Commissie Cultuur en Economie

Biomassavrijdag 30 september 2011

Tijdens de Commissie Cultuur en Economie op 28 september bespraken we de Rapportage Haalbaarheidsstudie (vezel)chemie Zuidoost-Drenthe. De NOM heeft deze rapportage opgesteld en voor de vakantie een presentatie gehouden. De conclusie van het rapport is dat Zuidoost-Drenthe beschikt over unieke kennisniches op het gebied van industriële garens, (bio)polymeren en het daarvan afgeleide textiel. De combinatie van unieke kennis, een uitgebreid netwerk van onderzoeksvoorzieningen en de ervaring met netwerken van ketenpartners die zowel lokaal als globaal werken maken dat een Kenniscluster in Zuidoost-Drenthe kansrijk is. Een belangrijke kansrijke nieuwe ontwikkeling is de toepassing van biogebaseerde polymeren in de industriële garens. Dit sluit aan bij de ontwikkelingen in de Bio Based Economy. De kansen worden ook gezien en door een kleine groep bedrijven opgepakt. De rest van het bedrijfsleven is nog wat afwachtend, maar onderkent de wenselijkheid van het Kenniscluster. De ChristenUnie hecht veel belang aan draagvlak. Draagvlak bij het bedrijfsleven en ook bij de betrokken andere overheden zoals de gemeenten. Op de gemeenten Emmen, Hoogeveen en de Drentse Zuidas wordt een beroep gedaan financieel bij te dragen. Wij vroegen de gedeputeerde of door hen al toezeggingen waren gedaan. Dit bleek het geval te zijn. Alleen de gemeente Emmen moet nog definitief antwoord geven, dat wordt binnenkort verwacht. De kansen liggen er. Aangesloten kan worden op de verschillende initiatieven zoals het Kennisknooppunt Duurzame Kunststoffen. Belang hechten wij eraan dat ook een relatie gelegd wordt met het onderwijs. We vinden het logisch dat bedrijven pas mee willen betalen en doen als ook duidelijk is wat er nu van hen gevraagd wordt en daarbij toch ook niet onbelangrijk om te weten wat voor hen de winst is van dit Kenniscluster. De ChristenUnie kan zich vinden in het voorstel een kwartiermaker aan te stellen om hier inzicht in te krijgen – door te lobbyen en te netwerken.

In het blad Seaport las ik een artikel over de ambities van Emmen en Coevorden met betrekking tot hun dry-port. Hierin was ook sprake van de ontwikkelingen in de Bio-Based Economy in relatie met polymeren. Er was hiervoor een tijdelijke kwartiermaker in de arm genomen in de persoon van Rob Spierings. De vraag aan de gedeputeerde was of de kwartiermaker intussen was aangesteld. Dit was de gedeputeerde niet bekend. Wij kunnen ons dus vinden in hetgeen wordt voorgesteld en zien uit naar de concretisering van de voorstellen. Bijzonder tijdens het bespreken van het voorstel was dat alle partijen de kansen zien behalve de PVV.

Het rapport Toerisme in cijfers 2011 stond ook ter bespreking op de agenda. Meest positieve punt was dat sinds 2006 de werkgelegenheid in deze sector met 9,9 % is toegenomen. Als meest nadelige punt werd Dierenpark Emmen genoemd: in vergelijking met 2009 is het aantal bezoekers in 2010 met 36% gedaald. Een zeer zorgelijke ontwikkeling! Voornamelijk spraken we over dat de analyse van de cijfers gemist werd. Hoe komt het dat de bezettingsgraad van de hotels, van de logies- en ontbijtadressen is gedaald. Wat is de oorzaak dat Drenthe te maken heeft gehad met een lichte afname van het aantal overnachtingen op de kampeerterreinen. En nog belangrijker natuurlijk wat kunnen/gaan we er aan doen. De gedeputeerde werd uitgedaagd met een visie/plannen te komen.

Tijdens een Statenontmoeting willen we dieper op de materie ingaan. Dus wordt vervolgd!

 

Margriet Stijkel

Kamperen in Drenthe

Labels
Commissie
Drenthe

« Terug

Archief > 2011 > september

Geen berichten gevonden