Het eerste half jaar als gedeputeerde

H. Baaswoensdag 31 oktober 2007

Het is nu een half jaar geleden dat het nieuwe College van GS in Drenthe werd geïnstal­leerd. We zijn druk aan de gang met het collegeprogramma. Wat mijn portefeuille be­treft, er wordt intensief gewerkt aan een startnotitie burgerparticipatie en interactieve beleidsvorming. Er zijn diepgaande gesprekken gevoerd, er wordt goed nagedacht over de wijze waarop we dat willen vormgeven en ik heb gemerkt hoezeer dit onderwerp leeft. Er meldden zich diverse ambtenaren die graag aan het project willen meewerken. Ook in mijn gesprekken met ge­meentebestuurders merk ik dat zij het erg op prijs stellen hierin te mogen meedenken en dat zij benieuwd zijn naar de gevolgen die e.e.a. zal hebben voor de samenwerking tussen provincie en gemeenten.

Een ander onderwerp dat veel van mijn tijd vraagt is handhaving. Dat heeft veel te ma­ken met die samenwerking. Daarin moeten we als provincie veel investeren, maar het ging de afgelo­pen maanden vooral om de handhavingsproblematiek rond het TT-circuit. ChristenUnieleden hebben doorgaans niet zoveel op met alles wat met dit soort sport te maken heeft. Dat neemt niet weg dat het circuit een belangrijke rol speelt in de uitstra­ling van Drenthe, de ruimtelijk-economische ontwikkeling van het gebied en het stimu­leren van sport (al is het dan niet mijn favoriete sport). Het college (ik ook) is van me­ning dat het circuit daarom mogelijkheden moet hebben om zich verder te ontwikkelen.

Maar dat mag geen ongelimiteerde ontwikkeling zijn. Er zijn grenzen en die worden be­paald door de mate van overlast voor de omgeving, eventuele schade voor het milieu en de nega­tieve effecten op omliggende bedrijfseconomische activiteiten. En als het om die grenzen gaat, die worden aangegeven in de aan het circuit verstrekte vergunningen. Als verantwoor­delijk gedeputeerde handhaving heb ik de taak om die grenzen in de gaten te houden en - zonodig - handhavend op te treden.

Dat betekent (voor mij gelukkig in overdrachtelijke zin) lopen op het slappe koord. Mijn de­vies is, en dat geldt alle betrokken partijen, ga in gesprek en blijf in gesprek. Een juri­dische procedure kent bijna altijd alleen maar verliezers.

Andere zaken die aandacht hebben zijn de voorbereidingen op de verbouwing van het provin­ciehuis, de vervanging van de provinciale dienstauto's en de automatisering. Kortom er is meer dan genoeg te doen.

En last but not least...... alle werkbezoeken, bijeenkomsten, vergaderingen. Het vraagt veel van je, zowel in tijd als lenigheid van geest. Maar het draagt er aan bij dat je niet in de "ivoren toren" blijft zitten, maar contact blijft houden met de samenleving en dat is essentieel.</p>

 

 

 

Labels
Drenthe
Weblog

« Terug

Archief > 2007 > oktober

Geen berichten gevonden