Commissie Cultuur en Economie 11 mei 2011

Landmarks in Drenthevrijdag 13 mei 2011

Aan de orde kwamen o.a. de onderstaande bespreekpunten:

  • Onderzoeksrapport “Klant in Beeld”.

Provinciale Staten hebben een eigen onderzoeksbureau. Zij leveren rapporten over de onderwerpen Cultuur, Welzijn en Zorg. De taakvelden Zorg en Welzijn gaan over naar de gemeenten. Het onderzoeksbureau zal zich in de toekomst richten op vragen/onderzoeken waar Provinciale Staten op dat moment mee bezig zijn, o.a. op de planning en control cyclus van de provincie. 

Uit het rapport blijkt dat zij die wel aan klanttevredenheid- en klachtenbeleid doen er ook goed uitkomen. Ook dat deze organisaties inspelen op de nieuwe positie t.o.v. de provincie.

Stamm CMO is ISO gecertificeerd en handelt haar klachten af via het CMO-net. Net als Stamm CMO werkt K en C meer marktgericht. Zorgbelang, zelf een klachtenbureau bij uitstek, scoort met de 8,3 het hoogst. Drents Plateau is nog bezig met de omschakeling naar een vraaggerichte/marktgerichte organisatie en gaat het INK-model implementeren.

BOKD, Sport Drenthe en CBK doen evaluaties en zeggen geen geld te hebben voor extern onderzoek. Hiervoor hebben we begrip. Zij staan heel dicht bij de mensen waarvoor zij zich inzetten. Maar hierdoor krijg je wel de idee dat het “ons kent ons” gehalte hoog is en daardoor  meer de situatie ontstaat dat “de slager zijn eigen vlees keurt”.

De ChristenUnie zou het een goed idee vinden om aan studenten een stage opdracht te geven om een scan naar klanttevredenheid uit te laten voeren onder deze organisaties.

Duidelijke criteria ontbreken. Dit zal eerst helder moeten zijn.

  • Onderzoeksmemo/opiniepeiling Vuelta d’Espana

Geeft ons een beeld hoe de Drentse bevolking denkt over de Vuelta en topsport. Wel doen, maar het mag de Drent niet te veel geld kosten. Maar het moet wel veel voor diezelfde Drent opleveren! Betrek het bedrijfsleven luidt het advies. Bij dit advies sluit onze fractie zich aan. Wij vonden de Vuelta in Drenthe een waar volksfeest met als belangrijk aspect het samenbindende effect.

Jaarlijks sluit de provincie met de 12 gemeenten in Drenthe Culturele Allianties af. De afspraken worden door Gedeputeerde Staten aangeboden ter bespreking.

We merken op dat de culturele allianties een groei aan initiatieven laten zien. Het ingezette beleid: het maken van afspraken opdat gezamenlijke doelen worden bereikt – werpt haar vruchten af. Naast collectieve projecten zoals Cultuurhistorie en Modernisering Monumentenzorg, is er een aantal nieuwe projecten. Zoals beeldende kunst opdrachten in Borger-Odoorn, Noordenveld en Midden Drenthe. Cultuurtoeristische plannen in Noordenveld, een community art-project in Meppel en kunstprojecten rond de Culturele As in Assen. Alle plannen worden ter beoordeling voorgelegd aan de Provinciale Adviescommissie Cultuur.

  • Haalbaarheidsonderzoek landmarks in Drenthe.

De heer Bennema van ASTRON sprak de commissie toe. 2 projecten n.l. de Radiotelescoop Dwingelerveld en LOFAR-zone, een uitkijktoren annex bezoekerscentrum staan in de lijst van lopende initiatieven en potentiële locaties.

In de lijst staan mooie en goede initiatieven. Echter de fractie van de ChristenUnie vraagt zich af of we hiermee verder moeten gaan. Nu er op dit moment geen budgetten beschikbaar zijn. We staan voor bezuinigingen, dat we keuzes moeten maken. Wij kiezen dan voor werkgelegenheid – gewoon werk voor gewone Drenten - als prioriteit. Wanneer we lezen de in de slotconclusies vermelde voorwaarden dan is onze fractie van mening dat een landmark financieel alleen haalbaar kan zijn wanneer hiervoor ruimte is binnen een plan/bouwplan.

 

Margriet Stijkel

 

Labels
Commissie
Drenthe

« Terug

Archief > 2011 > mei

Geen berichten gevonden