Behandeling Begroting 2014

abdinsdag 12 november 2013 22:05

Op maandagavond 11 november heeft de gemeenteraad van Noodenveld zich uitgesproken over de begroting van 2014. Tijdens deze behandeling heeft de ChristenUnie zich over een aantal zaken uitgesproken en ingestemd met de begroting voor 2014. j zijn blij en dankbaar dat een aantal dienstbare en duurzame voorstellen van de ChristenUnie door het college overgenomen.

De ChristenUnie heeft ingestemd met de begroting 2014 van de Gemeente Noordenveld. In onze 2de termijn (zie hieronder) is de ChristenUnie  Noordenveld ingegaan op aantal zaken die het college heeft aangegeven als antwoord op onze eerste termijn. U kunt de antwoorden (de reacte in eerste termijn) van het college op de vragen van alle fracties hier vinden.

Tijdens de behandeling van de begroting heeft de ChristenUnie stil gestaan bij de reactie van het College op een aantal van haar aangedragen speerpunten uit de Algemene Beschouwingen.

  • Een banenplan voor Noordenveld - De ChristenUnie wil in 2014 zich verder inzetten voor een lokaal sociaal akkoord tussen werkgevers en werknemers;
  • Oormerking van middelen voor chronisch zieken en gehandicapten - De ChristenUnie is blij met de toezegging van het college een plan te maken voor deze middelen;
  • De MFA in Een mogelijk maken - De ChristenUnie heeft ingestemd met de bouw van de MFA Een;
  • Breedbandverbindingen in het  buitengebied - Het college heeft toegezegd dat ze een actieve rol wil spelen in vraagbundeling irt een provinciale aanbesteding;
  • Actieve en vlotte verkoop van snippergroen - Het college wil kijken naar de mogelijkheden van de verkoop van snippergroen;
  • Het Masterplan Museum Kinderwereld z.s.m. in de Gemeenteraad beoordelen - Het college zal de bezuiniging niet doorvoeren en vragen aan het Museum Kinderwereld om zo spoedig mogelijk met het Masterplan te komen;
  • De Noordenveldse Zonatlas - Het College vertelde na vragen van de ChristenUnie dat in heel Drenthe de Zonnekaart krijgt;
  • Adoptieplan voor Kunstwerken - Het College nam deze suggestie over en heeft toegezegd een adoptieplan te zullen opstellen. 


Aan het eind van de avond heeft de gehele gemeenteraad van Noordenveld heeft ingestemd met de begroting 2014, zo ook de ChristenUnie. De ChristenUnie Noordenveld wil zich daarmee blijven inzetten voor een dienstbaar en duurzaam Noordenveld.


Bijdrage in 2de termijn

Voorzitter,

Nu is de ChristenUnie aam de beurt om haar licht te laten schijnen over de begroting 2014 en de politieke beschouwingen. We zijn als laatste in de rij, dus we proberen niet te veel in herhaling in te vallen. Wij delen de woorden van andere fracties als het gaat om overleg met St. Galerie/Verkuno, en de aanpak van de Albertsbaan.

Allereerst onze dank voor de beantwoording van onze vragen. Wij zijn blij en dankbaar dat een aantal dienstbare en duurzame voorstellen van de ChristenUnie door het college overgenomen. Wij noemen hierbij:

  • Voorzitter, wij zijn blij om te lezen dat het College actief vorm gaat geven aan de “oormerking van middelen” voor chronisch zieken en gehandicapten ivm verandere wetgeving.  Wij pleiten er inderdaad voor om oog te hebben voor mensen die geraakt worden door de herzieningen, zonder  een pakket aan nieuwe regelgeving. Wij zien derhalve graag  uw plan voor deze doelgroep graag tegemoet en zullen daarop letten en blijven sturen de komende jaren. Wij hebben er vertrouwen in dat altijd in staat bent maatwerk te leveren voor mensen die dit nodig hebben!
  • Verder zijn we blij om te lezen dat het College aan de slag wil met actieve verkoop van snippergroen. Wij hebben hier meerdere keren om gevraagd en noemen dit het tweesnijdend zwaard – het leidt tot minder onderhoud (en meer inkomsten!). Wat ook genoemd staat in de bijdrage van het CDA en VVD aangaande de ontwikkelingen aangaande de BOR. Het heeft bij u niet de hoogste prioriteit schrijft. Wij denken dat de toekomstige financiële situatie hiertoe u wel dwingt. Als ik mensen rondom me heen spreek dan zijn deze best bereid om geld neer te leggen voor stuk gemeentegrond in eigendom te nemen. Ze zijn soms ook gefrustreerd dat het soms 1,5 jaar  duurt om tot een overdracht te komen. Dus wees pragmatisch; inventariseer de vraag, stel simpele kaders en aan de slag! Kunt u toezeggen dat u in 2014 terugkomt bij de raad?
    • Ook de ChristenUnie ziet dat de cultuuragenda in Noordenveld onder druk staat. Wij zijn blij om te lezen dat U ruimte ziet om het leuke Museum Kinderwereld te helpen Het Masterplan Museum Kinderwereld te laten ontwikkelen. Wij willen het plan net als andere fracties z.s.m. in de Gemeenteraad beoordelen. Wij delen de zorgen van het college over de toekomst en willen daarom een goede integrale afweging maken.
    • Dan het adoptieplan van Kunstwerken. Wij willen graag dat gemeente bedrijven, instellingen en particulieren zoekt die de kunstwerken in de dorpen gaan adopteren. Ook dit jaar bezuinigingen we op kunst en cultuur, terwijl het onderhoud aan de kunstwerken jaarlijks zo’n 14.000 euro kost”. Wellicht is het mogelijk om met een adoptieplan de bezuinigingen in deze sector te kunnen verzachten. De meeste beeldende kunst in de openbare ruimte in Noordenveld  is eigendom van de gemeente, en zij is dus verantwoordelijk voor onderhoud. De beelden hebben te maken met achterstallig onderhoud, zo vroeg het college om aanvullend budget bij de begroting 2013. De ChristenUnie denkt dat er inwoners, instellingen en bedrijven te betrekken te zijn bij het onderhoud van kunstwerken. In ruil voor ondersteuning van het onderhoud kunnen adoptanten bijvoorbeeld op een plaquette op het kunstwerk worden genoemd. Is dit nieuw? Nee, in andere gemeenten zoals Rotterdam wordt hier al concreet aan gewerkt.

 

  • MFA te Een. De kranten stonden er vol van en inmiddels zit mijn mailbox ook voller met emails uit Een. Uit de emails trekt onze fractie de conclusie blijkt dat er vooral zorgen zijn aangaande een zorgvuldige planologische inpassing, en niet zo zeer over het plan voor een MFA Een. Het beeld is ontstaan bij een aantal mensen dat u de grenzen opzoekt kan planologie. De VVD heeft hier op 6 november ook naar gevraagd. Hoe kijkt het college hier tegenaan?
  • Bij deze begrotingsbehandeling gaat het echter om het beschikbaar stellen van de financiën. Wij constateren dat nog niet alles in kannen en kruiken is qua indeling en exploitatie, we zijn trouwens blij dat u mogelijkheden ziet voor een duurzamere exploitatie, maar de plannen zijn heel ver gevorderd. De details zijn deels afhankelijk van onderhandelingsresultaat. Wij blijven van mening dat een MFA Een er moet komen, een schoolvoorbeeld van dorpskracht. Daarom stelt de ChristenUnie voor om de intentie tot cofinanciering vanavond als raad uit te spreken. 

 

  • Verder neemt het college de suggestie aangaande de Zonneatlas over. Dit is fantastisch. De zonatlas laat in één oogopslag zien welke daken in een gemeente geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen en het opwekken van zonne-energie. We blijven, als Noordenveld, werk maken van de duurzame kracht van de zon!

 

  • U bent aan de slag met de vormgeving van een duurzaam nieuw afvalstoffenbeleidsplan en de gezamenlijke uitwerking van de Drank en Horeca-wet. Wij zien uit naar uw plannen die u uitwerkt in participatie met onze samenleving.

 

  • Voorzitter, dan nog in positieve zin uw reactie op onze opmerking Breedband/glasvezel in het buitengebied (mijn buurman hier links heeft hierover ook ooit een rondvraag gesteld). Dit lijkt op zich lastige materie en uit het antwoord van het college op onze vraag lijkt het als wij op alle campings draadloos internet willen voorzien. Maar onze opmerking is anders bedoeld. Wij zouden graag zien aangezien de Provincie Drenthe een grote deal gaat sluiten met grote kabelbedrijven (zoals KPN en Ziggo en wellicht anderen) om hierbij goed op aan te sluiten door contact te leggen met de provincie en vraagbundeling op te starten. We kunnen de vraag inventariseren bij ondernemers (en particulieren) in het buitengebied. Neem ons advies ter harte; u staat dan vooraan in de rij!!!

De rest van de beantwoording van het College en de eerste termijn van een aantal andere fracties geeft ons nog wel de aanleiding tot het stellen van een aantal vragen en het plaatsen van een aantal opmerkingen.

  • Uit de presentatie van de toekomstige gemeente financiën op 30 september vormt zich een somber vooruitzicht, concreet: we moeten gaan bezuinigen! We zullen de komende jaren opnieuw lastige keuzes moeten maken om tot een sluitende begroting te komen. Dit is een flinke last waarmee de nieuwe raad direct belast wordt. We zullen dit samen moeten oppakken, samen de schouders eronder.

 

  • Wij delen de mening van de VVD dat een lokale lasten-bandering en de heffing van belastingen verschillende zaken zijn. De verschillende heffingen/belastingen zijn geen communicerende vaten, al wordt dit wel zo gepresenteerd. De VVD, D66 en het CDA hebben al over gesproken over de 2 Miljoen. Dat ga ik hier niet herhalen. Wat ons betreft gaat lasterhoging altijd gepaard met afweging van de huidige uitgaven. Dit noemen we wat ons betreft een kerntaken discussie.

 

  • Voorzitter, u vraagt wat aansprekende resultaten qua grondverkoop volgens ons zouden zijn. U heeft moeite met het woord: aansprekend. Laten we dat woord dat weglaten. De vraag luidt dan:  Wanneer kunt u resultaten melden?

 

  • Wij hebben ons tijdens de voorjaarsnota sterk gemaakt voor een Banenplan in Noordenveld. Wij zijn blij het college onze en die van PvdA zorgen voor werk deelt. Wij zijn minder blij met de verwijzing naar Regionale actieplannen jeugdwerkeloosheid. Op zich goed dat dit gebeurd, maar dit is een uitwerking van een  landelijke aanpak. We hadden een ander plan verwacht, maar snappen uw mening aangaande de regionale arbeidsmarkt. Echter met de decentralisatie heeft de gemeente Noordenveld wel degelijk invloed op de lokale arbeidsmarkt. Daarom wil de ChristenUnie zich hard maken voor lokaal sociaal akkoord met werkgevers en werknemers. Wij komen daar in 2014 op terug.

 

  • Wij delen zorgen van de fractie van Gemeentebelangen aangaande de stedelijke wateropgave, met name in Roden-west. Wij kijken uit naar structurele oplossing.

 

  • Voorzitter, onze fractie heeft geconstateerd dat er een structureel aanbestedingsvoordeel zit in de BOR, op het onderdeel Openbare Verlichting, ter grootte van € 150.000. Wij vroegen aan het college, wat gaat u hiervoor doen (een legitieme vraag dunkt ons gezien het bedrag). Echter u geeft daarop geen antwoord in uw eerste termijn. Daarom stellen wij hier vanavond opnieuw de vraag: Wat gaat u met dit geld doen?

 

  • Ten aanzien van de duurzaamheidsnota was onze vraag simpel. Kan de nota deze raadsperiode worden vastgesteld (dat wilt u toch ook Wethouder Huisman)?

 

  • Uit de beschouwing van Lijst Groen Noordenveldlezen wij af dat ze verder willen met een bezuiniging op het gemeentelijk apparaat. Wij zien dat het college er in de afgelopen jaren er steeds nog in slaagt meer met minder mensen te doen. Dit is een knappe prestatie, want de werkdruk op de werkvloer is toegenomen. Bovendien krijgt de gemeente er de komende jaren extra taken bij, dus vermindering van het aantal ambtenaren is wat ons betreft geen doel op zich, maar een gevolg van keuzes die wij maken. Wij hopen, net als GroenLinks, dat u ruimte blijft vinden om goed opdrachtnemerschap vanuit de Raad te kunnen blijven combineren met goed werkgeverschap.

  

Dan nog in reactie op de tweede termijn van een aantal andere fracties. Voorzitter, het valt ons op veel fracties benaderen de wethouder Ruimtelijke Ordening omtrent een groot aantal projecten (albertsbaan, beukenhoflocatie, Beukerlocatie, Oosterveld). Dit terwijl de komende jaren de sociale en zorg -agenda voor onze mensen het grootste deel van onze begroting gaat vormen. Onze fractie trekt in elk geval de conclusie vanavond dat er vertrouwen is in de koers van het college als het gaat om deze domeinen. Goede zorg voor onze inwoners, daar draait het om.

 

U hoort het, de ChristenUnie blijft zich inzetten voor een dienstbaar en duurzaam Noordenveld.

 Tot zover in 2de termijn.

« Terug

Reacties op 'Behandeling Begroting 2014'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.