Drentse dochters van Shehrezade versterken Assen met talent en daden

Margriet Stijkelmaandag 14 april 2008

Komt het omdat ik altijd al met en voor vrouwen gewerkt heb en dat deels nog doe? Of schoot me als ex Libelle lezeres de wekelijkse bijdragen te binnen van Maria Oomkes, alias Shehrezade? Feit is dat de Drentse dochters me enorm hebben aangesproken.

Collega Juul Mustamu, PvdA statenlid, introduceerde de Drentse dochters deze vrijdagmorgen in de gemeenteraadszaal van Assen. De vluchtelingen- en migrantenvrouwen in Nederland zijn sociaal(-economisch) zelfredzaam en willen zich net als Shehrezade inzetten voor een betere toekomst. Zij willen hun kracht en ervaring bundelen om de Nederlandse samenleving te versterken en de zelfredzaamheid te bevorderen, zo stond te lezen in de uitnodiging. Ik maakte kennis met vrouwen uit verschillende windstreken, o.a. uit Egypte, Iran, Burundi enz.... Allemaal beantwoordden ze 2 vragen: Wat heb je ontvangen van Shehrezade en wat ga je ermee doen? Verschillende termen kwamen voorbij o.a. uithoudingsvermogen, en dat kunnen alle vrouwen wel gebruiken! Eén van hen had Kracht ontvangen en dat antwoord kwam er ook met kracht uit. Het zijn vrouwen, goed opgeleid in het land van herkomst, met inspiratie en ambitie. Eén van hen is huisarts. En dan stel je jezelf de vraag zijn er voor haar, en de andere vrouwen, voldoende mogelijkheden om zich hier in Nederland verder te kunnen ontplooien, kan zij hier als huisarts aan de slag of moet zij genoegen nemen om een baan te accepteren onder haar niveau?

Duidelijk werd dat de vrouwen hun afkomst niet willen verloochenen, zij blijven zoals ook Juul zei: ik ben een Molukse die in Nederland woont. Een ander goed voorbeeld is Oetra Gopal, van Surinaamse komaf. Zij heeft eerst gewerkt in de verpleging, daarnaast veel gestudeerd en is nu adviseur bij Enova. Ook zij is nog vol ambitie: zij wil in de politiek!
Na afloop stonden er heerlijke door de vrouwen eigengemaakte heerlijke hapjes klaar. De vrouw uit Burundi danste voor ons, om jaloers op te worden.

Het project wordt ondersteund door Stichting Vluchtelingenwerk Drenthe en Enova emancipatie adviesbureau Drenthe. Van harte wens ik de Drentse dochters van Shehrezade veel succes toe! Zij verdienen met hun inzet alle respect.

Margriet Stijkel

Labels
Drenthe

« Terug

Archief > 2008 > april

Geen berichten gevonden