Commissievergadering Burgerinitiatief

woensdag 10 november 2004 21:18

Het Burgerinitiatief betreft een initiatief ingediend door Gemeentebelangen, Partij van de Arbeid, ODN en D66.

Als motief voor het indienen van dit initiatief wordt genoemd versterking van de betrokkenheid van de burger bij de lokale politiek. Het initiatief geeft burgers de mogelijkheid, onder voorwaarden en restricties, bepaalde onderwerpen op de agenda van de raad te plaatsen. Hiertoe dient men minimaal 25 handtekeningen te hebben van inwoners die het betreffende initiatief ondersteunen. De indieners eindigen hun voorstel met de passage: "Het is duidelijk dat deze verordening het SLUITSTUK vormt in de rij van mogelijkheden voor de burger van deze gemeente om de lokale politiek te interesseren voor lokale problemen.

Door de ChristenUnie is opgemerkt dat alle burgers alle mogelijkheden hebben om de politieke fracties met hun vragen, standpunten e.d. te benaderen en dat er altijd een fractie is te vinden die het op de politieke agenda wil plaatsen. In dat opzicht voegt het voorstel weinig toe.

Verder hebben de lokale politieke partijen tot op heden nog geen kans gezien om de burgers meer bij de lokale politiek te betrekken of hen daarvoor te interesseren. Dit geldt overigens ook voor politiek op provinciaal en landelijk niveau. Als de indieners dan ook stellen dat dit voorstel het sluitstuk is, met andere woorden alle mogelijkheden zijn hiermee uitgeput, dan behoeven we van dit voorstel weinig te verwachten. Mogelijk dat in het begin enkele groeperingen hier gebruik van maken in de verwachting dat ze dan hun wensen gerealiseerd krijgen. Echter, als blijkt dat de politici ook in dit opzicht keuzes moeten maken, vaak gebaseerd op financiƫle afwegingen, dan zal de animo om als delen van de bevolking met voorstellen te komen snel afnemen.

De ChristenUnie ziet dit voorstel dan ook als de waan van de dag. Maar omdat de fractie van de ChristenUnie geen inhoudelijke bezwaren heeft tegen een dergelijk voorstel, hebben wij de indieners het voordeel van de twijfel gegund en met het voorstel ingestemd.

« Terug

Reacties op 'Commissievergadering Burgerinitiatief'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.