WEER AAN HET WERK!

Oudemolenzaterdag 07 september 2013

Na een heerlijke vakantieperiode waar iedereen heeft kunnen genieten van mooi zomerweer is het werk in de Staten weer begonnen.

Zomerstage Staatsbosbeheer.
Jaarlijks nodigt Staatsbosbeheer de Statenleden uit voor een zomerstage. Maaike Bakker (PvdA), Gabriëlle van Dinteren (GroenLinks) en ik hebben hieraan op 21 augustus deelgenomen. Thema was: Zorg/maatschappelijk ondernemen. We maakten kennis met de Ploeg Landschapsonderhoud Anderen. Jantinus Dokter werkt namens Staatsbosbeheer samen met Vanboeijen. De mannen van Vanboeijen verwijderen kleine bomen, maaien en hooien, zagen en snoeien. Zelfs één van de mannen had een prachtige poster met daarop zijn foto met als ondertitel dat hij de allerbeste zager is! De mannen zijn met recht trots op hun werk. We hebben hen aan het werk gezien in de omgeving van Deurze. Indrukwekkend hoe met deze groep mensen omgegaan en gewerkt wordt. De begeleider van de groep noemde zijn jongens: Eeuwige kinderen, een prachtige benaming. Door het werken in de bossen van Drenthe kunnen de mannen hun ziel en zaligheid leggen, heerlijk buiten werken. Ik ervoer dit stukje samenwerken van Staatsbosbeheer met VanBoeijen als een Parel.
’s-Middags bezochten we het internationaal vrijwilligerskamp in de omgeving van Oudemolen. Boswachter Kees van Son coördineert dit kamp voor Staatsbosbeheer. Zo’n twintig jongelui namen deel aan het project. Zij kwamen uit China, Schotland, Vietnam, Frankrijk, echt overal vandaan. Het was allemaal wel erg primitief. Ze waren geheel selfsupporting. Sliepen in hun eigen meegebrachte tentje, moesten samen doen met één douche en één toilet. Hadden totaal geen enkel comfort. De sfeer was prima, enthousiaste mensen. Doel van dit kamp is elkaars culturen leren kennen en waarderen en natuurlijk samen de handen uit de mouwen steken!
Uiteraard kwam ook nog het “algemene” werk van Staatsbosbeheer aan de orde. Bernie Jensten bracht ons op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Vooral de zorgen die er zijn rond het beekdal van de Drentsche Aa vroegen onze aandacht.
Zie ook het artikelen in Drenthe Journaal en Het Gezinsblad

Excursie Veenvaart.
Op uitnodiging van gedeputeerde Brink mochten we op excursie. De nieuwe vaarweg Erica – Ter Apel, het Koning Willem-Alexander Kanaal, was gereed en Brink wilde ons het resultaat laten beleven. Want dat stond centraal: de nieuwe vaarweg is een belevenis!
Bij de Spaarsluis verzamelden we ons. Hier kregen we een toelichting van de sluiswachter. De Snikke was ons vervoermiddel. Op de boot vertelde projectleider Willem Paas over het proces en wat het kanaal betekent voor de omgeving. En dat hebben we gezien. Heel veel fietsers op het fietspad wat langs de vaarweg is aangelegd. Op de bankjes bij de sluizen zaten mensen te genieten.
We voerden tot aan de Koppelsluis en na de thee voeren we richting het Veenmuseum.
Mede dankzij het prachtige weer 28 augustus was de excursie een mooi begin van het Statenwerk.
Veel collega’s hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging van Brink en het was goed elkaar op deze ontspannen manier weer te mogen begroeten.

OGB 4 september.
De eerste vergaderdag in het provinciehuis begon met de werkgroep Dreun (Drents Europees Netwerk). We werden bijgepraat door de ambtenaren en het  bezoek aan Brussel voor de Open Days in oktober  werd voorbereid.
’s-Middags de eerste commissievergadering van Omgevingsbeleid. Hier kwamen de Gebiedsagenda’s, Breedband en de Drentse Energie Organisatie aan de orde.
De ChristenUnie is positief over de samenwerking van DEO met de Natuur en Milieufederatie in het Servicepunt Energie Lokaal. Dit is een laagdrempelig servicepunt waar een ieder alle info over bijv. zonnepanelen kan krijgen. DEO is wat langzaam op gang gekomen. Opgericht eind 2011, was 2012 en jaar waarin de organisatie zich gericht heeft op procedures en processen, gekeken is hoe plannen opgepakt/aangepakt zouden kunnen worden. Daardoor zijn de investeringen enorm achter gebleven. De taak van DEO is en blijft het ontzorgen en kapitaalverschaffing om daarmee duurzame energie initiatieven mogelijk te maken. De rapportage ademt de sfeer : het komt allemaal wel goed. In 2013 zal de nadruk op de projecten liggen. Samen met het CDA en GroenLinks pleiten wij ervoor dat er ook aandacht is voor energiebesparing.

Tussendoor was er weer onze eerste fractievergadering. Deze vergaderingen verlopen altijd in een prima sfeer. Een ieder heeft de mogelijkheid zijn/haar zegje te doen. We luisteren naar elkaars standpunten, leren van elkaars kennis en kunde. We spreken met elkaar af wie waarover wat zegt tijdens de vergaderingen. Er is ruimte voor het delen van persoonlijke zaken. We hebben er als fractie weer zin in!

Margriet Stijkel

Labels
Drenthe

« Terug

Archief > 2013 > september

Geen berichten gevonden