Prinsessendag

prinsessendag2donderdag 20 september 2012

Op 18 september hadden twee leden van de gemeenteraad in Assen, Laura Punt en Thilla Franken, een alternatieve Prinsjesdag georganiseerd voor de vrouwelijke Drentse raads- en statenleden. De dag kreeg de naam mee: PRINSESSENDAG. Ongeveer 25 vrouwen namen deel aan deze leerzame dag die in het teken stond van Duurzaamheid.

Om 8.30 uur werden we heel hartelijk ontvangen in het gemeentehuis van Assen. Prachtige hoeden lagen er op de tafels. We mochten ons een mooi, passend hoofddeksel uitzoeken. We voelden ons direct een prinses. Mario Sabel van Energy Expo gaf ons een toelichting/instructie m.b.t. het rijden in elektrische, hybride en Groengas auto’s. Tien van dit soort auto’s stonden voor ons klaar, in deze auto’s toerden we deze dag door Drenthe.
Onze eerste stopplaats was Meppel. We werden ingelicht over sociale duurzaamheid en leefstijl. Meppel is namelijk, net zoals Borger-Odoorn, JOGG-gemeente. Dit staat voor Jong op Gezond Gewicht. Het onderwerp duurzaam bouwen werd ons voor het voetlicht gebracht door Janneke Dalhuisen. In Meppel verrijst de nieuwe duurzame wijk Veenlanden.
Bij Attero in Wijster werden we tijdens de lunch bijgepraat over Waste to Energy. Dit houdt in dat we samen moeten werken aan duurzaam afvalbeheer. Het bedrijf denkt al heel lang na over het terugwinnen van kunststoffen uit afval; over rijden op je eigen afval; biogas wordt opgewerkt tot groen gas. Na de lunch werd we door het bedrijf rondgeleid.
De volgende stop was in Hooghalen: natuurkampeerterrein Thyencamp. De eigenaar Paul Tienkamp legde ons uit hoe hij zijn camping duurzaam exploiteert. Echt zelfvoorzienend, in de huizen geen heerlijke warme douches. Wolkorte en Teule van de Stichting Natuur en Milieufederatie Drenthe brachten tientallen duurzame lokale Drentse energie initiatieven onder onze aandacht.
Tot slot deden we het TT circuit aan. De dames chauffeurs bleken echte coureurs. Voorop een auto met zwaailichten, daar achter scheurden de elektrische, hybride en Groengas auto’s!!!!!!
Mr. TT himself, Jaap Timmer, vroeg onze aandacht voor de duurzame activiteiten op het circuit. Bij Restaurant Liff in Assen werd besloten met een (alcohol-vrije) borrel met biologische hapjes. Zoals de initiatiefneemsters zeiden was dit voor de bevordering van de persoonlijke duurzaamheid!

STATENEXCURSIE 2012

Een aantal jaren waren de statenleden niet meer samen op excursie geweest. Dit i.v.m. de financiële situatie in de provincie. Om toch elkaar op een andere manier te leren kennen dan alleen collega’s in de Statenzaal hadden Kerstholt en Klaver een Statenexcursie georganiseerd in samenwerking met de griffie.
Vrijdag 21 september werden we om 9.00 uur verwacht in Coevorden bij P&G Pet Care. Zij is producent van hoogwaardige dierenvoeding. Op de stoelen lag een zak brokken voor een hond of poes. Enkelen kregen de zakken van hen die geen dieren hadden……Dit keer was het vervoer van Coevorden naar Bad Bentheim geregeld per salonwagen van de Bentheimer Eisenbahn. In ons hotel aangekomen kregen we een inleiding over Europa. “Euregio” 2 landen – Unieke mogelijkheden. In het hotel werd we verrast met een heerlijk diner.
Zaterdagmorgen vroeg uit de veren. Om 9.00 uur vertrok de bus naar Wertle. Hier bezochten we het Onderzoeksinstituut 3N/Klimacenter. Onderzoek wordt gedaan op het gebied van o.a. duurzaamheid, windenergie, zonnecollectoren en bio-economie. Ook hier werden we weer rondgeleid.
Na gezamenlijk de lunch te hebben gebruikt gingen we wel voldaan, met vele indrukken, elkaar nader leren kennen, weer huiswaarts.De C dK, de heer Tichelaar, heeft Veenstra en v.d. Tol aangewezen als organisators van de Statenexcursie van volgend jaar! Tussendoor werd er nog vergaderd: de Statencommissie Omgevingsbeleid op 19 september.

Hoofdthema’s tijdens deze vergadering waren de problemen rond het Openbaar Vervoer en de Zandwinning in het Gasselterveld. Vele reizigers van de bussen naar en in Groningen kwamen in de moeilijkheden. De bussen waren overvol, chauffeurs moesten reizigers  bij de haltes laten staan. Extra bussen moesten worden ingezet. Volgens gedeputeerde Brink is het na de vakanties altijd moeilijk om alle reizigers adequaat te kunnen vervoeren. Extra bussen zijn dubbel zo duur. Het beleid van het OV bureau is dat er niemand mag blijven staan. Er gaan veel meer studenten met de bus dan andere jaren. Over enkele weken wanneer studenten een kamer hebben gevonden in Groningen lost het probleem zich vanzelf op. Elke keer is het weer een zoeken naar evenwicht. Iedere 3 minuten rijdt een bus in Groningen naar Zernike. Er is nu een aanvalsplan gemaakt. We hopen met elkaar dat daarmee de enorme problemen zijn opgelost.
In de vorige Statenperiode is een aantal keren de zandwinning in Gasselte ter sprake gekomen. Toen is door het college en in de commissie bepleit om te stoppen met de zandwinning in Gasselte. Nu ligt een plan voor dat betrekking heeft op de gebiedsinrichting van het Gasselterveld. Uitbreiding van de zandwinning met 18 ha wat gecompenseerd wordt met 36 ha nieuwe natuur.
Voor de aanvrager zijn de commerciële belangen groot. We hebben de vele informatie doorgenomen en besproken die ons van alle kanten bereikt heeft. Dat de werknemers hun werkgever steunen siert hen. Natuurlijk lijkt het prachtig dat er 36 ha nieuwe natuur wordt ingericht, maar dit gaat wel ten koste van 18 ha bijzonder waardevol landschap. De fractie van de ChristenUnie is tot de conclusie gekomen dat wij ons erfgoed bij Gasselte graag willen bewaren. En zo blijft een mooie voorraad makkelijk winbaar waardevol zand behouden voor eventueel toekomstig gebruik. Daarbij komt dat we er zeer aan hechten een betrouwbare overheid te zijn. Dat we ons houden aan gemaakte afspraken.
Tijdens de behandeling van het voorstel van Gedeputeerde Staten bleek ook dat de eigenaar geen zienswijze had ingediend toen daartoe de mogelijkheid was bij vaststelling van onze Omgevingsvisie in 2010. Eigenaar bezit nog twee vergunningen waar hij zand mag winnen.
Wij steunen het voorstel van het college om te stoppen met de zandwinning in Gasselte.

 

Margriet Stijkel

 

 

 

Labels
Drenthe

« Terug

Archief > 2012 > september

Geen berichten gevonden