Nieuwe Drank & Horeca-wet, toch een Noordenveldse aanpak

alcoholverboddonderdag 20 juni 2013 14:27

De ChristenUnie heeft tijdens het Voorjaarsdebat op 17 juni 2013 opnieuw aandacht gevraagd voor de implementatie van de Drank & Horeca-wet die sinds 1 januari al van kracht is. Op dit moment ontbreekt nog steeds een lokaal plan van aanpak. Het college verwees hierbij steeds naar een Drentse aanpak. Tijdens het presidium van 19 juni heeft de burgemeester aangegeven dat er helemaal geen Drentse aanpak komt. Dit was de ChristenUnie al bekend en daarom wil de ChristenUnie Noordenveld zo spoedig mogelijk een Noordenveldse aanpak. Hierbij een toelichting waarom de ChristenUnie dit wil.

Op 1 januari 2013 is de nieuwe Drank- en Horecawet (DHW) van start gegaan. De wijzigingen hebben een drieledig doel:

  • Het terugdringen van alcoholgebruik in het bijzonder bij jongeren
  • Voorkoming van alcoholgerelateerde verstoring van de openbare orde
  • Vermindering van de administratieve lasten

De belangrijkste wijzigingen in de nieuwe DHW zijn:

  • Het toezicht op de naleving van de wet komt geheel bij de gemeente te liggen. Gemeente krijgen meer bevoegdheden op het gebied van regelgeving en handhaving. 
  • Jongeren onder de zestien jaar zijn zelf strafbaar wanneer ze in een horecagelegenheid of op de openbare weg in het bezit zijn van alcoholhoudende drank.
  • Aan supermarkten en andere detailhandelaren die meer dan drie keer in een jaar de DHW overtreden, kan de burgemeester een tijdelijk verkoopverbod opleggen.
  • Gemeenteraden krijgen de bevoegdheid toegangsleeftijden(tot max. 21 jaar) in de horeca te koppelen aan sluitingstijden. 
  • Gemeenteraden krijgen de bevoegdheid prijsacties (Happy Hours, stuntprijzen) te reguleren.
  • Gemeenten worden verplicht voor para-commerciële instellingen (zoals sportverenigingen) een verordening op te stellen waarin o.a. de dagen en tijdstippen van alcoholverkoop worden vastgelegd.

De ChristenUnie-fractie stelt vast dat voor Noordenveld de wijzigingen een stevige verandering zijn t.o.v. van het beleid in de voorgaande jaren. Wijzigingen die op lokaal niveau te dienen worden vastgelegd en te worden geïmplementeerd. Dit terwijl de gemeente steeds meer nieuwe taken en verantwoordelijkheden krijgt. Wij begrijpen dat ook dit dossier een extra uitdaging betreft.

Uit recent onderzoek blijkt dat er een duidelijk link is tussen alcoholgebruik en gezondheids-problematiek bij jongeren (o.a. m.b.t. blijvende invloed op het geheugen, concentratie en reactievermogen, achterblijvende leerprestaties en botontwikkeling). Daarnaast is het algemeen bekend dat er een negatieve relatie bestaat tussen alcoholgebruik en de verstoring van de openbare orde. In dat kader is het positief te noemen dat wordt gewerkt in de Tweede Kamer aan de verhoging van leeftijd voor (ver)koop van alcoholhoudende drank.

De fractie van de ChristenUnie Noordenveld geconstateerd dat;

  • Er in de gemeente Noordenveld nog geen plan van aanpak ligt voor de implementatie van de nieuwe DHW die al sinds 1 januari 2013 van kracht is;
  • Er in de gemeente Noordenveld nog geen toezichthouders, die ook een speciale opleiding daartoe hebben gevolgd, heeft aangewezen die de verkoop en het gebruik van alcohol moeten controleren;
  • Er nog geen duidelijke afspraken zijn gemaakt met KHN(afd. Noordenveld) en met de sportverenigingen;
  • Er geregeld sprake is van verstoring van de openbare orde door jongeren jonger dan 16 jaar, maar dat er door de politie nog geen boetes zijn uitgedeeld met betrekking tot in bezit hebben van alcoholhoudende dranken.

De ChristenUnie -fractie hecht enorm veel waarde aan het basisprincipe dat gezondheidsschade en verstoring van de openbare orde door alcoholgebruik moet worden voorkomen. Daarom wil de ChristenUnie Noordenveld zo snel mogelijk een Noordenveldse aanpak.

« Terug

Reacties op 'Nieuwe Drank & Horeca-wet, toch een Noordenveldse aanpak'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.