het gaat om het spreken van de Duitse taal.

Tijdens de Commissievergadering Financiën, Cultuur, Bestuur en Economie op 25 mei jl. heeft Bernadette van den Berg een warm pleidooi gehouden om de Drentse Duitsland Agenda de komende tijd vast te stellen in Provinciale Staten.

Daarnaast benadrukte zij dat de ChristenUnie Drenthe en Groningen in februari vorig jaar een eigen economische groeiagenda voor de grensregio hebben gepresenteerd. Deze heeft zij aan het college van GS overhandigd.

Bernadette heft een aantal concrete punten uit deze agenda naar voren gehaald die de fractie van de ChristenUnie graag terug zou zien in onze provinciale agenda:

- wegnemen van belemmeringen in wet en regelgeving die het werken over de grens bemoeilijken

- grensoverschrijdende verbindingen

- betere aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt ook over de grens

- betere informatievoorziening

- stimuleren Duitse taal

- grensoverschrijdende verbindingen

Zij heeft het college en de overige fracties gevraagd of zij het met de fractie van de ChristenUnie eens waren dat de agenda moet worden vastgesteld door Provinciale Staten. Ook hoorde zij graag wat men van voorliggende agenda vond en in hoeverre de door de ChristenUnie gepresenteerde groeiagenda kon worden opgenomen in de Drentse Duitslandagenda.

Labels
Drenthe

« Terug

Archief > 2016 > juni

Geen berichten gevonden