Beschouwing op de Algemene Beschouwingen

Margriet Stijkel over Algemene Beschouwingenmaandag 25 juli 2011

Na afloop van de bespreking met GS over de Voorjaarsnota (VJN) vroeg gedeputeerde Klip mij wat ik van de ochtend had gevonden. Ik antwoordde, zonder nog maar één letter van de VJN gelezen te hebben, dat de zakelijkheid van het Rijk ook al in de provincie te zien was en dat deze zakelijkheid straks grote gevolgen heeft voor de gemeenten, de burgers. Wat schetst mijn verbazing: de VJN is doorspekt met zakelijk: zakelijke afspraken, zakelijke en sobere houding, zakelijke benadering, zakelijk op laten aansluiten, zakelijke opstelling, zakelijke insteek in ons opdrachtgeverschap. Dit alles onder de noemer verdergaande verzakelijking.

Terecht noemde dhr. Tjisse Stelpstra in zijn bijdrage dat het toverwoord van deze VJN wel ‘zakelijk’ lijkt te zijn. Wanneer we dit betrekken op de economie, op winstgevende ondernemingen, is hier niets mis mee. Een heel ander verhaal wordt het wanneer je naar organisaties zoals Zorgbelang, Biblionet en anderen kijkt. Deze organisaties werden provinciale preferente instellingen genoemd. Aan de ene kant wordt als doel gesteld een sociale en culturele ruggengraat voldoende vitaal te willen houden. Aan de andere kant worden de flexgelden weg bezuinigd. Deze flexgelden waren juist ingesteld om de procentuele bezuinigingen op te kunnen vangen. Door projecten in te dienen om zo toch nog voldoende budget te houden. De vroegere preferente instellingen vormden samen de fysieke sociale en culturele ruggengraat van Drenthe!

De coalitie van PvdA en VVD noemt de VJN sociaal/liberaal. We moeten vaststellen dat we van het sociale bar weinig kunnen vinden in de VJN.

Aansluitend op één van de speerpunten van de ChristenUnie, gewoon werk voor gewone Drenten, hoopten we in de VJN  de ambitie van de PvdA terug te zien. Honderduizend banen in de economisch zwakkere gebieden. Is hun campagneleus de komende vier jaar terug te zien?

Het college stelt voor om geen middelen meer beschikbaar te stellen voor Onderwijs en Arbeidsmarkt. Een door ons ingediende motie haalde helaas geen meerderheid. De coalitie denkt dat de vanuit de Dynamische Cofinancieringreserve beschikbare 25 miljoen euro voldoende is voor de sociaaleconomische vitalisering van het platteland en de versterking van de structuur van het landelijk gebied. We wachten met spanning de voorstellen hierover af.

Korte reactie op de andere partijen:

Het CDA pleit voor de Intercitystop in Hoogeveen. Zij stelt dat in 2009 hun motie Statenbreed is aangenomen en dat we als Staten vervolgens twee jaar niets meer hebben gehoord. Even een stukje opheldering: gedeputeerde Bats is zeker wel bezig geweest met de uitvoering van de motie. Echter het college was toen en is nu nog van mening dat vier treinen stops in Hoogeveen voor de reizigers het beste is. Bats legde in zijn laatste PS vergadering verantwoording van zijn beleid af.

De motie ‘nieuwe dienstregeling NS 2013’ van de PvdA is unaniem aangenomen. Provinciale Staten draagt het college op te pleiten voor een doorkoppeling van de stoptreinen in Zwolle als intercity’s over de Veluweroute.

De leus van de VVD is nu: Gezellig wordt het niet, nodig wel. Dit citaat komt van Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra. De VVD volgt de landelijke zakelijke lijn. De VVD ziet de burger zelf als de sociaal-culturele ruggengraat. Daar moet de overheid zich niet mee bemoeien. Dat kunnen de burgers zelf wel! Die weten het best wat goed is voor hun leefomgeving. Zo te horen niets mis mee. Maar wie betaalt de goede bereikbaarheid naar voorzieningen die er in de dorpen niet meer zijn? Wie betaalt het tegengaan van verpaupering in wijken? De verpaupering bedrijventerreinen? Gevolgen van de krimp? Is daar geen provinciale regie en geld voor nodig?

De PVV gaat uit van de stelregel Nee, tenzij... De PVV vindt gesubsidieerde energie niets anders dan bedrog.

Maar, zo vraag ik mij af: hoe kun je duurzame energie ontwikkelen zonder projecten te subsidiëren? Onze ondergrondse energie is niet onuitputtelijk. We zijn als ChristenUnie voor duurzame energie zoals zonnepanelen en windenergie. We zijn tegen kernenergie. Daar is de PVV een groot voorstander van. Zij noemen dit één van de schoonste en meest rendabele vormen van energie. Maar denkt de PVV dan werkelijk dat in de centrale in Borssele geen cent subsidie is gestoken????

De SP heeft het in haar bijdrage over Roerige tijden, beroerde tijden. Dit past bij een protest partij zoals de SP is. Zij zal het college kritisch volgen en ideeën blijven aandragen voor een beter Drenthe. Wanneer deze ideeën/voorstellen realistisch zijn en wij ermee in kunnen stemmen, zullen we deze ook steunen.

D66 is nieuwkomer is de Staten van Drenthe. Zij zijn hartelijk voorstander van de zakelijke aanpak. Met D66 hadden ook wij vraagtekens bij het voorgenomen onderzoek van GS naar opslag kernafval in zoutkoepels. Waarom zou je zo’n onderzoek instellen? Dit brengt de nodige kosten met zich mee. Is de meerderheid van de Staten het erover eens geen opslag van kernenergie in onze Drentse bodem te willen? Het antwoord van GS luidde: een onderzoek kan bijdragen in de onderbouwing van dit standpunt. Stel dat de uitkomst van het onderzoek is dat de bodem uitermate geschikt is voor de opslag, wat dan? GS zeggen dan opnieuw in discussie te willen, maar eigenlijk houden zij geen rekening met deze optie. Met D66 zijn we het eens: Ook al hebben wij er als provincie niets over te zeggen (het is een zaak van het Rijk) dan nog zeggen wij : NEE tegen opslag van kernafval in Drentse bodem. Waar de PVV met het afval heen wil is vooralsnog niet duidelijk…

GroenLinks kwam met een geraamte op het podium met als leus: Bart houdt zijn rug recht! We konden van harte instemmen met de Motie Zorgacademie. Deze hebben we dan ook mede ondertekend. Hierin riepen we GS op een onderzoek te doen naar mogelijkheden om zorgopleidingen en zorginstellingen beter te laten samenwerken. Gebruik als uitgangspunt bijvoorbeeld de oprichting van een zorgacademie in Limburg.

De gedeputeerde vond dit een goed initiatief te vinden en heeft toegezegd hiernaar te willen kijken. De motie kon worden ingetrokken.

Twee andere moties werden nog aangenomen: betreffende

  -de Noordelijke Samenwerking, waarin werd gepleit voor een hernieuwde samenwerking-  agenda zoals duurzaamheid, energie, werkgelegenheid en economie, demografische ontwikkeling e.d.

- een motie om een discussie tussen GS en PS te starten over nut en noodzaak van voortzetting Drents lidmaatschap van de IPO (InterProvinciaalOverleg)-vereniging.

Na een lange dag vergaderen werd de VJN aangenomen en kon het zomerreces beginnen.

Margriet Stijkel

 

 

Labels
Drenthe

« Terug

Archief > 2011 > juli

Geen berichten gevonden