Veteranendag

donderdag 10 april 2008 20:47

 

In de loop van 2007 hebben een aantal veteranen aandacht gevraagd voor het organiseren van een jaarlijkse veteranendag door de gemeente. Het CDA en de ChristenUnie hebben dit opgepakt met als gevolg dat er nu een initiatiefvoorstel ter behandeling voorligt. Waarom vinden wij dat de gemeente een dergelijk initiatief zou moeten nemen?

Wij, en ik denk u allen met ons, hebben respect voor de inzet van militairen, hetzij als dienstplichtig militair hetzij als beroepsmilitair, in moeilijke gebieden in deze wereld om zodoende een bijdrage te leveren aan een leefbare samenleving voor de inwoners van die gebieden. Dit, ongeacht of wij het in alle opzichten altijd eens zijn met de keuzes die de landelijke overheid in dezen maakt.

Dat deze uitzendingen niet zonder gevaar waren en zijn weten we inmiddels. Evenals we weten dat de uitzending voor betrokkenen vaak tot traumatische ervaringen heeft geleid.

Het is dan ook begrijpelijk dat er voor deze mensen jaarlijks een dag wordt georganiseerd waar stilgestaan wordt bij hun inzet en waar men met elkaar over ervaringen, en wat dies meer zij, van gedachten kan wisselen.

We kennen in Nederland veel bijzondere dagen. Van ludieke tot serieuze dagen.  Het kenmerk van die dagen is dat ze niet worden georganiseerd door de betrokkenen maar voor de betrokkenen. Het ligt dus ook voor de hand dat een veteranendag georganiseerd wordt voor de doelgroep en niet door de doelgroep. Het is niet logisch dat de veteranen hun eigen feestje organiseren.

Primair ligt dit bij de landelijke overheid, die hier overigens ook invulling aan geeft. Maar lang niet alle veteranen zijn in staat deze landelijke dag bij te wonen. Bovendien wil men elkaar ook graag op lokaal niveau ontmoeten. Als verlengstuk van de landelijke overheid en als directe overheid van eigen inwoners ligt het voor de hand dat wij voor de eigen veteranen onze verantwoordelijkheid nemen door hen op of omstreeks 29 juni een samenkomst aan te bieden.

Hiermee laten we zien dat we de inzet, hetzij verplicht, hetzij vrijwillig, om een bijdrage te leveren aan de vrede in de wereld waarderen.

« Terug

Reacties op 'Veteranendag'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.