ChristenUnie Noordenveld wil kijken of ouderbijdrage jeugd-ggz kan worden opgeschort

woensdag 18 februari 2015 12:38

De ChristenUnie in Noordenveld vraagt het college om te kijken of in Noordenveld de ouderbijdrage in de jeugd-ggz kan worden opgeschort nu staatssecretaris Van Rijn onderzoek doet naar de gevolgen van deze bijdrage.

Door de nieuwe jeugdwet, die 1 januari is ingegaan, wordt nu ook een ouderbijdrage gevraagd als kinderen psychiatrische zorg krijgen en niet meer thuis wonen. De bijdrage is bedoeld als tegemoetkoming in de dagelijkse kosten van levensonderhoud. De ouderbijdrage kan oplopen tot 1500 euro per jaar voor ouders van kinderen in de jeugdzorginstellingen voor dagbehandelingen of verblijf. Het is aan gemeenten om de ouderbijdrage te innen. De jeugdwet geeft gemeenten de mogelijkheid om af te zien van het innen van de ouderbijdrage.

ChristenUnie-raadslid Jeroen Westendorp: “De ouderbijdrage in de jeugd-ggz kan oplopen tot 1500 euro per jaar. De eerste signalen wijzen erop dat dit een drempel is voor ouders om hulp te vragen. Het gaat om kwetsbare kinderen die zorg nodig hebben. Het kan niet zo zijn dat deze kinderen de noodzakelijke zorg niet krijgen vanwege een financiële drempel. Wij hebben daarom vragen gesteld aan het College hoe deze zaken in Noordenveld lopen. Wij willen weten om hoeveel kinderen het gaat, en hoe het college tegen dit onderwerp aankijkt."

De ChristenUnie heeft in de Tweede Kamer gepleit voor uitstel van invoering van de ouderbijdrage. De staatssecretaris wil dit niet. Wel heeft de staatssecretaris toegezegd dat wanneer uit onderzoek blijkt dat de ouderbijdrage drempels opwerpt daar consequenties aan zullen worden verbonden. “Als andere gemeente op dit moment de inning van de eigen bijdrage opschorten omdat de verwachting is dat de staatsecretaris haar beleid aanpast, dan past dit ook zeker in Noordenveld.”, aldus Jeroen Westendorp.

De vragen:

  1. Wat vindt u ervan dat de ouderbijdrage in de praktijk het vragen om psychische hulp kan belemmeren en dat dit vooral geldt voor vaak al kwetsbare gezinnen?
  2. In hoeverre speelt dit in Noordenveld? Om hoeveel gevallen gaat het?
  3. Heeft u zicht op hoeveel ouders in de gemeente moeten nu onder de nieuwe regelgeving de eigen bijdrage gaan betalen?
  4. Is het college bereid om in navolging van andere gemeenten het innen van de ouderbijdrage te staken, in ieder geval tot het onderzoek van staatssecretaris Van Rijn is afgerond?
  5. Wilt u toezeggen de raad te informeren over de uitkomsten van het onderzoek van de staatssecretaris en over de toekomst van de ouderbijdrage?

1.      

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie Noordenveld wil kijken of ouderbijdrage jeugd-ggz kan worden opgeschort'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.