HET DUALISME OOK IN DE PROVINCIE!

maandag 22 december 2003

Ook in de provincie is het dualisme nu ingevoerd. Provinciale Staten besturen niet
meer mee, zoals voorheen, maar moeten nu de kaders stellen voor het te voeren beleid
en achteraf het dagelijks bestuur (Gedeputeerde Staten) controleren of is gebeurd
wat de Staten hen hadden opgedragen, dezelfde werkwijze als tussen kabinet en
Tweede Kamer. Het is voor alle partijen nog een beetje een zoektocht hoe we dit goed
kunnen invullen, maar het begint al wat te wennen.


Henny Kempe

Ook in de provincie is het dualisme nu ingevoerd. Provinciale Staten besturen niet meer mee, zoals voorheen, maar moeten nu de kaders stellen voor het te voeren beleid en achteraf het dagelijks bestuur (Gedeputeerde Staten) controleren of is gebeurd wat de Staten hen hadden opgedragen, dezelfde werkwijze als tussen kabinet en Tweede Kamer. Het is voor alle partijen nog een beetje een zoektocht hoe we dit goed kunnen invullen, maar het begint al wat te wennen.

De Statenleden moeten veel meer volksvertegenwoordigers worden, weten wat er in de provincie leeft, het provinciehuis uit, de provincie in! Het is me uit het hart gegrepen, wil je de juiste beslissingen nemen over allerlei zaken dan zul je je eerst grondig moeten laten informeren over alle ins en outs. Dat is ook altijd al onze stijl geweest. In de politiek gaat het heel vaak om tegenstrijdige belangen van diverse groepen en dan is het aan ons, politici, om knopen door te hakken, daar kun je niet zorgvuldig genoeg in zijn.


Het POP

In onze provincie hebben wij een Provinciaal Omgevings Plan (POP). Dit plan is vastgesteld in 1998 en verving diverse andere deelplannen, zoals het Streekplan, het Waterhuishoudingsplan, het Milieubeleidsplan etc.

Het POP wordt wel eens de bijbel voor de provincie genoemd. In het POP is geregeld waar gebouwd mag worden, waar de natuur zijn gang mag gaan, waar de landbouw prioriteit krijgt, waar industrieterreinen mogen worden aangelegd etc. Nu, na 4 jaar, is het POP dringend toe aan herziening. Januari jl. hebben Gedeputeerde Staten het voorontwerp-POP II gepresenteerd en is dit voorontwerp de inspraak ingegaan. GS hebben dit voorjaar 4 bijeenkomsten belegd waarop iedereen zijn mening kon geven. Ook is er bestuurlijk overleg met gemeenten, waterschappen, rijksdiensten en doelgroepen geweest. Iedere Drent kon hierop reageren en er zijn heel wat reacties binnengekomen.

Eind augustus hebben we over het POP vergaderd met alle ChristenUnie-gemeenteraadsleden in Drenthe en op 8 oktober was er een extra fractievergadering met deskundigen uit onze eigen achterban. Op deze avonden hebben we uitvoerig gesproken over de toekomst van de landbouw in onze provincie, over het bouwen in de kleine kernen, de hogesnelheidslijn, de hele waterproblematiek etc. Dit najaar stelden GS het ontwerp POP II vast (hierin zijn dan de reacties verwerkt op het voorontwerp) en in november vond de wettelijke inspraakprocedure plaats. Uiteindelijk zullen Provinciale Staten in mei 2004 het POP II definitief vaststellen.


EN NU VERDER......

Op 11 maart zijn de nieuwe Provinciale Staten gekozen. In Drenthe verloor de ChristenUnie een zetel, we gingen van 3 naar 2. Gezien de landelijke ontwikkelingen wisten we dat onze derde zetel wel eens verloren kon gaan, maar toch was er een stille hoop dat we met ons drieën door zouden kunnen. Helaas, de kiezer heeft anders beslist.
Dit is heel jammer voor de ChristenUnie in Drenthe, een zetel minder is een stem minder in de Staten. En juist die ene stem kan soms zoveel verschil maken, dat hebben we de laatste jaren diverse keren ervaren. Ook moet het politieke werk nu in plaats van met drie met twee mensen worden gedaan. Soms kun je toch wel eens jaloers zijn op die grote fracties die het werk met b.v. 19 mensen(PvdA) kunnen klaren!

Voor mij persoonlijk was de uitslag uiteraard ook teleurstel-lend. Vier jaar heb ik met groot plezier het Statenwerk gedaan en dan ineens is het over, dat is wel even wennen!
Inmiddels loop ik al 16 jaar rond op het provincie-huis, eerst 12 jaar als fractiemedewerkster en de laatste vier jaar dus als statenlid. Ik heb dan ook sterk overwogen om nu definitief een punt achter mijn politieke bezigheden te zetten.
Maar ik moet eerlijk toegeven, afscheid nemen zou me erg zwaar vallen. De provincie heeft een regeling om te werken met fractieopvolgers, de eerst opvolgende mensen op de kandidatenlijst. Zij mogen zitting nemen in een van de vier commissies, waarin het voorbereidende werk wordt gedaan voor de statenvergaderingen. Als ChristenUnie hebben we besloten hiervan gebruik te maken, wat betekent, dat de nummers 3 en 4 op de kandidatenlijst: ondergetekende en Jan Heetebrij zitting nemen in een commissie.

We hebben het werk als volgt verdeeld:
Commissie Cultuur en Welzijn: Arend Wendt en Henny Kempe
Commissie Milieu, Water, Groen: Henk Baas en Jan Heetebrij
Commissie Ruimtelijke Ordening, Infrastructuur en Mobiliteit: Henk Baas en Arend Wendt
Commissie Bestuurlijke Zaken, Financiën en Economie: Henk Baas en Arend Wendt
Nummer 5 op de kandidatenlijst: Aad van Hoffen is lid geworden van de steunfractie.
Het eerste half jaar zit er al weer op en het gaat goed.
Onder Gods zegen hopen wij de komende vier jaar weer met elkaar dit mooie werk te doen tot eer van onze God en tot zegen voor de burgers van onze provincie.

Henny Kempe

Labels
Drenthe
Fractie

« Terug

Archief > 2003 > december

Geen berichten gevonden