Komen er zulke windmolens in de Veenkoloniën?

windmolen 1maandag 27 mei 2013

Als beëdigd niet zijnde raadslid van de gemeente Borger-Odoorn mocht ik mee op werkbezoek naar Aurich in Duitsland. Samen met de raadsleden uit Aa en Hunze. Daar bezochten we Enercon waar windmolens worden gemaakt. We zagen hoe de grote wieken werden gemaakt, laagje voor laagje werd samengeperst. De rotor werd successievelijk  voorzien van alle soorten draden. De werklui wisten deze ook nog uit elkaar te houden! Zij wisten precies waar welke draad hoe moest lopen om het nodige contact te kunnen maken. Alles moet perfect werken natuurlijk. Veel kennis werd overgenomen uit de wereld van de ruimtevaart.
We zagen hoe door een nieuw procédé het geluid met de helft verminderde. Later buiten staand onder en later van een afstand, hoe we ook scherp luisterden, niemand hoorde de wieken draaien of anderszins geluid. Een heel bijzondere ervaring!
De molens van Enercon kenmerken zich door de groene onderkant. Waar deze groene onderkant ophoudt, zo hoog zijn ongeveer de bomen. 200 meter zijn de nieuwste molens van 7 Mw. Ons werd uitgelegd dat het eigenlijk niet toe doet hoeveel Mw. de molen heeft, belangrijker is de productie Mw. uur. Dan geeft de molen van 7 Mw. ten opzichte van de molen van 3 Mw. wel 5 keer zoveel Mw. uur. Buiten moesten we raden hoe hoog de molens waren die we zagen. Een molen links van ons en een molen rechts van ons en een klein driftig draaiend molentje voor ons.
Het verschil in hoogte 150 of 200 meter, we zagen het niet.

Wat mij opviel, terwijl we de fabriek rond liepen, wij hebben als ChristenUnie Drenthe een slogan: we willen in Drenthe graag gewoon werk voor gewone Drenten. Dit overkwam me ook tijdens het werkbezoek bij de Meyerwerf in Papenburg. Wanneer je dan hoort dat Enercon een nieuwe fabriek heeft gebouwd net over de grens in het Duitse Haren, waar 500 mensen werken, waaronder 30 Nederlanders. Waarom de fabriek niet in Nederland gebouwd?

In Nederland is niet voldoende gekwalificeerd technisch personeel te krijgen. Dan krijg je toch werkelijk de idee dat we kansen hebben gemist. Het is goed te weten dat ondertussen onderhoudsmonteurs voor windmolens worden opgeleid. Wie weet kunnen zij straks in de Veenkoloniën aan de slag!

Wordt vervolgd.......

 

Margriet Stijkel

Labels
Drenthe

« Terug

Archief > 2013 > mei

Geen berichten gevonden