Waar zijn we de laatste tijd mee bezig geweest binnen en buiten de Staten...

hunebeddonderdag 06 december 2012

Bijzonder interessant was het werkbezoek op uitnodiging van BoerenNatuur op 9 november j.l..

Na de introductie waar BoerenNatuur mee bezig is brachten we een bezoek aan de boerderij van maatschap Berkepies in Nooitgedacht bij Rolde. Daar zagen we een houtgestookte verwarmingsinstallatie waarmee Berkepies de twee kippenstallen, de aardappeldroogplaats en zijn huis verwarmt. Hiervoor zijn 300 ton aan houtsnippers jaarlijks nodig. Het hout komt uit de regio en wordt ingekocht via de Agrarische Natuurvereniging Drenthe. Zo wordt er een kringloop dicht bij huis gecreëerd. Dit alles levert een bijdrage aan de verduurzaming van het gebied. Een prachtig voorbeeld waarin zichtbaar wordt hoe boer en natuur samen werken!

 

Op 15 november waren de statenleden uitgenodigd door het Jade College in Assen. Het Jade College vangt jongeren uit de hele wereld op. De zogenaamde AMA’s. Jonge asielzoekers die zonder hun ouders naar Nederland zijn gekomen. Door middel van zang, dans en gedichten gaven zij uiting aan hun gevoelens. Vooral de meisjes hebben vaak veel moeten ondergaan in hun thuisland. Lichamelijk misbruikt en geestelijk beschadigd zoeken zij naar veiligheid. In het Jade College vinden zij deze veiligheid, zij verblijven intern. In de sporthal van van Boeijenoord genoten de aanwezigen van een prachtig opgevoerd schouwspel. Tijdens het levensverhaal van één van de meisjes was het muisstil…. De rillingen liepen me over de rug, tranen konden maar moeilijk worden weggeslikt, knap van het meisje dat ze ons deelgenoot wilde maken van haar zeer bewogen en beschadigd leven.

 

Sinds deze statenperiode maak ik deel uit van de statenwerkgroep Drents Europa Netwerk, in de wandelgangen de werkgroep Dreun. Wij hadden voor alle statenleden een werkbezoek georganiseerd in samenwerking met Karel Groen, directeur van de Eems Dollard Regio (EDR). Leuk detail: Karel is voorzitter van het provinciale bestuur van de ChristenUnie in Drenthe.

Het doel van de werkgroep is Europa dichterbij de statenleden te brengen. Subsidies uit Brussel, bijvoorbeeld Interreg, lopen via de EDR. Het gaat dan vooral om samenwerking tussen Nederlandse en Duitse bedrijven/instellingen. Een prachtig voorbeeld van het samenkomen van Sensortechnologie, grensoverschrijdende samenwerking en de verbinding tussen onderwijs en arbeidsmarkt is het project dat we samen zouden bezoeken.

We togen vanuit Assen met de bus naar de Meyer Werft in Papenburg. Eén van de ontwikkelingen op het gebied van sensortechnologie die op de Meyer Werft in de praktijk wordt gebracht, is het project RoboShip. In dit project wordt een inspectie- en hulprobot ontwikkeld om in te zetten in waterballast tanks van de schepen. De Meyer Werft werkt in dit project o.a. samen met INCAS3, de universiteiten in Groningen en Enschede. We kregen een rondleiding over de werf, we keken onze ogen uit!

 

Op 5 december togen we naar Assen, naar het Hanze Institute of Technology en Sensor Universe. De plaatsvervangend directeur, Maurice Taks, heette ons van harte welkom. Er zijn in Noord Nederland ongeveer 175 bedrijven die zich met sensor technologie bezig houden. Hier werken zo’n 2000 mensen. Met zoals de heer Taks het noemde een toegevoegde waarde van € 100 miljoen.

Sensor Universe bestaat sinds 2006.

Yvonne van de Berg vertelde ons iets over INCAS3. Dit is een onafhankelijk, privaat, non-profit onderzoeksinstituut. Ze heeft als doel een brug te slaan tussen kennis van fundamenteel onderzoek en praktische toepasbaarheid van sensorsystemen. 40 fte aan wetenschappers en engineers van 8 nationaliteiten werken samen met 70 partners over de hele wereld. INCAS3 is o.a. partner binnen het project SAWA, dat gevestigd is in Glimmen, waar onderzoek wordt gedaan hoe je met sensoren de kwaliteit van drinkwater kunt bewaken en volgen.

We maakten kennis met Henk de Groot. Hij heeft het bedrijf ILS opgericht: Intelligent Lectern Systems. ILS maakt sensorgestuurde intelligente lessenaars, waarmee presentaties, maar ook filmpjes, video’s aangestuurd kunnen worden. Vorig jaar exporteerde het bedrijf 200 van deze lessenaars naar SaoediArabië. ILS werkt samen met andere noordelijke bedrijven om de lessenaars te produceren. Het bedrijf doet een beroep op de studenten van het HIT.

Ook FLEXICATOR en METSENS maken gebruik van de studenten van het HIT. Gebruiken voor hun werkzaamheden de ruimten van het HIT-gebouw. Flexicator maakt software componenten, o.a. voor het uitlezen en verwerken van sensordata, die op grafische wijze met elkaar verbonden kunnen worden tot een applicatie. Het bedrijf heeft zich aangesloten bij het users-platform van DOME, het gezamenlijke project van ASTRON en IBM. Voor het project stelde de provincie Drenthe  5 miljoen beschikbaar. DOME kan een bijdrage leveren aan de verdere groei van innovatieve werkgelegenheid in Drenthe.

Metsens heeft als missie om door middel van slimme bemetering en monitoring de gebruiker real time inzicht te geven in zijn of haar energieverbruik. Dit draagt bij aan een structureel, minimaal 10-14%, reductie van het energieverbruik.

Tot slot iets over HIT: 88 studenten telt deze hogeschool nu, en zij wil groeien naar 150 á 200 studenten. 40% van de studenten komt niet uit Nederland, zij zijn bijzonder gemotiveerd! Een zesje is voor hen niet goed genoeg. De studenten volgen Engelstalig onderwijs.

 

In de commissie Cultuur en Economie en in de Statenvergadering is de cultuurnota “Oude wereld, nieuwe mindset” besproken en vastgesteld. In de cultuurnota worden, naast het Drents Museum, museum de Buitenplaats, Het Hunebedcentrum, het Gevangenismuseum en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork aangemerkt als musea van Drents belang. Onze fractie vindt dat museum de Buitenplaats in Eelde niet in dit rijtje thuishoort. Het museum heeft 4 jaar subsidie ontvangen voor professionalisering. Dit is nu geëindigd. De Buitenplaats kan via het indienen van projecten subsidie aanvragen. De meeste zijn door de provinciale adviescommissie cultuur afgewezen. Wij vinden dat via andere kanalen, dus niet via de provincie, de Buitenplaats aan geld moet komen voor haar exposities en activiteiten.

Het Hunebedcentrum in Borger ontvangt van de gemeente Borger € 100.000 subsidie. Met de door het centrum ingediende aanvragen speelt het museum in op de beleving van het/ons prehistorisch erfgoed van Drenthe. Zij verdient door haar creatieve en verrassende aanpak Drentse steun. Zo ook het Gevangenismuseum. De ChristenUnie vindt dat wanneer de plannen voor de herbouw van de 4e zijde concreter zijn, wij als provincie ons steentje hieraan moeten bijdragen.

Het Herinneringsmuseum is evenals het Gevangenismuseum een Rijksmuseum. Beide musea trekken jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers. Voor het Herinneringscentrum hebben we speciale aandacht gevraagd. Tijdens de voorjaarsnota hadden we een amendement ingediend waarin we pleiten voor het verlenen van een structurele instandhoudingssubsidie van deze historische plek. Daar was in de begroting niets van te zien. Dus opnieuw een amendement ingediend waarin we in de jaren 2013-2016 jaarlijks € 100.000 reserveren. Dit amendement werd door alle partijen, behalve de PVV ondersteund.  

 

Wat bijna maandelijks aan de orde was is het Natuurakkoord. Nu lag het Advies aan het Interprovinciaal Overleg over de uitwerking van het Onderhandelingsakkoord Decentralisatie Natuur ter bespreking voor. De Commissie Jansen heeft een voorstel geschreven voor een verdeling van de Ontwikkelopgave Natuur en de daarvoor beschikbare gronden. In het provinciehuis werden een aantal bijeenkomsten georganiseerd om deze moeilijke materie met elkaar te bespreken. De ambtenaren en gedeputeerde Munniksma praatten ons elke keer weer bij over nieuwe ontwikkelingen. Ons eigen onderzoeksbureau schreef voor ons de notitie financieringsstromen Natuur. Ik heb deze bijeenkomsten enorm gewaardeerd. Werkendeweg zal duidelijk worden hoe de grond voor grond regeling voor Drenthe uitpakt. Wij hebben hierover nog de nodige zorgen. Wat voor ons, als ChristenUnie fractie, van goot belang is dat de ambities en afspraken in het Groenmanifest uitgangspunt blijft. Wij beseffen dat het tempo wat lager zal liggen dan oorspronkelijk de bedoeling was maar we pleiten ervoor dat de gestelde doelen gerealiseerd worden.

Margriet Stijkel

Labels
Drenthe

« Terug

Archief > 2012 > december

Geen berichten gevonden