Verslag vriendendag ChristenUnie door statenlid Margriet Stijkel

DSC_0136[1]maandag 26 mei 2008

Met de eerste trein om 06:57 vertrokken mijn vriendin, Annie Tent, en ik richting Den Haag, voor een bezoek aan de Tweede Kamer. I.v.m. werkzaamheden aan het spoor bij Utrecht maakten we een hele rondreis via Amersfoort naar Schiphol en Leiden om rond 10.00 uur in Den Haag aan te komen. Gelukkig sloten de vertrektijden bij elke overstap perfect aan.
Jan Hilverts heette ons hartelijk welkom en we konden ons inschrijven voor de verschillende onderdelen. De koffie/thee stond klaar en we luisterden naar de openingstoespraak van de fractievoorzitter van de ChristenUnie Arie Slob. Hij stelde ons alle 2e Kamerleden voor en vertelde welke portefeuille zij beheren. Ook waren onze bewindslieden aanwezig: André Rouvoet en Eimert Middelkoop. Tineke Huizinga sprak ons van het scherm toe, zij was op dienstreis naar China. Vermeld werd dat ook 1e Kamerleden aanwezig waren. Ik merkte dat deze wat minder bekend zijn. Zo hield in de pauze Egbert Schuurman mij aan en tot mijn grote spijt en schaamte herkende ik hem niet direct terwijl hij toch zeker wel grote bekendheid geniet! Bij deze mijn excuses!
Wat we als heel fijn en goed hebben ervaren was dat Slob deze vriendendag biddend aan God opdroeg.

Als eerste bezochten we de voorlichtingsfilm in de Klompézaal. Hier kregen we les in hoe het parlement werkt. Heel leerzaam en leuk opgezet. En..... we zaten in de oude groene bankjes.
Na de koffie togen we richting de plenaire zaal. Hier dus de blauwe stoeltjes. Daar gebeurt het allemaal. We vonden de zaal veel kleiner dan dat deze op de tv lijkt. Vooral de afstand stoelen parlementariërs en de interruptiemicrofoons. Een medewerkster van de 2e Kamerfractie fungeerde als voorzitter en zij deed dit met verve. Onze 2e Kamerfractieleden zaten op de stoelen van de ministers. Bij binnenkomst mocht je vragen inleveren. Dat had ik dus gedaan in de veronderstelling dat daar tijdens dit vragenuurtje op in werd gegaan. Het liep even anders dan verwacht. De vragenstellers werden naar voren geroepen, mochten hun vraag stellen en toelichten en 2 keer mocht uit de zaal gereageerd worden. Ja, en dan sta je daar, ook nog als eerste, om je vraag te stellen. Naast statenlid ben ik commissielid welzijn en bestuur namens de ChristenUnie in de gemeente Borger-Odoorn. In de laatste vergadering kwam daar het rapport Pompen en (ver)zuipen aan de orde. Hoe om te gaan met het overmatige alcoholgebruik door jongeren in onze gemeente. Maar liefst meer dan 50% gebruikt al alcohol op zeer jonge leeftijd. Uiteraard is dit in eerste plaats een opvoedingsprobleem. Maar ook als overheid heb je een taak. Als plaatselijke fractie vinden we dat er juist op landelijk nivo hiertoe maatregelen moeten worden genomen. Daar ging dus mijn vraag over. Wat kan de landelijke politiek daaraan doen? Joël Voordewind antwoordde dat het alcoholprobleem onder jongeren ook bij hen hoog op de agenda staat. Jammer genoeg vind hij niet veel sympathie bij de andere fracties wanneer hij dit wil aanpakken. Jongeren moeten kunnen experimenteren, ruimte krijgen.... De landelijke fractie is voor ophoging van de leeftijd van 16 naar 18 jaar. Daarbij het ontmoedigingsbeleid voeren zoals dit ook gevoerd is ten aanzien van roken. Voor tabak mocht geen reclame meer gemaakt worden op de tv. Hetzelfde zou voor alcoholische dranken ook kunnen gelden. Joël stelde na afloop voor om als plaatselijke fracties eens bij elkaar te komen om tot een gezamenlijke aanpak van dit probleem te komen. Hierin zouden we elkaar kunnen versterken: landelijk - provinciaal en plaatselijk!
Elk 2e Kamerlid kwam aan de beurt, voor elk was er een vraag. Zij waren allen bijzonder goed in vorm zodat door menigeen werd vastgesteld dat onze 2e Kamerleden enorm gegroeid waren in hun werk (en pr).
Wat vooral ook opviel was hun openheid en hoe met het meeste gemak zij benaderd werden. Zij waren bij alle onderdelen aanwezig, deden mee en stonden open voor vragen en gesprek. Namen vaak ook zelf initiatieven hiertoe.

Na de goed verzorgde lunch, welke werd opgeluisterd door Kees Kraayenoord en talkshows, kregen we een rondleiding door het 2e Kamergebouw. Op enthousiaste wijze werden we door de verschillende kamers en gangen geloosd. Het slotstuk de kamer waar alle stukken van de Kamer bewaard worden, de geweldig mooie bibliotheek met haar galerijen. Eén van de kinderen vroeg of zij de trap op en helemaal naar boven mocht. Ook mij lag die vraag op de lippen, maar ja, we mochten wel kijken maar aankomen niet en al helemaal niet naar boven. Dit was alleen maar toebedeeld aan de "bevoegden".

Voor we weer huiswaarts gingen, dronken we eerst nog een kopje koffie/thee, bezochten het toilet, groeten nog een aantal mensen. Buiten was er een druilerig regentje. Op het NS station ons vervoegd bij de informatiebalie met de vraag of we dezelfde omweg nu opnieuw moesten maken. Mijn print stond namelijk gepland op vertrek 13.58, echter het was inmiddels al rond 15.00 uur. Volgens de dame was dit zo, terwijl mijn print dit niet vermeldde. Met een u moet op dezelfde wijze terug, dus geen vertrektijden laat staan overstaptijden of perrons, kwamen we niet veel verder. Toen maar een conducteur aangesproken. Hij schreef keurig alles voor ons op: via Amsterdam centraal naar Amersfoort en dan naar Assen, compleet met vertrektijden en de instapperronsvermelding! Nog onze heel hartelijke dank, want daardoor verliep ook onze terugreis perfect!

We hebben samen de dag met een heerlijke maaltijd bij de Jonge in Assen afgesloten en kwamen tot de conclusie dat we met de vrienden van de ChristenUnie een heerlijke dag hebben beleefd!

 

Labels
Drenthe

« Terug

Archief > 2008 > mei

Geen berichten gevonden