Eenzaamheid: Begin klein; Bakkie doen?

eenz03.jpgzaterdag 15 december 2018

Peize. Maandagavond 10 december vond het symposium Een tegen Eenzaamheid plaats. 65 Belangstellenden gaven gehoor aan de uitnodiging van ChristenUnie Noordenveld om samen het taboe op eenzaamheid te doorbreken. “We zijn blij met de grote opkomst. Dat laat zien dat eenzaamheid de aandacht heeft”, aldus Joke Korsaan en Geranda de Haan.

Onder de aanwezigen waren vrijwilligers en professionals van organisaties zoals Humanitas, WIN, kerkgenootschappen,  marriage course, raadsleden, Cosis, Icare, lokale initiatieven,  wethouders, buurt- en belangenverenigingen, vluchtelingenwerk en belangstellende inwoners van Noordenveld en daarbuiten.

Allemaal signaleren zij eenzaamheid. Is er wat te doen tegen eenzaamheid en wat is eenzaamheid? “Eenzaamheid is er altijd geweest, zal er altijd zijn en iedereen ervaart wel eens gevoelens van eenzaamheid, vertelde Willie Oldengarm ons. Zij is o.a. adviseur eenzaamheidsproblematiek bij het ministerie WVS   “Eenzaamheid hoort bij het leven”.  Oorzaken van eenzaamheid zijn divers  zoals armoede, werkloosheid, verlies van een dierbare, ontbreken van sociaal netwerk,alleenstaand ouderschap of een persoonlijke beperking. Mensen voelen zich niet gesteund en ze missen contacten om te praten over hun welbevinden. Eenzaamheid is  het subjectief ervaren van een onplezierige of ontoelaatbaar gemis aan (kwaliteit van) bepaalde sociale relaties” (Van Tilburg, De Jong Gierveld

Oldengarm noemt een goede visie belangrijk; “Niet het organiseren van allerlei activiteiten maar mensen het gevoel geven dat ze de regie hebben en hun ondersteunen om hun sociaal netwerk te versterken”

De avond kenmerkte zich door een positieve en opbouwende sfeer. In groepen werden ideeën uitgewisseld en nagedacht over de preventie van eenzaamheid.  De wethouders Kirsten Ipema en Jeroen Westendorp ontvingen een door de aanwezigen ondertekend affiche met de tekst Omzien naar elkaar in gemeente Noordenveld. Ipema benadrukte dat de gemeente het probleem van eenzaamheid niet kan oplossen maar dat de samenleving hierin een taak heeft. De gemeente zal initiatieven stimuleren en promoten. Westendorp voegde toe dat er aandacht moet zijn voor ouderen en jongeren met eenzaamheid. Ze waren blij met deze avond en ze nodigden Willie Oldengarm uit voor een kopje koffie op het gemeentehuis.

De andere aanwezigen gingen naar huis met  beloften van visitekaartjes, telefoonnummers, ideeën, informatiefolders en nieuwe contacten.

Tegengaan van eenzaamheid start met bewustwording en een samenleving waarin oog is voor elkaar en noaberschap verbinding geeft. Het symposium heeft daarvoor een impuls gegeven.

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Archief > 2018

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari