Tegengaan diefstal gehandicaptenparkeerkaart

logoparkerengkaartwoensdag 11 juli 2012 16:24

De fractie van de ChristenUnie Noordenveld heeft het College van Noordenveld gewezen op de mogelijkheden om diefstal van gehandicaptenparkeerkaarten tegen te gaan. Door de gemeentelijke administratie van de uitgifte van dergelijke parkeerkaarten te koppelen aan een database van de Rijksdienst van Wegverkeer kan misbruik worden tegengegaan. Hierbij de brief die de ChristenUnie Noordenveld naar het College stuurde.

Gemeente Noordenveld

T.a.v.: College van B&W van de Gemeente Noordenveld

Postbus 109

9300 AC Roden

 

Betreft: Registratie gehandicaptenparkeerkaarten

 

Peize, maandag 9 juli 2012

  

Geacht College,

 

Net als de meeste andere Nederlandse Gemeenten verstrekt de Gemeente Noordenveld een gehandicaptenparkeerkaart aan mensen die hiervoor in aanmerking komen.  De Europese gehandicaptenparkeerkaart (GPK) is (in beginsel) vijf jaar geldig en is geldig in bijna alle Europese landen. De gehandicaptenparkeerkaart is niet voertuiggebonden, maar persoongebonden. Zo wordt op dit moment een pasfoto van de houder op de kaart geplaatst.

Uit onderzoek is gebleken dat veel gebruikers in Nederland van een gehandicaptenparkeerkaart slachtoffer van een auto-inbraak worden, omdat hun kaart erg gewild is op de zwarte markt. Dit omdat je met de kaart bijna overal in Nederland en in Europa gratis kunt parkeren. Om een einde aan te maken aan de diefstallen heeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) een database ontwikkeld voor de registratie van gehandicaptenparkeerkaarten. Een deelnemende gemeente registreert bij afgifte van een gehandicaptenparkeerkaart het kaartnummer, de ingangsdatum en de vervaldatum in de centrale database. Als een gebruiker de kaart als gestolen of vermist opgeeft, kan de gemeente deze direct in de database blokkeren. Handhavers controleren op straat of een kaart terecht wordt gebruikt, door het kaartnummer in te voeren in hun zakcomputer. Dit blijkt een effectieve methode tegen misbruik van de gehandicaptenparkeerkaarten. De kaart wordt door de RDW-database oninteressant voor mensen die er geen recht op hebben.

 

Helaas doen lang nog niet alle gemeenten mee met de database, ondanks het feit dat het gebruik van de database gratis is. Als meer Nederlandse gemeente meedoen is het systeem om misbruik te voorkomen effectiever. Ook de gemeente Noordenveld doet nog niet mee.

 

De fractie van de ChristenUnie Noordenveld heeft daarom de volgende vragen voor u:

  1. Bent u op de hoogte van deze RDW-database voor Gehandicaptenparkeerkaarten?
  2. Deelt u de mening van de ChristenUnie Noordenveld dat door mee te doen aan deze database misbruik van de gehandicaptenparkeerkaart kan worden voorkomen?
  3. Bent u van plan, aangezien het gebruik van de database gratis is, en de bijbehorende administratieve handeling gering is, ook mee te doen aan de database?

 

Graag ontvangen wij schriftelijk uw antwoord op bovenstaande vragen.

 

Hoogachtend,

Fractie ChristenUnie Noordenveld

 

 

Jeroen Westendorp

« Terug

Reacties op 'Tegengaan diefstal gehandicaptenparkeerkaart'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.