ChristenUnie op bezoek bij het Centrum voor Mondiale vraagstukken

MoCdinsdag 11 december 2007

Het MoC is een provinciale instelling en houdt kantoor op de bovenste verdieping van het prachtige witte gebouw aan de Vaart zz 71 in Assen. Twee mannen (ieder 8 uur per week) en een vrouwelijke freelancer bemannen het bureau. Zij zien het als hun taak door voorlichting aan de Drentse burgers te geven een bewustwordingsproces op gang te brengen en te houden betreffende mondiale vraagstukken. Dit doen zij vraaggericht door bijvoorbeeld migrantengroepen, wereldwinkels, kerken die banden hebben in Oost Europa en/of Afrika te ondersteunen in hun activiteiten. Ditzelfde geldt ook voor de Drentse steden/dorpen die een stedenband hebben met een buiten Nederland liggende stad/dorp. Het MoC werkt tevens aanbodgericht. Zo heeft zij een reeks activiteiten georganiseerd n.a.v. het grondwettelijk verdrag van de Europese Unie. Met name is de toetreding van Turkije belicht. Onderdelen hiervan waren een reportage van RTV Drenthe over opinievorming onder Turken in Drenthe en in samenwerking met Turkse organisaties werden in Assen, Hoogeveen en Emmen debatten georganiseerd.

Wij als ChristenUnie hebben tijdens de Algemene Beschouwingen aandacht gevraagd voor de millenniumdoelen. De eerste doelstelling is het aantal mensen dat in armoede leeft, is in 2015 tenminste met de helft teruggebracht t.o.v. 1990. De andere zijn: alle kinderen naar de basisschool; mannen en vrouwen gelijk; minder kindersterfte; minder moedersterfte; bestrijding HIV/AIDS, malaria en andere ziektes; milieubescherming, veilig drinkwater en minder mensen in krottenwijken en wereldwijd partnerschap voor ontwikkeling.
De JOP Wereld Express is vanaf september 2007 op tournee. Een 12 meter lange trailer met daarin een interactieve tentoonstelling rond de millenniumdoelen, voor jongeren tussen 11 en 15 jaar, reist door het land en doet ook Drenthe aan. Het MoC ondersteunt JOP, de jeugdorganisatie van de Protestantse Kerk, bij deze Beleef een Werelddag activiteiten in Drenthe.
De ChristenUnie zou het geweldig vinden wanneer de provincie Drenthe één van deze millenniumdoelen zou adopteren en zou dit graag uitgewerkt zien in het buitenlandbeleid. We hopen in de nota welke gedeputeerde Bats voorbereidt één en zo mogelijk meerdere millenniumdoelstellingen terug te vinden.

Eén van de producten, zoals verwoord in het MoC productenplan 2008, gaat ons als Staten van de provincie Drenthe in het bijzonder aan. MoC wil een bijzonder statendebat van de Provinciale Staten organiseren waarin een debat plaatsvindt tussen een delegatie van Europarlementariërs en Statenleden. Thema: de betekenis van Europa voor de provincie en het draagvlak in Drenthe voor het Europees idee. Het MoC zoekt nog naar een passend inhoudelijk thema waarin het doel een groter bewustzijn van de complexe problematiek van Europa en van het wereldburgerschap op hoger niveau en de gevolgen daarvan in alle aspecten voor de Drentse samenleving naar voren komt.
We hadden samen dit debat moeten voeren toen we als Staten in Brussel waren!
Wij zien er in ieder geval naar uit!

Wij danken de heren Stassen en Pormes voor hun tijd en informatie en hopen er onze winst mee te kunnen doen voor ons werken in de Staten.

Labels
Drenthe

« Terug

Archief > 2007 > december

Geen berichten gevonden