Agenderingsrecht

woensdag 11 juli 2018

ChristenUnie Statenlid Roy Pruisscher heeft als voorzitter van de werkgroep Veranderende Samenleving om gepleit voor versoepeling van de regelgeving voor burgers om onderwerpen op de politieke agenda te krijgen. Het agenderingsrecht biedt inwoners van Drenthe de mogelijkheid om onderwerpen op de agenda van Provinciale Staten te zetten.

Het agenderingsrecht is een uitkomst voor inwoners die zich niet vertegenwoordigd voelen en zaken willen agenderen die de traditionele politiek laat liggen.  

Het vernieuwde agenderingsrecht is toegankelijk gemaakt door verschillende drempels te verlagen. Zo hoeft het voorstel tot agendering nu nog maar door 400 inwoners te worden ondersteund. Bovendien kunnen ook jongeren gebruik maken van het agenderingsrecht, omdat de leeftijdsgrens is verlaagd naar 16 jaar. Daarnaast is er de mogelijkheid om de aanvraag digitaal aan te bieden. Dat kan via de website drentsparlement.nl/agenderingsrecht.

Bernadette van den Berg: ‘Wij geloven in een representatief stelsel. Mochten mensen ons toch niet kunnen vinden dan is het goed dat mensen hun onderwerpen kunnen aandragen voor de agenda. Dit voorstel voor aanpassing van het agenderingsrecht krijgt hierom de steun van de ChristenUnie.’ 

In de Statenvergadering van 11 juli hebben alle partijen hebben ingestemd met het versoepelen en eenvoudiger maken van het agenderingsrecht.

 

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari