Onverdraagzaam

H. Baasvrijdag 13 juni 2008

"Het recht van onverdraagzaam te zijn is absurd en barbaars". Aan deze woorden moest ik denken toen ik het Podiumartikel las van de PvdA-leden Terstall, Duyvesteijn en Van Amerongen (Trouw 13-6). In dat artikel wordt de ChristenUnie voor de zoveelste keer neergezet als een partij met afschu¬welijke standpunten. En niet alleen zij, maar ook anderen, zoals Elsbeth Etty maken zich daaraan schuldig. Gelovige dwingelandij, humorloos, rancuneus, zo zijn christenen te typeren, aldus dit drietal. Het kan weer niet op.
Standpunten van de ChristenUnie over homo's en embryoselectie worden - zonder dat de heren die standpunten kennen, laat staan dat zij zich daarin verdiepen of zich goed laten informeren - als afschuwelijk weggezet. Want zo stellen zij: "Bij ons staat de mens voorop" (en bij de ChristenUnie dus niet).
Als actief en betrokken lid van de ChristenUnie heb ik in eerste instantie op al die karikaturen niet gereageerd. Ik ben opgevoed met het adagium dat het beter is om onrecht te lijden dan onrecht te doen. Onze deelname aan de regering wordt kennelijk door anderen als zo bedreigend ervaren dat men alles uit de kast haalt om christenen af te schilderen als mensen die "weer praatjes beginnen te krijgen".
"Kunstenaars" als Gregorius Nekschot mogen alles zeggen, denken en tekenen wat ze willen. Niets is te dol. Zij mogen onbeperkt hun smakeloze konterfeitsels publiceren en Eddy, Marcel en Job loei-en van verontwaardiging als deze meneer daarover aan het Openbaar Ministerie enige opheldering mag verschaf¬fen. De vrijheid van meningsuiting is in hun ogen in gevaar.
Dat geldt kennelijk niet voor christenen. Hun standpunten zijn afschuwelijk. Pas op, ze krijgen weer praatjes!

Daarom schoten mij die woorden weer te binnen: "Het recht van onverdraagzaam te zijn is absurd en barbaars". Deze zin is afkomstig uit de "Traité sur la tolérance", geschreven door de vrijdenker Voltaire in 1763, een krachtig protest tegen de gruwelijke moord op de Franse protestantse christen Jean Calas.
Geheel in de geest van Voltaire beschouw ik het schrijfsel van het trio als absurd en barbaars. Ik haal er toch maar mijn schouders over op. Gelukkig ken ik heel veel PvdA-leden die het hierin met Vol¬taire eens zijn.

En in Drenthe werken ChristenUnie, PvdA en VVD uitstekend samen.

Labels
Drenthe
Weblog

« Terug

Archief > 2008 > juni

Geen berichten gevonden