Reactie op voorstel samenvoeging Reest&Wieden met Groot Salland

thermometerdinsdag 14 juli 2015

Voorzitter,

Ik heb een thermometer meegenomen. Handig op zo’n mooie dag als vandaag want; meten is weten! Zeker als je het er met elkaar over eens bent wanneer het koud en wanneer het warm is.

Voor ons ligt de vraag of we instemmen met het opheffen van de waterschappen Reest&Wieden en Groot Salland en het instellen van een nieuw waterschap “Drents Overijsselse Delta” en het bijbehorende reglement vast te stellen.

Het debat lijkt zich echter te verengen tot de vraag wat de standplaats van dit nieuwe waterschap zal zijn. En, voorzitter, laten we daar geen misverstand over laten bestaan; wij zouden het betreuren als een dergelijk waterschapshuis zich niet in Drenthe zou vestigen. En………daar gaan we NIET over.                  (Dit zou staatsrechtelijk niet juist zijn.)

Tijdens de commissievergadering heeft onze fractie aangegeven niet gelukkig te zijn met de fusieplannen op basis van het rapport van Lysias. Immers, de 4 criteria die als uitgangspunt genoemd zijn laten weliswaar geen showstoppers zien, maar om te zeggen dat het dikke voldoendes oplevert… Bovendien…….het was niet onze thermometer!

Ook hebben we aangegeven dat het rapport een richting op wijst, nl op termijn één groot waterschap “Rijn – Oost”

En dit hebben we afgewogen tegen het vertrek van een stevige organisatie uit Drenthe in combinatie met een reductie aan arbeidsplaatsen.

Welnu, in de afgelopen weken hebben we ook gesprekken gevoerd met leden uit het waterschapsbestuur en inhoudsdeskundigen. Hoe kijken zij tegen deze ontwikkelingen aan?

Als eerste moet ik u zeggen dat ik er verbaast over ben hoe tegenstrijdig de meningen en informatie is. Eén voorbeeld; een jaarlijkse kostenbesparing van 4,5 Me waar nog niet de helft van onderbouwd is, versus 8Me waar het AB mee naar de BOR komt!

Zonder inhoudelijk alles over te doen moet gezegd dat deze gesprekken ons nieuwe informatie hebben opgeleverd. De opdrachten agv klimaatverandering en regelgeving moeten gewogen worden tegen de kennis-inhoudelijke  bezetting van R&W. Voor de werkers in het veld, en dus voor het contact met de achterban, zijn de wijzigingen beperkt. Ook woont een groot deel van de medewerkers niet in Meppel.

Het kostenperspectief is, voor de ingezetenen in Drenthe positief. Gezien de leeftijdsopbouw van de bestuurders is het, met de stip op de horizon van een nog groter waterschap, niet logisch eerst nieuwe bestuurders te benoemen. Dit is dus een deel van de fte-reductie die we wel kunnen uitleggen.

En, last but not least; de samenvoeging wordt door de medewerkers zelf als wenselijk omschreven (info via OR, gesproken met Job Loojinga /CU/OR GS). Dat biedt perspectief omdat het door de werkvloer gedragen wordt.


Samengevat komen we tot het volgende;

  • Het proces van besluitvorming is, voor Drenthe, rommelig verlopen. Dat vinden we jammer. En we roepen GS op om bij volgende, vergelijkbare processen WEL met ons een criteriaset vooraf af te stemmen.
  • We gaan voor de inhoud. Reest en Wieden heeft niet voldoende draagkracht om in de toekomst zelfstandig aan haar taken te kunnen voldoen.
  • Wij BALEN van het  voorgenomen  vertrek uit Meppel, maar gaan daar NIET over

Zou GS echter nog mogelijkheden zien, dan gaan we daar niet voor liggen

Labels
Drenthe
Waterschap

« Terug

Archief > 2015 > juli

Geen berichten gevonden