Afgelopen woensdag waren de Algemene Beschouwingen bij de begroting over 2016

Alex Langiusvrijdag 13 november 2015

De heer Alex Langius, fractieleider van de ChristenUnie fractie van de Provincie heeft de volgende visie van de ChristenUnie gegeven.

Vandaag geven de Staten van Drenthe haar visie voor de uitvoering van de begroting 2016. Sommigen beschouwen dat wel als een rituele dans om het geld en de macht. En als je naar deze begroting kijkt en vervolgens naar de wereld om ons heen, dan begrijp je iets van die kritiek. In ons land, onze provincie gaat het – gelukkig maar – om de verdeling van overvloed en weelde. Schril is het contrast met de nood in de wereld niet eens zo ver van ons. Oorlog, geweld en dood zijn voor velen aan de orde van de dag. Met de stroom vluchtelingen is die werkelijkheid heel dichtbij gekomen. Gelukkig dat we kunnen helpen.

De ChristenUnie is tevreden over de begroting en de lange termijn investeringsvisie. Inkomsten en uitgaven zijn mooi in balans en de beleidsprogramma’s tonen een goed gevulde beleids- en activiteitenagenda. Drentse burgers en bedrijven krijgen veel provinciale initiatieven te zien tegen vrijwel gelijkblijvende lasten.

De ambities zijn groot en vele nieuwe doelstellingen zijn opgenomen. Mijn fractie vindt dat snel duidelijke overeenstemming moet komen over wat er minimaal bereikt moet worden. De ChristenUnie zal meedenken en meedoen. We willen deze collegeperiode ook successen vieren. Voor de ChristenUnie tellen de effecten van wat we doen. Voor een mooier, duurzamer, leefbaar en dynamisch Drenthe.

Gelukkig zijn de ambities op het gebied van economische ontwikkeling en werkgelegenheid groot. U geeft aan in de startblokken te staan om met een frisse aanpak Drenthe aantrekkelijk te maken voor bedrijven, innovatie aan te jagen en start-ups te stimuleren. Drenthe doet het goed als het gaat om innovatieve bedrijven, u wees daar al op. De ChristenUnie wil deze bedrijven graag behouden en wil dat het college ontwikkelingen nauwgezet in de gaten houdt. In uw inspanningen om bedrijven vast te houden mag u wat de ChristenUnie betreft ver gaan. Als bemiddelaar, maar als het moet ook als mede investeerder – ik wijs u op de NOM - en vastgoedmakelaar. Het gebrek aan grond, gebouwen of personeel mag voor ondernemingen nooit een reden zijn om het heil buiten Drenthe te zoeken.

Aan de andere kant vragen wij u kritisch te blijven om niet aan experimenten ten onder te gaan. Bijvoorbeeld GAE; dat is ons dierbaar maar het luchthavenbedrijf moet wel gezond kunnen draaien op basis van de primaire activiteiten. Drenthe gaat geen vliegtickets subsidiëren.

Onderwijs en arbeidsmarkt zijn wat de ChristenUnie speerpunt van beleid. Wij vragen het college voortvarend aan de slag te gaan met de aansluiting van het onderwijs en bedrijfsleven en op de verbreding van het onderwijsaanbod (HBO). Het college moet de aanstaande fusie tussen Hogeschool Stenden en NHL aangrijpen om Drenthe er sterker uit te laten komen. We hoeven niet zoals Friesland als het ware een faculteit te kopen. Maar van de inzet kunnen we leren want ondertussen gebeurt er wel wat. Bij de VJN hebben wij opgeroepen actief te zijn in kader van de agenda voor de grensregio en kansen te verzilveren. Een doelstelling als meer Duits in het onderwijs moet met ketenpartners opgepakt worden. Zo ook diplomaerkenning.

In het kader van Bereikbaar Drenthe vragen we u naar de visie op OV. Dit in verband met de komende aanbesteding. In hoeverre is geld een discussiepunt en krijgt innovatie- in de zin van nieuwe combi’s van vervoer waarover al te lang wordt gesproken - wel een echte kans?

We zien dat in Gelderland hier stappen zetten met hun Flexnet. Daar wordt ondernemers de mogelijkheid geboden om met de beschikbare data alternatieve vormen van vervoer aan te bieden. Hoe gaat het college dergelijke innovatieve oplossingen voor alternatieve vervoersvormen stimuleren?

De Noordelijke OV-trajectkaart moet er komen en wat ons betreft ook een regeling tot 1 januari 2017 voor 16 en 17 jarige mbo-studenten ingeval reiskosten een belemmering vormen tot het volgen van een opleiding. Andere provincies zijn ons voorgegaan en de ChristenUnie dient op dit punt samen met de PvdA een motie in.

Over Ruimtelijk Drenthe maken we de opmerking dat zorgvuldig ruimtegebruik in Drenthe een must is. We bespeuren druk vanuit de markt van projectontwikkeling. Wij denken bijvoorbeeld aan de FOC in Assen en de mogelijke impact daarvan. Gelukkig loopt er over die kwestie een brede maatschappelijke discussie. We zijn heel benieuwd naar de uitkomsten daarvan en de manier waarop de gemeente Assen die laat meewegen.

We komen binnenkort nog te spreken over de retail-agenda. Ondertussen rijst de vraag aan het college wat u zich voorstelt van het gesprek met gemeenten over hun binnensteden met een eigen profiel? Gaat dat Drenthe concreet wat opleveren?

De fractie van de ChristenUnie is blij met de inzet van het College als het gaat om de energietransitie. Mooi dat er zo wordt ingezet op het energieneutraal maken van woningen.

Wij willen wel graag duidelijkheid over de aantallen die u voor ogen hebt. Het programma moet echt verschil gaan maken en substantieel bijdragen aan een lager gebruik van grondstoffen. De integrale energieagenda is wat ons betreft veel meer dan alleen de provinciale inzet. Bedrijfsleven en burgers hebben een grote verantwoordelijkheid. De ChristenUnie stelt voor om voor Drenthe een eigen energieopgave te formuleren voor de periode tot 2020. We kunnen dat gebruiken als aanbod voor minister Kamp, omdat te verwachten is dat Nederland haar doelstellingen met het huidige pakket niet haalt. Voordeel is dat we zaken op de Drentse manier en schaal kunnen regelen. Vele kleine initiatieven maken immers ook een grote. Is het College bereid met een dergelijke Drentse energieopgave aan de slag te gaan?

In het coalitieakkoord zijn afspraken gemaakt over meer aandacht voor economie en landbouw. Dat laat onverlet dat we het lopende natuurontwikkelingsprogramma wel afmaken. Er is nog steeds een grote opgave te realiseren, ook als we letten de nog steeds voortgaande verschraling qua biodiversiteit. Soortenverlies, verdroging, emissieproblematiek verdwijnt namelijk niet vanzelf. Het college moet zich onverminderd in zetten voor de natuurlijke leefomgeving, samen met agrarische ondernemers en natuurorganisaties.

In dat verband vragen wij u mee te werken aan het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen in de agrarische sector. De uitdaging is er voor te zorgen dat meer ruimte voor natuur in de bedrijfsvoering niet meteen een aanslag op de portemonnee oplevert.

De ChristenUnie staat voor een leefbaar en dynamisch Drenthe. We zijn ambitieus en pleiten voor tempo. Daar willen we verantwoordelijk voor zijn, ook als het soms om moeilijke en controversiële zaken gaat. Jazeker, ik denk daarbij ook aan het winddossier of de humane opvang van vluchtelingen. Maatstaf daarbij is dat we eerlijke afwegingen maken en het goede zoeken voor mensen en het stukje land dat we als rentmeesters mogen beheren. Zoals het in het coalitieakkoord staat: In Drenthe doet iedereen mee en doet er toe.

Wij willen in afhankelijkheid leven en in het besef dat we mogen bouwen op Gods Zegen en Genade. Dat bevelen wij allen in dit huis en deze provincie toe.

 

Ik dank u.

Labels
Drenthe

« Terug

Archief > 2015 > november

Geen berichten gevonden