ONDERHANDELINGSAKKOORD 21 december

Bijdonderdag 22 december 2011

Al het leven op aarde heeft het recht om te bestaan. Wij mensen hebben de verantwoordelijkheid gekregen om zorg te dragen voor deze aarde. Wanneer we om ons heen kijken zien we veel goeds en waardevols. Mensen, dieren en planten zijn onderling afhankelijk van elkaar. Een voorbeeld hiervan is de bij. De massale bijensterfte heeft grote gevolgen voor ons mensen. De bij draagt bij aan o.a. onze voedselvoorziening. Mensen zijn afhankelijk van en gebaat bij het voortbestaan van plant- en diersoorten. De Bijbelse opdracht om de aarde te beheren moet dan ook in dat licht van die afhankelijkheid worden verstaan.

Het Onderhandelingsakkoord decentralisatie natuur dwingt ons naar wegen te zoeken om met de beschikbare middelen recht te doen aan die opdracht.

Dat missen wij in dit onderhandelingsakkoord – een visie op landschap en natuur. Naar onze mening moet je het eerst met elkaar eens zijn over wat willen we met ons landschap, met onze natuur en vervolgens hoe kunnen we dit bereiken en daaraan gekoppeld hoeveel geld mag ons dit kosten. Nu komt het op ons over dat de visie van het Rijk is: deze beleidsvelden doen we niets meer mee. We laten het over aan de provincies of zij er wat mee willen doen. Voor de internationaal gemaakte afspraken legt het Rijk weliswaar geen resultaatverplichting op voor het behalen van de Europese doelen, maar wel een resultaatverplichting op output – wat in de nieuwe Natuurwet moet worden uitgewerkt. Het Rijk had al een tekort van 1,2 tot 2 miljoen euro, daarbovenop komt de bezuinigingsronde van 600 miljoen en vanaf 2014 volgt 25% decentralisatiekorting op de beheersbudgetten.

Hoe kijkt de ChristenUnie nu naar decentralisatie? Volgens ons biedt dit ook zeker kansen. Want het betekent dat gebiedsplannen op regionaal niveau zullen worden gemaakt. Natuur en landschap dichtbij de mensen die er leven, wonen en werken. Schaarste kan ook leiden tot creativiteit. We zouden wel eens verrast kunnen worden wanneer er gebiedsgericht gewerkt wordt, oplossingen worden gevonden door de mensen in het gebied zelf. Voor ons in Drenthe is de landbouw, het natuurschoon, de biodiversiteit enorm belangrijk. Dit hadden we uitgewerkt in het Groenmanifest. Zoals vorige week door de ChristenUnie is gesteld hechten wij grote waarde aan het Groenmanifest. Uit het volmondige “ja” in de memo blijkt dat het college met ons vindt dat het Groenmanifest leidend moet zijn. Goed te vernemen dat het eerste overleg in de CLG op 15 december constructief was.

 

Drenthe is een sterk merk geworden. In onze prachtige provincie leven velen van de natuur. Toerisme en recreatie levert veel werk. Gewoon werk voor gewone Drenten. Natuur en landschap is niet in geld uit te drukken. Haar waarde is niet te bepalen. Te meer een reden om er zuinig op te zijn. De natuur niet uit te putten. Vooral omdat de economische waarde van de natuur in Drenthe zo hoog is. O.a. de prijzen van huizen aan de rand van het bos in Exloo zijn hoger dan de huizen in de Veenkoloniën.

Onze fractie vindt dat toegang tot de natuur gratis moet blijven. In Schoorl kent men de betaalde dagpas voor het bezoeken van het duingebied. De ChristenUnie is er niet voor om entree te vragen om in het Dwingelerveld te mogen wandelen. Wel zien we mogelijkheden om bijvoorbeeld een deel van de toeristenbelasting te bestemmen als doelbelasting. Uiteraard in overleg met de gemeenten. Drenthe zonder schaapskudden is ondenkbaar. Is als Coevorden zonder kasteel. Er zijn verenigingen/stichtingen die de schaapskudden beheren. Hierin zouden particulieren, ondernemers een grotere rol kunnen spelen.

Een andere drager van onze natuur is de landbouw. Boeren en natuur hebben samen prachtige dingen tot stand gebracht. Vlinders, vogels, bloemen en planten hebben langs de akkerranden hun plekje weer gevonden. Zo zorgen de boeren voor voedsel voor ons mensen maar ook voor plant en dier. Wanneer je wandelt in 1e Exloërmond op een mede met Europees geld aangelegde 12 km lange wandelroute door de velden, zie en ervaar je het samenspel tussen boeren en natuur. De ChristenUnie pleit voor blijvende aandacht voor dit thema.

De EHS dient als een schil om de Natura 2000 gebieden. Een groot gedeelte van de Natura 2000 gebieden vallen binnen de EHS. De EHS wordt herijkt en dat is goed. Na 20 jaar is het nuttig om eens terug te kijken. Herijking blijkt ingezet te worden om de EHS te verkleinen. Bij de maatregelen die worden genomen om de Kaderrichtlijn Water uit te voeren, is uitgegaan van de realisatie van de volledige EHS. Onze conclusie is dat dit betekent dat de doelen van de KWR nu moeilijker haalbaar zijn. Hierover meldt het akkoord niets.

Decentralisatie van het natuurbeleid is voor de ChristenUnie op zichzelf geen probleem. Duidelijk moet dan wel zijn: wie is waar verantwoordelijk voor en op welk moment. De fractie van de ChristenUnie is er zich terdege wel van bewust dat je keuzes moet maken wanneer het financieel krap is. We zijn niet tegen temporisering van grondaankopen en dat ruilgronden en strategisch aangekochte gronden moeten worden verkocht. We snappen dat versnipperde natuur een lagere status krijgt of zelfs geen. Waar we grote moeite mee hebben is het feit dat de verantwoordelijkheid wordt overgedragen aan de provincies zonder er voldoende middelen bij te doen. Dit geldt ook voor de 25% bezuiniging op natuurbeheer. Wij typeren deze handelswijze van het Rijk als minachting van ecologie en natuur.

Zuid-Holland stemt in met het akkoord onder de voorwaarde dat zij de ruilgrond uit hun eigen provincie voor zichzelf mogen gebruiken. Hoezo onderlinge verdeling tussen de provincies? We vragen ons af of de commissie die ingesteld zou worden om het IPO van advies te dienen nog wel haar werk kan doen.

Voor de ChristenUnie is er maar één reëel alternatief zoals we vorige week ook gesteld hebben als de derde weg: en dat is dat partijen opnieuw om te tafel gaan. Er is geen sprake van overeenstemming. Dan kan de staatssecretaris wel dreigen met dat dergelijk afwijzend gedrag niet wordt beloond – dit maakt op ons geen indruk.

Er ligt nu een akkoord wat we niet als fraai bestempelen. Onze fractie is zeer bezorgd over de toekomst van de natuur in onze prachtige provincie. Onze conclusie is dat ook al zou de staatssecretaris alles terugdraaien wat na het bereikte akkoord door hem is afgesproken, dan nog zou op inhoudelijke gronden de fractie van de ChristenUnie tegen het akkoord zijn. “Overleg dient, onverlet de eigen verantwoordelijkheden van de partners, vrij te zijn van macht. Machtige overlegdeelnemers zullen zich ook aan bepaalde normen en regels hebben te houden”. Met dit citaat uit het proefschrift uit 1984 van dr. H. Bleker wil ik mijn bijdrage beëindigen.

In de tweede termijn hadden wij niet de behoefte om in herhaling te vallen. Wij hebben ons standpunt in de eerste termijn duidelijk gesteld. Wel maakten we de opmerking dat wij in het Onderhandelingsakkoord zoals gesteld in de eerste termijn een visie misten op natuur. Blij zijn we dan ook dat dit in de Tweede Kamer ook is opgemerkt en dat zij een motie hebben aangenomen om tot een gezamenlijke visie te komen. Wie weet brengt dit nog perspectief voor het vervolg!

Voorafgaand aan de behandeling van het Onderhandelingsakkoord Natuur bracht de fractie van de SP een amendement in inzake de Bestuursrapportage. Dit betrof de ontmoetingsruimte van het TT-circuit. Het contract moet worden verlengd, kosten € 12.500,-- per jaar voor het huren van de box. De SP stelde voor om dit contract niet meer te verlengen. Ook de ChristenUnie is de mening toegedaan dat je nu in financieel krappe tijden bezoekers ook zou kunnen ontvangen in bijvoorbeeld het Drents Museum of op een andere aansprekende “gratis” plek in onze provincie. Met alle bezuinigingsrondes nog in het verschiet dient de provincie zich sober op te stellen.

Het amendement haalde het niet……

 

Margriet Stijkel

 

 

Labels
Drenthe

« Terug

Archief > 2011 > december

Geen berichten gevonden