Commissie Omgevingsbeleid 13 februari

P1270633vrijdag 15 februari 2013

Tijdens de commissie Omgevingsbeleid op 13 februari jl. bespraken we een brief van Gedeputeerde Staten over de Uitwerking Deelakkoord Natuur/vervallen Rijkstaken.

Het budget van plattelandsontwikkeling gaat van € 4.270.000 in 2012 naar in 2016 € 1.990.000. Een enorme overgang, dit vereist het maken van keuzes.

In haar brief legt GS een aantal keuzes voor aan de statenleden. Wij zijn als ChristenUnie voor het houden van één Landelijk Stelsel Beheer i.p.v. 12 provinciale stelsels. Tijdens mijn zomerstage bij Staatsbosbeheer hebben ook zij aangegeven hier voorstander van te zijn.

Wat zou het Dwingelerveld zijn zonder de schaapskuddes, of bijvoorbeeld Exloo. Bij de laatste kun je zelfs een schaap adopteren! Dus dat wij als provincie de schaapskuddes blijven ondersteunen vinden we een prima zaak. Dit hebben we tijdens het debat over het Natuurakkoord ook aangegeven.

Samen met allerlei partners in het veld heeft de provincie een Groenmanifest ondertekend. We vinden dat we dit Groenmanifest moeten vasthouden en als uitgangspunt moeten nemen. Dat de acties die we daar met elkaar hebben afgesproken in een wat lager tempo zullen worden uitgevoerd, hiervoor hebben we begrip maar dit moet dan wel in overleg met de partners gebeuren.

Uiteraard heeft het ook de instemming van onze fractie dat voor plattelandsontwikkeling maximaal de Europese programma’s zullen worden benut. Er wordt prioriteit gegeven aan projecten waar veel internationale doelen samenvallen en synergie wordt bereikt. Dit geldt voor bijvoorbeeld het Bargerveen, de Elperstroom, de Oude Willem en de Reest. Dit laatste vinden wij noodzakelijk.

Wat ons opvalt is dat er steeds meer zaken in de container van Vitaal Platteland worden gestopt. Provinciale Staten hebben via een motie € 25 miljoen voor dit doel gereserveerd. Velen willen hiervan een graan(tje) mee pikken. Ook hier moeten we keuzes maken. Uiteraard vinden we de voorstellen ter stimulering van de landbouw en de werkgelegenheid belangrijk. Maar wat we ook als ChristenUnie nu graag zouden willen dat de provincie zich opwerpt als de beschermheer van zaken waar geen commercieel belang achter zit. Wij komen op voor de biodiversiteit. De zorg voor houtwallen en andere landschapselementen. Graag zouden we zien dat in de uitwerking van Vitaal Platteland de provincie op de bres gaat voor die zaken waar we niet op korte termijn aan kunnen verdienen, maar die we wel als erfgoed uit de schepping zouden willen doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen.

 

Economie en Bedrijventerreinen Regio Groningen-Assen.

 

We bespraken dikke rapporten van Stec Groep B.V. en Bureau Louter over voornoemd thema. Hieruit blijkt dat er een fors aanbodoverschot bedrijventerreinen is van 380 ha. De leegstand bedroeg in 2011 60 ha. Feit is dat er veel te veel grond is aangekocht in economisch goede tijden. De Stec Groep stelt voor bedrijventerreinen te schrappen (290 ha) en te verkleuren. Wij vinden dit veel te weinig. Naar ons idee zal het overschot in de toekomst eerder meer dan minder bedragen. En dan zijn wij als CU’ers beslist geen doemdenkers. Wij zijn doeldenkers. Daar hoort realisme bij. Groningen heeft dit  opgepakt en inmiddels flink afgeboekt en heeft tevens het bedrijvendeel in Meerstad in tijd naar achteren geplaatst. Uiteraard moeten we verspreid een aantal ha achter de hand houden. Wanneer de economie aantrekt kan dit snel ontwikkeld worden.

De gemeenten zullen, net als Groningen, tot actie over moeten gaan. Wanneer wij, als Staten, de Omgevingsvisie en de Regiovisie Groningen-Assen zullen actualiseren nemen we deze gegevens mee.

 

KERNCIJFERS 2011 – 2012 HOE STAAT DE DRENTSE ARBEIDSMARKT ERVOOR.

 

De potentiële beroepsbevolking bedraagt in Drenthe 313.800 personen. Hiervan hebben 201.300 mensen meer dan 12 uur per week werk. 100.600 mensen horen tot de groep niet-beroepsbevolking. Hiervan willen 13.800 mensen graag meer dan 12 uur per week werken en 86.800 mensen wil of kan dit niet. Redenen zijn dan bijvoorbeeld: studie, ziekte, Vut of zorgtaken. De participatiegraad 2011 was 67,9%, landelijk was dit 70,2%. De belangrijkste sectoren qua werkgelegenheid zijn : Zorg en welzijn, Handel en reparatie, Zakelijke dienstverlening, Overheid en onderwijs en de Bouw.

Uit de gegevens blijkt dat 41% van de werklozen langer dan 6 maanden zonder baan ouder is dan 50.

Om aan de werkgelegenheid een stimulans te geven is de Drentse versnellingsagenda 2.0 ontwikkeld. Vooral bedoeld om de effecten van de crisis te dempen. Eén van de belangrijkste zaken is het tegengaan van de jeugdwerkloosheid. Hiervoor hebben we samen met Groen Links, CDA en SP een motie ingediend. Ten behoeve van de jeugdwerkloosheid is scholing en werk/stage enorm belangrijk.  De provincie stelt vouchers van € 2500 in voor 40 BBL-banen en € 250 voor 100 stageplaatsen. Op de lijst staan nu zo’n 120 jonge mensen die hier ook graag voor in aanmerking zouden willen komen. De motie roept Gedeputeerde Staten op extra geld (€ 250.000) hiervoor in de begroting te vinden voor extra BBL-plekken en extra projecten. BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. De heer Van de Tuuk heeft toegezegd zijn best hiervoor te willen doen.

 

STATENONTMOETING “WONEN & WERKGELEGENHEID; Kansen voor ontwikkeling.

 

Sprekers waren: Prof. Dr. Ir. H. Priemus, sinds 2007 emeritus hoogleraar en dhr. J. Kleine, planoloog en directeur van bureau PAU (Plan Advies Uitvoering).

De Nederlandse economie krimpt. De negatieve spiraal is nog niet doorbroken. Om ons land uit de crisis te halen is groei nodig. De bouwsector remt de groei met 0,5%. Met andere woorden: de malaise in de bouw houdt Nederland in de crisis. Willen we snel en sterk uit de crisis komen, dan moeten we meer investeren in de bouw en infra. Waar de bouw eerst zorgde voor een boost van onze economie, is het nu nog het sleepanker. In betere tijden was de totale bouwsector in Nederland goed voor een productie van 55 miljard euro!!!

Sinds 2008 zijn financiële markten en woningmarkt in de greep van kredietcrisis/schuldencrisis/eurocrisis.

De heer Priemus kwam tot de conclusie dat de belangrijkste aanpassing waartoe nu zou moeten worden besloten in de transformatie van de verhuurdersbelasting (die nu bijna exclusief de corporatiesector treft) tot een eigendomsneutrale bezitsbelasting (zoals door de ambtelijke werkgroep Brede Heroverwegingen Wonen bedoeld). Bij een gelijkblijvende totaalopbrengst kunnen corporaties dit overleven en kan de nieuwbouw van huurwoningen op peil blijven. Dat is goed voor woningzoekenden en bouwvakkers. Voor bewoner-eigenaar is dit redelijk, doordat de structurele verlaging van de overdrachtsbelasting voor tegenwicht zorgt. De hele aanpak kan robuust worden gemaakt als de inkomensgebonden huurverhogingen plaatsmaken voor een algemene huurverhoging van maximaal 2 ½ %. Dit levert meer op dan de huidige plannen omdat verhuurders aan een uitvoerbaar huurbeleid wél willen meewerken. De huurtoeslag zorgt ervoor dat netto de huishoudens met een laag inkomen worden ontzien. Het effect op de netto-koopkracht is vanuit sociaal-democratisch perspectief gunstig. Het voorgestelde inkomensafhankelijke systeem is onuitvoerbaar en treft de midden-inkomensgroepen onevenredig.

De heer Priemus bepaalde ons bij de kansen: Provincie stimuleer en wellicht co-financier: verbeteren energiebesparing in vastgoedvoorraad, experimenten energietransitie; stimuleren bewonerscoöperaties, relatie met elektrisch vervoer bijvoorbeeld auto, fiets, relatie nutsinfrastructuur smart grid.

De heer Kleine ging in op de ontwikkelingen in het Noorden. Hij bracht daarbij zijn praktische ervaringen op het gebied van ontwikkelen in groei- en krimpsituaties en inrichtingsvraagstukken in. Aan de orde kwamen Blauwe Stad en Meerstad en de Ontwikkelmaatschappij Delfzijl.

We moeten de malaise niet groter laten worden terwijl de oplossing voorhanden is. De bouw- en infrasector heeft een maatschappelijke functie. Met de slogan “De Bouw maakt het” vraagt Bouwend Nederland aandacht voor de bouw- en infrasector. We willen allemaal rijden op mooie brede wegen, we willen wonen in goed geïsoleerde woningen en we willen dat de scholen van onze kinderen een gezond binnenklimaat hebben. Daar moeten we samen de schouders onder zetten!

 

Labels
Drenthe

« Terug

Archief > 2013 > februari

Geen berichten gevonden