Waterschap Reest en Wieden

Remmy Wintersdinsdag 09 december 2014

Door Remmie Winters

Het Waterschap, nu nog Reest en Wieden, zorgt ervoor dat het water in sloten, grachten, plassen en meren op het juiste peil blijft. Dat de vaarwegen bevaarbaar blijven, het afvalwater wordt gezuiverd en het oppervlaktewater van een goede kwaliteit is. Het Waterschap onderhoudt dijken, waterkeringen, gemalen, stuwen en sluizen. Het totale gebied is van Assen tot Zwartsluis en van de Friese grens tot Orvelte. Het grootste deel is als landbouwgrond in gebruik. Ongeveer 25% is natuurgebied. De meeste inwoners wonen in plattelandsdorpen of in plaatsen als Meppel, Hoogeveen, Assen of Steenwijk.

Wat doet het Waterschap voor u?

Na de fusie in 2016 of 2017 zijn er bij Reest en Wieden en Groot Salland nog ongeveer 500 personen werkzaam. Zij zorgen ervoor dat het afvalwater wordt gezuiverd. Stoffen die kunnen worden hergebruikt worden eruit gehaald. Dit gebeurd o.a. door gisting. Deze gisting levert energie op waardoor de energierekening al met 22% is verminderd. Ook worden er fosfaten verwijder waardoor struviet (meststof) vrij komt.
Er wordt op dit moment onderzoek gedaan hoe medicijnresten opgevangen of verwijderd kunnen worden om ook in de toekomst gezond drinkwater te hebben. Drinkwater is nu nog een verantwoordelijkheid van de waterleidingmaatschappijen.
De kreet ‘droge voeten’ is iedereen wel bekend, maar voor sommige inwoners niet altijd vanzelfsprekend. Denk de afgelopen zomer maar aan bepaalde delen in het land waar met kleine bootjes op straat gevaren werd. Om zulke problemen op te lossen moeten soms grote investeringen gedaan worden. Dit is een taak van het Waterschap.
Alle waterschappen in ons land betalen mee aan het verstevigen van de dijken (Deltaplan) ook al hebben ze zelf helemaal geen dijken in hun gebied. Om het verdrogen van natuurgebieden tegen te gaan worden soms afwateringen gedempt of stuwen geplaatst om het water in die gebieden langer vast te houden.

Remmie Winters is lijsttrekker van de ChristenUnie Drenthe voor de Waterschapsverkiezingen Reest en Wieden

 

Labels
Drenthe
Waterschap

« Terug

Archief > 2014 > december

Geen berichten gevonden