Behandeling Jaarstukken 2012

Algemene_Beschouwingendonderdag 12 juli 2012 15:37

In de jaarrekening rapporteert de gemeente over haar uitgevoerde activiteiten en de financiƫle inzet en consequenties bij deze activiteiten. Op 11 juli heeft de gemeenteraad van Noordenveld de Jaarrekening 2011 vastgesteld. Hierbij de bijdrage van ChristenUnie Noordenveld over de jaarstukken 2011.

Voorzitter, allereerst onze complimenten en dank voor de ambtelijke inzet die is gepleegd om alle vragen met betrekking tot de Jaarstukken 2011 te beantwoorden. Dat is dit jaar met plotselinge wisseling van de accountant geen gemakkelijke opgave geweest.

Voorzitter, wij begrijpen de omstandigheden, maar naar onze mening is de behandelwijze van de jaarstukken na de voorjaarsnota, al is hij Light, niet de juiste.  

Naar aanleiding van de jaarstukken een aantal opmerkingen en vragen.

Voorzitter, het blijkt dat u door prioriteitskeuzes in het takenpakket niet bent toegekomen aan de herijking van de subsidieverordening Welzijn, Cultuur is uitgesteld. Bent u het met de ChristenUnie eens dat dit het juist in deze tijd belangrijk is om juiste financiele kaders te stellen? Wij vragen dus wel om herijking op dit punt.

Voorzitter, de ChristenUnie gelooft in de kracht van de samenleving. Bij de presentatie van Barometer Leefbaarheid werd als aanbeveling meegegeven om gebruik te maken van dorpskracht. We hebben die inzet van onze inwoners nodig om geld te kunnen besparen. Het dan jammer om te lezen datnotitie vrijwilligersbeleid nog niet tot afronding is gekomen. Wilt u daar haast mee maken?

De afboeking van 1,4 Miljoen op de Achteromweg in Peize wordt gedekt vanuit de Volkshuisvestingsreserve. Kunt u dit nader toelichten?

Voorzitter, de afboeking op Haarveld baart ons ook zorgen. Kunnen we dit volgend jaar weer meemaken? Wij zien de economie aan het veranderen, er komt nog meer nadruk op zakelijke dienstverlening. Deze bedrijven kennen een andere ruimtelijke vraag. Bovendien is in de regio is een overschot aan bedrijventerrein. De accountant adviseert een andere bestemming van het Haarveld. Wij nemen aan dat u van alles onderneemt, maar wij zien graag vanuit de behoefte –peil die ook- van de lokale ondernemers (want 95% van ondernemers verplaatsen binnen een straal van 7 kilometer) een visie op toekomstige bedrijfsruimte vraag in Noordenveld.

De grote afboekingen hebben grote invloed op de financiële positie van de gemeente. Het weerstandvermogen is onvoldoende oordeelt de accountant. Wij vragen uw aandacht voor onze schuldpositie en de beschikbare financiele middelen. Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota hebben wij hier ook al gewag van gemaakt.

Voorzitter, enige tijd geleden noemde wethouder het tafelzilver. Gronden die kunnen worden verkocht. Voorzitter, wat heb je aan luxe zilveren bestek als er niet meer op je bord ligt.

Voorzitter de accoutant stelt ook dat wij als raad aan de slag moeten. We moeten de ons bezinnen op ons huidig takenpakket. De kerntakendiscussie is wat de ChristenUnie betreft onze kerntaak na de zomer.

Voorzitter, ook juist onze dank voor aantal zaken en activiteiten die in 2011 zijn uitgevoerd of in gang gezet, wij noemen expliciet:  

  • De activiteiten rondom de begraafplaatsadministratie. Dit schept duidelijkheid voor nabestaanden en ruimte waar rechthebbenden ontbreken.
  • De activiteiten die n het kader van het speelbeleidsplan zijn uitgevoerd
  • De besparende activiteiten rondom openbare verlichting, ga daar mee door
  • De verbetering van het binnenklimaat in verschillende basisscholen
  • Het opzetten van het GCC

Voorzitter, samenvattend is het jammer dat het jaar 2011 met een groot verlies én met de conclusie dat de financiële positie van de gemeente Noordenveld erg onder druk staat, is afgesloten.

Verantwoording afleggen is terugkijken maar in deze tijd kun je niet anders dan ook vooruitkijken. Immers keuzes uit het verleden bepalen de toekomst. Dan wordt ook duidelijk dat wij de compensatie vanuit de regio hard nodig hebben, anders zakken wij door het dunne ijs, waarop we ons nu bevinden.

Het zal een ‘warme’ zomer worden, voorzitter, gezien het werk wat moet worden verricht. De ChristenUnie ziet het als haar opdracht om,   vooral   ook  in  deze tijd, om te zien naar de  naaste en  tegelijkertijd financieel orde op zaken te stellen. Dat is een uitdagende klus maar wij hebben er alle vertrouwen in dat dit college samen met ons deze opdracht daadkrachtig en verantwoord                uitvoert. Wij zullen daarom ook  met concrete voorstellen komen en hopen dat andere fracties dat ook doen. Wij wensen u daarbij de onmisbare zegen van God en veel wijsheid toe.

« Terug

Reacties op 'Behandeling Jaarstukken 2012'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.