Reisregeling 16- en 17-jarige MBO studenten

Kortingskaart MBO-ersdonderdag 05 april 2012

Woensdag 4 april jl. stond een interview in het Dagblad van het Noorden met Roelie en Peter Steens. Met moeder Roelie had ik een aantal keren via de mail contact gehad. Haar zoon wil graag, wanneer hij dit jaar zijn diploma gehaald heeft, naar Zwolle naar school. Daar is de opleiding van zijn keuze gevestigd. De ChristenUnie en de SP hebben tijdens de commissievergadering aandacht voor deze materie gevraagd. De aanleiding was een brief van de NVSNVL, Samen leerlingen begeleiden, waarin een oproep gedaan werd een reisregeling voor deze doelgroep in te voeren in onze provincie. Groningen, Friesland, Noord Brabant en Limburg kennen al wel zo’n regeling.

 

Wat willen de SP en de ChristenUnie?

Dat 16- en 17-jarige MBO studenten, die verder dan 20 km. moeten reizen een OV “Altijd Korting kaart” krijgen. Deze OV kaart geeft recht op 40% korting.

 

Waarom willen we dat?

  • Leerlingen jonger dan 18 jaar die een MBO opleiding volgen krijgen geen ov-jaarkaart en moeten de reiskosten volledig zelf betalen. Leeftijdgenoten in het HBO of op de universiteit krijgen wel, net als de MBO studenten van 18 jaar en ouder, een OV jaarkaart van het Rijk.
  • Wij willen optimale kansen voor alle jongeren in Drenthe. Daarom mogen reiskosten geen belemmering zijn voor hun opleidingskeuze. Onderzoek heeft uitgewezen dat 4,3 tot 5,9% de reiskosten de belangrijkste reden is van de schoolkeuze. 11,6 tot 14,7% van de ondervraagden vindt de reiskosten belangrijk genoeg om, indien deze (deels) vergoed worden, een andere school te kiezen.
  • Er is een tekort aan werknemers in o.a. de zorg en de metaal. Er is dus ook een economische noodzaak.
  • Eén van de gevolgen van de krimp zal zijn dat het aantal beroepsopleidingen af zal nemen. Het accent onderwijskansenbeleid zal verschuiven van primair naar voortgezet- en beroepsonderwijs. Dit gezien in het belang van geschoold personeel dat past bij de vraag van het regionale bedrijfsleven. Relatie tussen onderwijs en arbeidsmarkt is van groot belang.

 

Jaarlijks zal Roelie Steens voor haar zoon Peter € 3.500,-- kwijt zijn aan reiskosten van en naar school. Inez Barmentloo, decaan van Peter op de vmbo Vincent van Gogh in Assen, kan zo wel 5 leerlingen opnoemen voor wie de reiskosten een groot probleem zijn.

Onze schatting is dat in Drenthe ongeveer 900 leerlingen gebruik zouden kunnen maken van de door ons voorgestelde regeling. Tijdens de vergadering van Provinciale Staten waar de Begroting 2012 werd besproken hadden we ook al aandacht voor dit onderwerp gevraagd. Toen en ook nu weer bleek dat de andere partijen in de Staten het een sympathiek voorstel vinden, maar toch hierin niet mee willen gaan omdat zij dit een taak van het Rijk vinden.

 

Zo blijft de ongelijkheid bestaan tussen 16- en 17-jarige  studenten in het MBO en HBO/Universiteit en de ook in de provincies waar wel of geen reiskostenregeling is.

 

Margriet Stijkel

Labels
Drenthe
Weblog

« Terug

Archief > 2012 > april

Geen berichten gevonden