Zorg voor onze jeugd!

bureau jeugdzorgzaterdag 12 januari 2008

De wereld van het Bureau Jeugdzorg is ingewikkeld. Dat blijkt wel tijdens het werkbezoek van de fractie van de ChristenUnie. Allereerst vanwege de aard van de werkzaamheden. In het werk kom je schrijnende situaties tegen. Ouders die het niet meer kunnen, de opvoeding. Ouders die hun rol op een voor een kind schadelijke wijze vervullen. Ouders die wel willen maar het even niet meer zien zitten. Kinderen met ernstige gedragsproblemen. Kinderen met medische problemen die gewoon goede hulp nodig hebben.

Als zorgverlener moet je die situaties goed in kunnen schatten en snel kunnen handelen. Uitdagend werk, zeker! Werken met mensen is mooi. Maar ook lastig. Je moet immers ook afstand bewaren om je eigen professie en gezondheid niet onder een te grote druk te laten bezwijken. Gelukkig weten ze daar bij de Jeugdzorg wel raad mee! Er is een open werksfeer met goede en gezonde aandacht voor elkaar. Dat is de ene kant van de ingewikkeldheid. De andere kant van ingewikkeldheid is de wettelijke en procedurele. Je wilt als jeugdzorg ingrijpen in situaties waar ingrijpen moet. Maar dat mag niet zomaar. Je bent immers onbevoegd over die jeugdigen. De ouders zijn bevoegd. Die beperkingen zijn terecht. Anders zou het een onzekere en misschien wel willekeurige werkwijze op kunnen leveren. De inschatting van de rechter is nodig om het ingrijpen mogelijk te maken. En dat laatste kost tijd maar is gelukkig in balans, aldus de directeur.

De organisatie van de totale zorg aan de jeugd is in Nederland verdeeld over een breed werkveld. Huisartsen, GGZ, Bureau Jeugdzorg, consultatiebureaus en nog vele anderen hebben een rol in deze belangrijke zorg. Minister Rouvoet werkt aan de invoering van het Centra voor Jeugd en Gezin. Een constructie waarbij er voor de klant één loket is waar de melding binnenkomt. Van daaruit wordt de vraag en hulpverlening verder georganiseerd. Een goede opzet die door het werkveld niet wordt weggehoond. Maar, het vraagt hier en daar ook om aanpassing van de werkwijze. En dat valt niet altijd mee. De verschillende disciplines van hulpverlening moeten elkaar in ieders professie zien staan en waarderen. Zolang de inschatting van het probleem tot verschillende oplossingen leidt, zal dat altijd lastig blijven. Maar een open houding naar elkaar geeft ruimte die de hulpbehoevende ten goede komt. En daar gaat het om. Elkaar helpen wanneer dat nodig is. Daar wil de ChristenUnie mee aan de slag. Landelijk en op provinciaal niveau. Het is een kernspeerpunt van ons programma wat alle aandacht krijgt.

Labels
Drenthe

« Terug

Archief > 2008 > januari

Geen berichten gevonden