Fractie dringt er bij college op aan krachtig stellen te nemen tegen verkleining Staten.

woensdag 08 februari 2012

In een brief aan het college van Gedeputeerde Staten dringt de fractie er bij het college op aan krachtig stelling te nemen tegen de plannen van het kabinet het aantal Statenleden te verminderen. De fractie vindt dit slecht voor de democratie. Het plan van het kabinet is eigenlijk het invoeren van een kiesdrempel. De fractie stelt dat het kabinet met het voorstel laat zien steeds minder oog te willen hebben voor minderheden.

Aan Gedeputeerde Staten van Drenthe en de in de staten vertegenwoordigde fracties

Wij hebben kennis genomen van de voorstellen van het kabinet om het aantal leden van de volksvertegenwoordigende organen te verminderen. De fractie van de ChristenUnie vindt dit een slecht voorstel en is van mening dat dit in een krachtiger reactie in de richting van het kabinet moet worden verwoord.

Het kabinet geeft aan te streven naar een overheid die haar plaats weet in de samenleving. Daarbij dringt het aan op een compacte overheid. Belangrijke voordelen daarvan zijn financieel van aard. Maar daarnaast wordt genoemd dat een kleinere overheid slagvaardiger kan zijn en zich meer tot de hoofdlijnen zal beperken.

De argumentatie van het kabinet gaat echter voorbij aan belangrijke verworvenheden in die samenleving en raakt voor andere onderdelen kant nog wal.

De Nederlandse samenleving kent binnen het stelsel van de gedecentraliseerde eenheidsstaat een toegesneden maat van representatieve democratie. Daarmee wordt uiting gegeven aan een opvatting dat iedereen in de samenleving zo veel mogelijk mee mag doen en is er nadrukkelijk oog voor minderheden. Daarmee wordt stem gegeven aan de veelkleurigheid die onze samenleving van oudsher kent. Dat is een verworvenheid die uitstijgt boven discussies over efficiency van de overheid. Het is evenwel een verworvenheid die wel bijdraagt aan de effectiviteit van de overheid omdat besluiten binnen een geschakeerd draagvlak worden genomen.

Het voorstel van het kabinet gaat verder volstrekt voorbij aan de forse vermindering van het aantal statenleden die enkele jaren eerder al heeft plaatsgevonden. Dit heeft geleid tot een toegenomen werkdruk, juist vanuit de behoefte als gekozene een goede representant te zijn voor en vanuit de samenleving. Statenleden verrichten daarin gewetensvol hun taak. Het is derhalve schrijnend dat dit werk door het kabinet min of meer naar de marge wordt gedreven door het impliciet als niet bijdragend aan de hoofdlijnen van bestuur te kwalificeren.

Nog afgezien van het feit wat een hoofdlijn is, vinden wij het kwalijk dat het kabinet in de memorie van toelichting suggereert dat de aanwezigheid van meerdere leden, en daarmee fracties, in de volksvertegenwoordiging zou leiden tot discussies achter de komma. Het lijkt op het zoeken van gelegenheidsargumenten om een kiesdrempel in te voeren. De daarbij gebruikte termen in de memorie als “politieke verbrokkeling” getuigen van weinig respect voor de inbreng van volksvertegenwoordigers op dit moment, of zij nu deel uitmaken van een kleinere of grotere fractie. Uiteindelijk zal consequent doorredenerend op de argumentatie van het kabinet de vraag beantwoord moeten worden hoeveel politieke brokken nog aanvaardbaar worden geacht.

Gelet op het vorenstaande zijn wij van mening dat de democratie weliswaar een effectieve inrichting mag hebben, maar dat kostenoverwegingen niet aan het wezen daarvan afbreuk mogen doen. Het voorliggende wetsvoorstel doet dat op een onaanvaardbare wijze en lijkt helaas in zich het voorbeeld dat de kracht van de democratie niet wordt gezocht in zijn omgang met minderheden, maar in het nog verder overheersend maken van meerderheden.

Wij verzoeken uw college hiertegen stelling te nemen en er op aan te dringen dat de reactie van het IPO hierin stelliger wordt.

 

Hoogachtend

Namens de fractie van de ChristenUnie

T. Stelpstra

fractievoorzitter

Labels
Drenthe

« Terug

Archief > 2012 > februari

Geen berichten gevonden