Zomerstage bij Staatsbosbeheer

Natuur in Drenthezaterdag 06 augustus 2011

We krijgen als Statenleden vele uitnodigingen. Daar kies je datgene uit wat naast interessant ook nuttig is voor je werk als Statenlid. Nu ik lid ben van de commissie Omgevingsbeleid ontving ik een uitnodiging van Staatsbosbeheer. Zij bood de Statenleden in de drie noordelijke provincies de mogelijkheid van een zomerstage aan. In de uitnodiging reikte Staatsbosbeheer een aantal nuttige en leuke stages aan rondom actuele thema’s. Op hun uitnodiging ben ik ingegaan.

 

Dinsdag 2 augustus:

Op naar de Geeserstroom. Een gebied mooi dicht bij huis. Beheer in de Geeserstroom, samenwerking met landbouw + natuurmonumenten en biomassa waren de onderwerpen. Ontvangen werd ik in de werkschuur van de beheerseenheid in Schoonoord door Bernard de Jong, beheerder, en Roelof Heling, medewerker gebiedsontwikkeling van Bureau Ontwikkeling & Beheer. Met hen ging ik op pad. We troffen het die middag: de zon scheen, het was heerlijk weer. Zo in het zonnetje ziet de wereld er zondermeer al veel mooier uit! We reden langs de Geeserstroom, foto’s van hoe het was en hoe het nu is. Geweldig zoals de natuur zijn loop heeft terug gekregen. Wanneer het natuurlijk evenwicht haar balans vindt dan hoeft de mens niet veel meer te doen dan beheren.

Vele stukken grond, vooral aan de randen, worden door boeren gepacht en laten daar hun koeien, schapen of schotse Hooglanders grazen. Dit vlees is nu een geliefd artikel – is puur natuur! We kwamen enkele van de nationale en internationale kunstenaars tegen die momenteel 14 dagen in de bossen aan hun kunst werken. Een boeiend geheel.

De samenwerking met natuurmonumenten, het Drents Landschap en andere instellingen verloopt goed. Waar nodig versterken zij elkaar. Zo is een project gaande om het Mantingerzand – mijn meest geliefde plek – te verbinden met het nabij gelegen deel van Staatsbosbeheer.

Bij de beheerseenheid Sleen werken 3 mensen. Zij worden bijgestaan door een grote groep vrijwilligers. Eén van de vrijwilligers heeft in de leuning van de banken voetafdrukken van dieren gekerfd. Net zoals in de zorg en vele andere maatschappelijke instellingen kan Staatsbosbeheer niet meer zonder haar vele vrijwilligers. Zij mogen rekenen op een goede begeleiding vanuit de beheerseenheid.

 Wat Staatsbosbeheer ook als haar taak ziet is het gastheer zijn. Het aanbieden van excursies, projecten voor scholen. Zo heeft een school in Sleen een stukje bos geadopteerd. Graag zagen de Jong en Heling dit uitgebreid over heel Drenthe. Kinderen al vroeg betrekken bij de natuur in hun omgeving. Hun de liefde voor dier en natuur bijbrengen. Nu staatssecretaris Bleeker kort op natuur en men van de idee uitgaat dat Staatsbosbeheer ook inkomsten kan genereren, zijn juist deze “leuke” en zinvolle taken waarschijnlijk niet meer uitvoerbaar. Wordt het in Drenthe straks ook net zo als in de Schoorlse Duinen dat je een dagkaart moet kopen om in het gebied te wandelen en te fietsen? Van harte hoop ik van niet. De natuur is niet links of rechts las ik eens, en daar ben ik het mee eens! De natuur is van ons allemaal en daar moeten we ook allemaal zuinig op zijn!

Ik kwam na de stage enthousiast thuis en ik dank Staatsbosbeheer, Karin Zegwaard, Bernard de Jong en Roelof Heling voor de leerzame middag. De Jong ook nog voor het heerlijke ijsje in Gees en Heling voor het prachtige boek Pioniers in het landschap over vrijwilligers in het natuurgebied Zijerwiek wat hij heeft geschreven.

 

Margriet Stijkel

Labels
Drenthe

« Terug

Archief > 2011 > augustus

Geen berichten gevonden