Woord van de fractievoorzitter

december 15maandag 21 december 2015


De donkere dagen voor kerst zijn heel geschikt om eens terug te kijken op het afgelopen jaar. De tijd is omgevlogen en goede en minder goede dingen – met alle daarbij behorende emoties - regen zich aaneen.  Er waren omstandigheden die geweldige indruk maakten. De toevloed van vluchtelingen, de oorlog in het Midden-Oosten en de terreur in Parijs waren wereldnieuws. Tegen die achtergrond verliepen de dingen in Drenthe in relatieve rust en in een passend tempo. Herkenbaar en vertrouwt. Bijzonder ook als je het woelen van de mensen op deze aarde op je in laat werken. Je realiseert je dat we op een mooi stukje aarde leven!

En in dat mooie Drenthe mag de ChristenUnie werken in het centrum van de provinciale politiek. Na de prachtige verkiezingsuitslag is met VVD, PvdA en CDA een akkoord gesloten en levert de ChristenUnie in Tjisse Stelpstra een gedeputeerde. Het coalitieakkoord is evenwichtig en focust vooral op economie en werkgelegenheid, leefbaarheid en energie/ duurzaamheid. Niet de makkelijkste thema’s en vraagstukken om te beïnvloeden. Maar de wil om te excelleren is er en vertaalt zich in stevige ambities. Ook de bereidheid om andere wegen in te slaan. Zo wil Drenthe meer naar Duitsland en Overijssel kijken voor samenwerking. Om de ambities waar te maken is een groot investeringspakket samengesteld. Immers zo luidt het spreekwoord: Zonder geld geen Zwitsers. In samenwerking met inwoners en ondernemers kunnen tal van nieuwe ontwikkelingen losgetrokken worden.

We realiseren ons heel goed dat naast alle mooie ontwikkelingen er ook zaken spelen die minder goed liggen. Zaken die wij op ‘het politieke bordje’ krijgen en waarin we een weg moeten vinden. Argumenten voor en tegen moeten afwegen om tot een besluit te komen. Besluiten die burgers raken, het landschap beïnvloeden of ondernemers zorgen baren. Ik denk aan de windmolens in Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Emmen. Of het transferium ‘de Punt’ en het Factory Outlet Centre bij Assen om er nog een paar te noemen. Lastige vraagstukken waarin talloze belangen spelen. Dossiers waarmee je in bepaalde kringen niet populair wordt. De ChristenUnie neemt ook die handschoen op. Met de grondhouding om te luisteren en ons te laten overtuigen. Maar op enig moment besluiten we naar eer en geweten dat te doen wat ons het beste lijkt. In de bereidheid om tegenover iedereen uitleg geven en verantwoording af te leggen.

ChristenUnie politici zijn over het algemeen geen populisten die met lekker in het gehoor liggende oneliners suggereren dé oplossing voor elke kwaal te hebben. Zo willen wij in Drenthe ook niet gekend zijn. Wel als mensen die zorgvuldig handelen. Die getuigen van hun christelijk-sociale identiteit. ChristenUnie dat met een helder profiel mensen verenigt het goede te doen voor Drenthe. Tot eer van Zijn Naam!

Namens de fractie van de ChristenUnie in Drenthe wens ik U gezegende kerstdagen toe en een gelukkig Nieuwjaar.

Alex Langius, fractievoorzitter.


Labels
Drenthe

« Terug

Archief > 2015 > december

Geen berichten gevonden