Sociaal Rapport Drenthe

woensdag 05 mei 2004

Dit voorjaar is het Sociaal Rapport Drenthe gepubliceerd. Het is dit jaar voor
het eerst dat alle provincies zelf een sociaal rapport uitbrengen. Dit verslag
heeft verschillende functies, om te beginnen kan het dienen als naslagwerk
voor belangstellenden, onderzoekers en beleidsmakers.

Dit voorjaar is het Sociaal Rapport Drenthe gepubliceerd. Het is dit jaar voor het eerst dat alle provincies zelf een sociaal rapport uitbrengen. Dit verslag heeft verschillende functies, om te beginnen kan het dienen als naslagwerk voor belangstellenden, onderzoekers en beleidsmakers.

Het  is daarnaast bedoeld als onderlegger voor nieuw provinciaal beleid op het gebied van cultuur, welzijn en zorg. Het rapport bevat veel interessante gegevens. Over een paar wil ik u graag iets vertellen.
 
In Drenthe wonen 480.000 mensen, per km2 zijn dat er 182 tegen ruim 470 gemiddeld in Nederland. De gemiddelde leeftijd van de Drent is relatief hoog, 15,6% van de bevolking is ouder dan 65 jaar en 26.9% is van middelbare leeftijd. Drenthe vergrijst in een sneller tempo dan de andere provincies. Dat heeft een paar oorzaken: jongeren trekken weg en oudere mensen trekken naar onze provincie om hier te komen “drenthenieren”.  Het provinciaal bestuur gaat aan het werk met deze gegevens.
 
Allereerst proberen we jongeren in Drenthe vast te houden, door te zorgen voor goede opleidingsmogelijkheden (b.v. meer hbo-opleidingen) en voor voldoende werkgelegenheid door b.v. goede omstandigheden te creëren voor bedrijven om zich in Drenthe te vestigen.
De vergrijzing van onze provincie brengt met zich mee dat er extra druk komt te liggen op de gezondheidszorg. Daardoor krijgen we te maken met een tekort aan huisartsen, een tekort aan verzorgingstehuizen en te weinig woningen voor ouderen.
 
In het provinciehuis wordt alert gereageerd op deze ontwikkelingen door intensief overleg met huisartsenvereniging, gemeenten, woningbouwcorporaties, zorgverzekeraars etc.
Verder bevat het Sociaal Rapport veel gegevens over jongeren, het onderwijs, criminaliteit, wonen, de arbeidsmarkt, verkeer, gezondheid etc. Dit rapport zal ons helpen om onze provincie goed te besturen, zodat het fijn blijft om in Drenthe te wonen en te werken!
 
Henny Kempe

Labels
Drenthe
Fractie

« Terug

Archief > 2004 > mei

Geen berichten gevonden